Ahojte prosim vas zistili mi epilepsiu ešte pred dvomi rokmi bola som viac krat na EEG vyšetreni ale nikdy som neprekonana žiadny zachvat ako je to možne?chodim na neurologiu tam sa ma vždy spyta či som mala zachvat ja jej poviem že nie predpiše mi lieky a hotovo.beriem depakine strašne som z neho p ribrala.keď som bola u svojho obvodaka a vydel vysledky z EEG vyšetreni chytil sa za hlavu a povedal mi že aby som lieky uživala pravidelne lebo že to môže so mnou niekde švihnuť😢aj vy ste bez zachvatov napriek tomu že mate diagnostikovanu epilepsiu?
tu na mk je skupina ohľadom epilepsie - skús pozrieť.
aj na faceb. sú rôzne skupiny - ak ti nikto neodpovie - skús sa opýtať aj tam.
neužívaš lieky pravidelne? pri týchto diagn. je nutné lieky užívať pravidelne - dokonca najlepšie v rovnakú hodinu....
@deti95060810 praveže lieky uživam pravidelne depakine jednu rano a dve večer chodim aj na odbery krvi kde sleduju aku mam hladinu v krvi
Najdolezitejsie je presne ako pisu nado mnou. Lieky uzivat pravidelne, v tom istom case. Absolutny zakaz alkoholu. Normalny spankovy rezim, cca v tom istom case chodit spat a vstavat tiez. Cez den nespat.
A neviete prosim vas či tie lieky su už nastalo?ja chodim na EEG vyšetrenia a stale mam v mozgu epilepticke vyboje raz v zime som sa korčulovala na lade spadla som mala som silny otras mozgu to bol asi spušťač
@nikolca nastálo isto nie...
viem o prípade ktorý bol medializovaný asi pred 2-3 rokmi
mladá cca 30 ročná žena dostala epi po niekoľkých rokoch a skončilo to dosť zle - tragicky...
lieky už nebrala niekoľko rokov. Bola to asistentka poslanca za stranu Republika?
veď práve preto ťa posielam do skupina tu na mk kde maminky majú skúsenosti s epi a vedia odpoveď na tvoje otázky...
@deti95060810 ďakujem ti velmi pekne
ahojko moja dcéra rovnakým spôsobom prišla k epilepsii pádom na ľade tiež brala dlhodobo depakine no podarilo sa jej vysadiť ho nakoľko mala tri roky čisté EEG. vysádzať ho 2 roky. to že máš na EEG výboje znamená že máš epilepsiu teda záchvaty prebiehajú na mozgovej úrovni. drzim palceky
Či už máš epilepsiu, či nie, depakine je pre ženu vo fertilnom veku nevhodný liek. Priberanie je najmenej, môže nepriaznivo ovplyvniť reprodukčnú schopnosť, vytvárať polycystické ováriá a podobné ťažkosti, ktoré znemožnia potom otehotnenie. Ženám vo fertilnom veku podľa aktuálnych odporúčaní by mal neurológ všetky tieto riziká oznámiť a depakine dať len v prípade, ak sú iné lepšie alternatívy vyčerpané a neúčinné. Pacientky podpisujú o tom poučenie a musia súhlasiť. Zváž druhý názor od iného neurológa, najlepšie od epileptológa priamo.
@nikolca neboj nezadusis sa, a zachvaty mas len o nich nevies. popr. mozes mat zahladenia, zaseky, divnu rec, plaskanie, t.j. nemusi to byt velky klasicky zachvat ze ta hodi o zem a trasie ta. my sme napr. u dcery zistili ze ma zachvaty az po niekolkych mesiacoch, predtym sme to nepripisovali epi, dr. ju liecila na inu dg. a vysmiala sa nam vsak hadam nebude mat 2 neurologicke dg. ale nastojila som na eeg a objavili sa vyboje na nom. pri tom nebolo to na nej nijak zvlast vidiet. len mavala castejsie urazy - vrazila do stlpa na ceste a nevyhla sa mu, do steny... proste zachvaty malava take ze hruba motorika fungovala len mozog vypol 😝
Existuje okolo 2 000 druhov epilepsie.
Ja som tiež epilepticka mala som úraz hlavy.
Niekedy mám tzv. generalizovať, to znacy celotelove kŕče, bezvedomie, inokedy len parsekundovy pohľad do prázdna. Tiež sa
Nepocitujes bolesti hlavy?u mňa prejaví len ako prudká bolesť hlavy a nevoľnosť. Ty môžeš trpieť bezzachvatovou epilepsiou. Nie všetky druhy sa prejavujú kŕčmi, bezvedomim, penou z úst, ale aj bolesťou hlavy, či len nepritomnim zahľadení sa.
Ja po všetkom som dezorientovaná a nič si nepamätám.
@kacena4 divnu reč mam ale taku nezrozumitelnu no chodim aj psychiatričke beriem od nej lieky myslela som si že to mam z nich tak mi jedny vysadila uplne no i napriek tomu to neprestalo potom mi povedala teda že z liekov to nebude a vraj sa mam opàť objednať na neurologiu a žiadať zas o EEGvyšetrenie na neurologiu idem v july
@bylinka25 bolesť hlavy mavam a fakt strašnu so zavraťami a niekedy aj s vracanim.mavam to už 20 rokov nikdy mi nič nezistili začalo mi to keď som začala pracovať v zavode v hkučnom prostredi začal sa kolotoč vyšetreni magneticka rezonancia.ct,gastri.ušne.očne a kedže mi nič nezistili povedali mi že je to psychicke
@bylinka25 ahoj mne začali bolesti hlavy ešte v roku 2004 nič mi nezistili vtedy mi nerobili ani EEG vyšetrenie to mi spravili až pred dvomi rokmi kde mi tu epilepsiu zistili ja beriem len to depakine k neurologička ma objednava len dvakrat do roka akurat sa ma spyta či som mala zachvat a či beriem lieky či ich potrebujem predpisať mne ich inak predpisuje psychiatrička a chodievaš aj na kontrolne EEG vyšetrenie?ako často?
@nikolca ahoj.Stalo sa mi už 3 x že som odpadla,vzdy to bolo v práci pri nejakej činnosti,nemala som ani penu ani ziadne ine priznaky epilepsie iba jeden x som sa vraj na par sekund zatriasla slabo popri tom.Eeg vylúčilo epi.Ale pamätám si predtym silne deja vu a popri tom mi prislo zle aj som stihla povedat ze mi je zle a šup na zem.Potom chvilku som si nepamatala co sa stalo kde som az po chvíľke.Uzavrelo sa to ako synkopa.Ušiel nejaký čas,narodilo sa nam bábätko,a zase sa mi stalo,ze som mala také deja vu ale bez odpadnutia,teraz sa bojím ze odpadnem ,ze sa mi to stane zase a ked budem sama s dieťaťom 😒 Predtým este ako som odpadla vtedy,tak davno predtym sa mi diali tieto dejavu stavy ale neprikladala som tomu vyznam...No teraz sa zakazdym bojim ze teraz so mnou švacne ,u nas sa dostat k neurológovi je katastrofa v juli ma objednali na januar🤦
@nikolca sú aj také záchvaty že niečo robíš nachvilku si úplne mimo ( ale netrasie tá nejde ti z úst pena proste nič) druhý si to nemusíš ani všimnúť a vrátiš sa do bežnej činnosti napríklad umyvas riad prestaneš ( záchvat) a ďalej pokračuješ a nemusíš byt ani mimo ani si to nepamatas.