Epilepsia a vodičský preukaz

8. apr 2024

Ahojte chcela by som sa opýtať ako to funguje. Už 10 rokov sa liečim na epilepsiu. Záchvat som mala naposledy pred rokom keď som mala čiste EEG bez aktivity a doktorka mi vysadila lieky. Následne som doktorku vymenila keďže som už bola predtým 3 roky bez záchvatu. Teraz je rok čom som bez záchvatu ( beriem aj lieky). Nová dr. mi povedala že po roku by som si mohla urobiť vodičak. Prosím vás ak ste to niekto riešili čo všetko bolo potrebné vybaviť? Treba od neurológa špeciálne potvrdenie? Alebo stačí od obvodnej? Zoberú ma na kurz? Ďakujem.

majka36912
8. apr 2024

Kazdy musi doniest do autoskoly potvrdenie od obvodneho lekara, ze je zdravotne sposobily na soferovanie, cize naj bude sa spytat priamo obvodnej, aku mas sancu, aby ti to odsuhlasila, nie som si ista, ake maju kriteria. A obvodna bude asi potrebovat aj nejaku spravu od neurologa, v akom si zdravotnom stave.
Od nas to pytali v autoskole este pred zacatim kurzu, potvrdenie od lekara.
Mam jednu kamaratku so spankovou epi, jej dali povolenie na soferovanie, ale ma vo vodicaku obmedzenie, ze nesmie soferovat vecer. Tym, ze dlhodobo nemala zachvaty, tak jej to obvodak odsuhlasil.

doris11
9. apr 2024

Obvodná najprv chcela potvrdenie od neurológa aby mi dala potvrdenie na autoškolu.
U mna to bolo tak že minimálne 2 roky bez záchvatu, 2 roky s čistým EEG.

ibrunova
9. apr 2024

Teraz mi to niekto spomínal, 2 roky bez záchvatu a 3x čisté EEG.

alickapusinka
9. apr 2024

Určite TI papier nedá obvodná pre autoškolu. Musí vychádzať s toho čo napíše odborný lekár. Ja som bez záchvatov 17 rokov a chcela som ísť na VP a neurolog nedovolil napísal že neodporúča. Takže pochybujem že záchvat si mala pred rokom a dajú TI VP podľa mňa nie.

autor
9. apr 2024

@alickapusinka tak mi to povedala neurologička že niekedy to bolo 5 rokov bez záchvatu teraz stačí rok ak by som záchvat dostala berie sa VP zas na rok.

autor
9. apr 2024

@ibrunova to aj mne ale pred rokom mi povedala že stačí už len 1 rok.

autor
9. apr 2024

@alickapusinka ale keby mi neurologička papier dá potvrdenie teda. Tak obvodná môže aj zamietnuť a nedať mi ho?

ibrunova
9. apr 2024

Nedá ti potvrdenie náhodou len neurologička? Čo s tým má obvodná?

autor
9. apr 2024

@ibrunova neviem teraz jej chcem volať chcem sa objednat. Ale tak určite neueologička dá daku správu obvodnej a ona to posúdi lebo keď som mala na strednej individuálny plán kvôli epi tak tiež to riešila obvodná nie neurologička. A teraz som našla článok z roku 2019 o tom jednom roku. Tak uvidíme.

majka36912
9. apr 2024

Vsetci sme museli povinne donies papier od obvodaka, ved na svete je xy diagnoz.

majka36912
9. apr 2024

Obvodak nezvykne zasahovat do rozhodnutia specialistu, to by bolo neobvykle. Ak ti to schvali neurologicka, nemal by mat proti tomu vyhrady.

doris11
9. apr 2024

Ak ti dá neurologicka papier že môžeš robiť vodicak tak obvodný ti to nemá prečo zamietnuť.

alickapusinka
9. apr 2024

áno môže ale pochybujem že ak uvidí inštruktor v autoškole že si pred rokom mala záchvat že budeš môcť robiť VP podľa mňa nie.

autor
10. apr 2024

@alickapusinka ja keď beriem lieky tak som ok. Proste tam bola chyba že mi vysadila lieky. Takže ja si myslím že inštruktorovi to bude jedno veď to sú len prachy pre nich.

alickapusinka
10. apr 2024

No nie nie je to jedno inštruktorovi vôbec nemyslí si že sú to pre nich peniaze. Lieky na epilepsiu ak berieš tak to ovplyvňuje rozpoznávaciu schopnosť aby si záchvat nedostala tak majú zníženú rozpoznávaciu schopnosť a pôsobia utlmujúco takže neviem. Inštruktor musí vychádzať s papiera ktorý dostaneš od lekára. Aj s výsledku neurologa a napíše TI obvodný lekár napíše že neurolog neodporúča nedostaneš papier pre autoškolu podľa mňa ubehla krátka doba od posledného záchvatu. Však je tu skupina zdravotníci opýtaj sa tam tam sú lekári aj tu do chodí lekárka niekedy tak sa opýtaj.

doris11
10. apr 2024

@alickapusinka ako aj podľa mna je krátka doba od posledného záchvatu, ale možno sa veci zmenili. Tak či tak ak jej neurologicka napíše správu že vodicak robiť môže, obvodná jej dá potvrdenie a nikto to viac riešiť nebude. Viem z vlastnej skúsenosti .. nikto sa nic nepýtal, nikto nic neriešil. Akurat som musela obehat tu neurologiu eeg a podobne.

martinockka
10. apr 2024

Ja som to riešila min.rok.. som bez záchvatu 6rokov, musela som byť minimálne 2r aby mi neurolog odobril vodicak. Musela som mať čisté EEG, a čestne prehlasenie overené notárom, ze som bez záchvatov. Následne dal potvrdenie a šla som k obvodnej a ta na zaklade toho potvrdila prihlášku pre autoskolu.
Len tak na okraj, úplne nerozumiem tomu, prečo neurologovia vysadzujú lieky.. presne kvôli tvojmu prípadu, to ani nechcem. Radšej s jednou tabletku ráno a byť bez záchvatu a v podstate "chranena", ako bez tabletky a následne prísť o VP a znova sa dávať relatívne do stavu bez zachvatoveho.

autor
11. apr 2024

@martinockka no ja som zmenila lekára lebo moja doktorka prestala robiť bola fakt dobrá dobre ma nastavila niekedy som mala záchvat aj dva krát za mesiac a aj dva po sebe. Potom si ma zobrala druha neurologicka stym že 3 roky bez záchvatu že som už davno nemala brat lieky tak som pomaly vysadila lieky ako mi kázala do týždňa som mala záchvat bola som sama doma.. a potom som išla k druhej neurologické a tá mi povedala že pri mojom type epi lieky budem musieť brat stále a že po roku keď budem ok mi dá potvrdenie na vodicky takže vlastne ja som ho už mohla mať davno lebo keď mi vysádzala lieky mala som čiste eeg všetko bolo poriadku…och

autor
11. apr 2024

@martinockka presne tiež som normálne nasrata na tu doktorku. Tiež beriem jednu tabletku ale večer a klop klop keď beriem som v pohode…

martinockka
12. apr 2024

Ja mam nespecializovany typ epi. Čiže Ja som mala vždy čisté EEG. Pripisujem to svojmu pobujaremu životnému štýlu, ktorý som viedla a následky boli záchvaty. Ako náhle som sa ukludnila a samozrejme prestala piť, som okej. Ja chodím do LM na neurologiu, mam svojského Dr. a on v žiadnom prípade nechce lieky vysádzať.. vlastne sa aj bojím. Mam malú dcérku, teraz som tehotná a neviem si predstaviť, že by som dostala zachvat. Takto fakt mam aspoň ten vnútorný kľud, že som chránená a k ničomu nedôjde🙂

modrykolibrik
12. apr 2024

Ja budem hnusna ale ja osobne by som ziadnemu epi nedala VP. Je to obrovske riziko, ze ten zachvat moze dostat.

martinockka
12. apr 2024

@modrykolibrik zase až tak hrotit to netreba.. verte mi, že je veľmi malé riziko, že sa vyskytne zachvat pri uzivani liekov. Ono je aj na dr. ci odsuhlasi vodicak, pokiaľ je epi slabá, není dôvod na až tak prísne hodnotenie.. iné je samozrejme u tých, čo aj napriek liekom záchvaty majú, tak týmto to určite nedovolia.
Osobitná kapitola sú tí, ktorí taja epi.. a by ste sa čudovali koľko takých ľudí je..

modrykolibrik
12. apr 2024

@martinockka viem mam kamarata ktory si sam vysadil lieky a lieci sa sam a podviedol doktorku a zatajil jej epi aby mohol mat VP aj mohol studovat skolu

autor
12. apr 2024

@modrykolibrik prečo? Keď človek na liekoch je pohode bez záchvatov bez hocičoho a je ako normálny človek? Vieš ako ma to obmedzuje? Ani si nevieš predstaviť…

modrykolibrik
12. apr 2024

Prepac ale je to moj nazor. Jednoducho ked uz raz to mas liekmi iba potlacas prejavy choroby. Co ked raz zabudnes lieky dat alebo nieco ine? Ja osobne by som VP nedala kedze mozed byt aj s liekov oblbnuta. Ja mam tiez diagnozu ktora moze ovplivnit usudok ale mam lieky ktore beriem od narodenia ale neovplivnuju na nijak

autor
12. apr 2024

@modrykolibrik nikdy som nebola oblbnuta, keď beriem lieky som ok beriem ich už 10 rokov to už je taká automatika rutina dať si tu jednu tabletku.

doris11
12. apr 2024

@modrykolibrik lieky na epilepsiu neoblbuju, možno lieky pre tých, čo majú fakt veľa záchvatov tak ano, ale tí ľudia vodicak nikdy nebudu mat.. a keď už tie lieky berieš nejakú dobu tak si na to zvyknes a proste automaticky si ideš dať ten liek.. ešte sa mi nestalo že som zabudla .
Myslím ze keď neurolog usúdi že môžeš mat vodicak tak asi vie čo hovorí ..
A btw. koľkým ľudom sa objavi prvý záchvat z nicoho nic, tak isto sa im to môže stat za volantom

zuzana203040
5. sep 2024

Kašlite na to čo Vám hovoria lekári.. Kľudne môžeš jazdiť aj bez VP. Hlavne ak to vieš na ceste.. Ja tak jazdím x rokov a pohoda.. Maxime dostaneš pokutu že jazdíš bez VP.. A život ide ďalej.. Hlavne sa netreba báť polície.. Sú to len veľké deti s pištoklami. :D

autor
5. sep 2024

@zuzana203040 dnes som bola u neurológa tak že môžem to riešiť ako každý iný bez epilepsie😁 takže na rok začnem.