Endoskopická retrográdna cholangio-pankreatografia (ERCP)

lenka272m
5. aug 2024

Ahojte, ma niekto z vás skúsenosť s vyšetrením ERCP kvôli zlcniku ?…mam strach idem na to do bb …robí sa to pri vedomí alebo sa uspáva a ako to prebieha prosím vás …ďakujem

jaskolka
5. aug 2024

@lenka272m je to vyšetrenie, kde sa do žlčových ciest (zlcovodov) zavádza endoskopicka kanyla, naplnia sa kontrastnou látkou a sleduje sa ich priechodnosť na RTG.
Robí sa to v celkovej anestézii, to sa neboj

lenka272m
autor
5. aug 2024

@jaskolka lebo na nete je písané že privedomi sa to robí …a koľko to trvá prosím vás

lenka272m
autor
5. aug 2024

@jaskolka a môže sa to robit aj cez mentruaciu ?

jaskolka
5. aug 2024

@lenka272m ja som sa stretla s ercp len v celkovej anestézii. Sú nemocnice, kde ju robia aj v lokálnej, ale úprimne ja si to neviem predstaviť (inak som sama po operácii žlčníka a nesla by som ani do ercp len v lokálnej)
Ono keď sa robí v celkovej, tak tam síce menštruácia ako taká nie je problém, ale ide o také nepohodlie, predsa len nemôžeš si vymeniť vložku, po zákroku lezis a podobne. Určite je lepšie urobiť to mimo krvácania

lenka272m
autor
5. aug 2024

@jaskolka no lenže ja to mam akútne mam zle výsledky krvi takze musím zajtra ísť na to …a menzes mi začal včera …a koľko sa leží po vyšetrení v nemocnici ?

jaskolka
5. aug 2024

@lenka272m tak u nás boli ľudia väčšinou dva dni - príjem, na druhý deň vyšetrenie a potom ráno domov.

lenka272m
autor
5. aug 2024

@jaskolka no ja idem zajtra rano na to ECRP

taktotedanie
5. aug 2024

@lenka272m mozes mat menstruaciu
Robi sa to aj pri vedomi, da sa to vydrzat v pohode

hygienka
5. aug 2024

@lenka272m robí sa to pri vedomí, ešte som sa nestretla s tým,aby to robili v celkovej anestéze.
Dajú ti oblbovak a potom aj od bolesti ak treba. Záleží aj či ideš na diagnostiku alebo v tom bude aj terapeutický zásah, napr odstránenie kameňov.
Prebieha to rovnako ako gastro vyšetrenie (hadica cez ústa), po vyšetrení dostaneš pokyny, kedy môžeš jesť, piť, kto.trolne odbery, čo treba sledovať atď atď. Držím palce❤️