Epilepsia a šoférovanie

veronika291293
31. jan 2024

Dobrý deň, beriem levetiracetam 500 mg 2 x denne na sekundárnu epilepsiu. Tá sa mi objavila po náhlom vysadení lieku xanax (zo dňa na deň), ktorý som intenzívne brala kvôli doktorke, ktorá mi ho predpisovala 2 roky. Vedľajším účinkom náhleho vysadenia je epileptický záchvat, ktorý som teda dostala. Liečbu mám nastavenú preventívne, netuším na akú dlhú dobu. Pred touto udalosťou som záchvat nikdy v živote nemala, takisto od tejto udalosti až doposiaľ pri liekoch tiež nie. Je tomu skoro rok, čo som bez záchvatu (od mája, doteraz). Moja otázka znie, je možné, aj keď to teda bolo zapríčinené závislosťou od lieku, že sa mi záchvat bude v budúcnosti opakovať? Resp. liečba mi zostane už na celý život? Dodržiavať životosprávu atď.? Ešte sa chcem spýtať, ako to je s vodičským oprávnením? Šoférujete? Teraz rok nešoférujem, ale opäť plánujem. K mojej práci je totiž šoférovanie nevyhnutné. Ďakujem krásne za všetky informácie. 😊

oslo1
31. jan 2024

Neviem ako je to na Slovensku, ale v UK si musela byt Bez epilepsy zachvatu 1 rok. Schvalne som teraz pozerala DVLA a uz je to iba 6 mesiacov.
Neviem, ako je to na Slovensku, toto je otazka na lekara, popripade specializovanu sestru.

alickapusinka
31. jan 2024

Ja som 16 rokov bez záchvatova a nedali mi vodičák.

alickapusinka
31. jan 2024

Kamarátka dostala epi záchvat po 8 rokoch musela vrátiť.

veronika291293
autor
31. jan 2024

@alickapusinka zlé výsledky? Alebo opakujúce sa záchvaty? Ja som mala MRI, CT aj EEG úplne negatívne, bez akéhokoľvek nálezu, tesne po záchvate, potom o týždeň neskôr a opakované testy mi budú robiť v máji po roku od záchvatu, pričom si podám aj žiadosť. Mne vodičák nezobrali, len ma nahlásili na políciu. Takže platný vodičák mám stále pri sebe.

janinah
1. feb 2024

Bývalý kolega šoféroval.kolegyne vozil z roboty a o jeho epi nik netušil.Kym nedostal záchvat v robote.ale taký.ze sme mali čo robiť ho ratovať.
Toto treba riešiť so svojím dr.a neriskovať.bez vodičáku sa dá žiť.

drake122
1. feb 2024

Ak to bolo naozaj hodnotené ako provokovaný záchvat po vysadení liečby xanaxom s abstinenčnými príznakmi tak protizáchvatová liečba sa nutne ani nemusí dávať, alebo keď sa už dala tak typicky maximum na 6-12 mesiacov, potom sa vysadzuje. Vodičský preukaz máš nárok ak doložíš čestné prehlásenie, že si rok nemala záchvat a podpíše to tvoj neurológ. Toto ani nesúvisí s tým, či berieš lieky na epilepsiu, alebo nie. Je to normálne ošetrené zákonom.

gubcikova
1. feb 2024

Môj muž má epilepsiu ,ale on má chytenu len jednu sféru. U neho sa ale jedná o záchvat - strata pamäti, zmätenosť, zabúdanie. Zistili mu to v juli. Mal kontrolu v novembri a tam mu povedala lekárka že eeg je ukážkové a ak také bude aj teraz v marci tak mu vráti vodičský preukaz. Tiež berie levetiracetam 500 mg 2x denne a popri tom si dáva reishi hubu a brahmi výživové doplnky. Ale lieky bude brať doživotne. V decembri si zabudol vziať tabletky dve a hneď to bolo badať že niečo nie je ok.

gubcikova
1. feb 2024

@veronika291293 a tebe neprišiel papier domov o odovzdaní vodičského preukazu? Lebo jemu prišiel papier o začatí konania a že má odovzdať vodičsky preukaz na políciu.

denkatn
1. feb 2024

moj tato mal epilepsiu a soferoval. (ja za to nemozem, mna nepocuval, ano bol nezodpovedny ) trocha dobre na tom je, ze zachvat pride ked si uvolnena nie v strese, takze je malo pravdepodobne, ze pocas riadenia by prisiel zachvat. ale moj tato sa raz uvolnil pocas cervenej na semafore, ked na nu cakal a pustal si radio, vtedy dostal zachvat, nastastie stal a ostatni vodici volali zachranku. niektori uz citia vopred ako prichadza zachvat tak vedia odstavit vozidlo. pytaj sa svojho lekara, co by odporucitl.

alickapusinka
1. feb 2024

@veronika291293 aj nemam vôbec záchvaty vôbec 16 rokov a nedajú mi vôbec vodičák.

kacena4
1. feb 2024

ahojko ak mas farpakoidnu (neviem ako sa to vola) epi, budu ta chvilu sledovat, ak po urcitom case nebude zachvat ani specificke vlny na eeg mozes postupne vysadzat pod dohladom lieky (dcera vysadzala takmer rok postupne) nesmie sa medzitym objavit zachvat ani nic na eeg. nasledne tusim u nas po 2 rokoch bez zachvatov (neviem presne) mozes poziadat o vodicak a ak ti ho odporuci tvoj dr neurolog co ta lieci tak mozes ale neviem ci tam nie je podmienka testovania v autoskole. my sme si zatial na vodicak u dcery netrufli. drzim palceky

martinockka
23. feb 2024

Ahoj. Ja som si robila vodicak min.rok.. a beriem lieky na epilepsiu. Tiez som brala najskor Levetiracetam, ale kvoli planovanemu tehotenstvu, mi dali bezpecnejsie lieky, tak uzivam Lamotrigin actavis... som bez záchvatu 5rokov, musela som mať EEG čisté, vypísať čestne prehlasenie a potvrdiť notárom a až vtedy mi odsúhlasil primár neurologie vodicak.
Koľko záchvatov si mala? Lieky sa dávajú až vtedy, keď si mala 2.. a co sa týka liečby.. niektorí neurologovia vysadia, keď istý počet rokov si bez záchvatu.. ale čo ja viem? Ja neplánujem vysadit, mam takú zanedbateľnu malú dávku liekov, že to nejak prežijem. Aspoň mam kľudnu hlavu, že sa mi zachvat nezopakuje, lebo by to zas všetko zmenilo..

monyyka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacenocka2
29. apr 2024

@martinockka prosím vás,odsúhlasil az po 5 rokoch?

martinockka
30. apr 2024

@kacenocka2 ... minimálne po 2 by už dal súhlas. Lenže som bola tehu a vtedy som vodicak robiť nechcela..

shaiapouf
2. máj 2024

@martinockka aké liečivo a koľko mg užívate ?

martinockka
2. máj 2024

@shaiapouf Lamotrigin actavis 25mg ráno a večer. 🙂 prečo?

shaiapouf
3. máj 2024

Pretože som tiež na lamotrigine , užívam 200mg . Odkedy som mala prvý záchvat. Par dni po spomínanom zachvate som sa dostala k EEG vyšetreniu. Nastavila sa mi liečba, prešiel polrok a ja som chvalabohu bez zachvatov , bol len jeden jediný. No EEG je stále špinavé a moja ošetrujúca lekarka chce ísť na vyššie dávky liečiva. A ja neviem ako sa mam k tomu postaviť a mam problém to akceptovať. Keď tam ďalšia zachvatovost nebola .

shaiapouf
3. máj 2024

Ta pochybnost tam vzniká kvôli možnému objaveniu sa nežiaducich účinkov až po mierny strach z toho , že to moja pečeň a obličky po rokoch co to budem užívať, začnú vykazovať službu .

shaiapouf
3. máj 2024

A keďže na odber parametrov krvneho obrazu sa chodí 4-5x do roka ( v mojom prípade) , tak len usudzujem . Že môže vykazovať určitú toxicitu . Hladiny všetkých parametrov mam chvalabohu v norme a žiadne iné tabletky neberiem .

martinockka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinockka
3. máj 2024

@shaiapouf zaujimave, že už po 1 záchvate Vám nasadili liečbu.. asi to bude kvôli tomu zlému EEG. V mojom prípade bolo EEG vždy čisté. Mam to vyhodnotené ako negeneralizovanu epi..po zmene neurologa som mala normálne EEG, potom spankove EEG a nakoniec MR mozgu v Poprade...všetko vždy čisté, bez nálezu.
K tomu vášmu prípadu sa vyjadriť neviem, ale je asi na mieste veriť lekárovi...keďže EEG stále vykazuje aktivitu, treba asi iné lieky.. ono neznamená, že keď polroka neboli, tak sa neobjavia.. Prvýkrát počujem o odboroch krvi vrámci epi, to chodíte na odporucanie neurologa? Nemyslím, že treba myslieť na to, či sa užívanie liekov nejak odzrkadlí na orgánoch..

monyyka
29. jún 2024

@gubcikova dostal záchvat manžel po takej dobe?

gubcikova
29. jún 2024

@monyyka ahoj.no je to rok od zistenia. Medzi tým mal nejaké ale take jemne možno 2-3x ale zvyčajne po tom čo zabudol na večerné tabletky. Dostal už nazad vodičák po roku ale len na rok a potom na posúdenie

monyyka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz