Endometrióza a jej liečba

mirka1611
4. okt 2013

Endometrioza- ako ste ju vyliecili, co pomohlo a za aky cas? Vyliecilo vas dalsie tehotenstvo?

kveta
4. okt 2013

@mirka1611 Operativne vypalenie lozisk a tri mesiace na Lucrine. Otehotnela som potom prirodzene na prvy pokus.

martinkatinka
4. okt 2013

Ja som mala endo ešte pred tehotenstvom prvým.... ale musím povedať, že tehotenstvo zmiernilo príznaky, nemusela som byť na hormonálnej liečbe, ale nevyliečilo sa to, vzhľadom na ložiško, ktoré sa nijako nedá odstrániť, iba hysterektómiou... Teda, záleží od stupňa a ad toho, kde všade ložišká či cysty sú.

mirka1611
autor
4. okt 2013

@martinkatinka ahoj, cize nemam sa spoliehat ze tehotenstvo je riesenie? Robili ti laparoskpiu a tak zistili ako to u teba presne vyzera?

googwife
5. okt 2013

Ahojte prosím Vás aké sú príznaky endometriozy?? dakujem

erika225
5. okt 2013

Ahojte ja som mala endometriozu.priznaky su silne bolesti pri menstruacii a obcas aj silna bolest v podbrusku az taka ako keby islo maternicu vytrhnut.ja som po operacii mala som ju na 80%prisla som o jeden vajecnik a zduheho my museli rezat som aj po liecbe 6injekcie kazdy mesiac jednu to je injekcia do prechodu.da sa zvladnut len su priserne stavy.silne navali horucavy.atd..v novembri idem na kontrolu som pocula ze sa to zvykne vratit..

silvinuska
5. okt 2013

No parada☹ cim dalej sa bojim toho viac. Mna posiela Dr. na laparoskopiu uz pomaly rok a bojim sa ist. Ma podozrenie ze su to endiometria ale chce to dat nejako potvrdit ze je to ozaj endometrioza. Inac priznaky mam uplne na nu☹ bolesti neznesitelne, prvy den do prace nehrozi, raz som az odpadla. Mam 2cysty ktore chvalabohu praskaju ked maju atd... ale bojim saaa😀 niekde som citala ze uz len pri laparoskopii existuje statistika ze 5-10% zien sa zobudi bez niecoho lebo zacne krvacat musia urgentne vybrat vajecnik? Alebo neviem co☹ a pisalo sa ze najlepsie je do roka otehotniet. No ale ked sa prave necitim na bejby ako dalej? Len trpim 😠 neviem co robit. V pondelok idem na kontrolu som zvedava ako to chce riesit Dr. so mnou dalej🙂 uz mam z toho celeho cirkus humberto v hlave😉

silvinuska
5. okt 2013

.

mirka1611
autor
6. okt 2013

@erika225 to znamena ze az pri operacii vidia ako je to rozsiahle a ci treba nebodaj zobrat nieco? A injekcie na co? Je to doplnkova liecba pooperacna? A neponukali vam doktori aj ine riesenie? Mne dal teraz hormon a vraj ak mi pri nom prejdu bolesti tak mi ho da aspon na 9 mesiacov a ze sa to zvykne takto u niekoho zahojit ale skor mi odporucal co najskor otehotniet (mam doma 10 mesacneho syna...) alebo operacia ale tej sa tiez bojim kedze hrozi ze mi nieco zoberu a uz nebudem mat deti vobec....

mirka1611
autor
6. okt 2013

@silvinuska vid prispevok vyssie, zabudla som ta oznacit tam 😊

hallie
6. okt 2013

Mne diagnostikovali endometriózu pred štyrmi rokmi. prišli mi na to vďaka tzv. čokoládovej cyste - teda cyste, ktorá sa mi naplnila krvou. Museli ma operovať. absolvovala som laparoskopiu, pri ktorej mi odstránili cystu, zobrali malý kúsok vaječníka a zničili ložiská. Po operácii mi nasadili HAK, ale keďže som na ňu reagovala veľmi zle, po pol roku išla preč a liečila som sa už iba prírodnými vecami. nasadila som femigard, neskôr gynex. Cysty sa mi nevrátili. Všetci, okrem môjho múdreho gynekológa, ktorého si za to dodnes vážim, ma strašili, že by som mala rýchlo otehotnieť, pretože mám už pred 30-tkou a pri endometrióze sa skrátka plodnosť vytráca veľmi rýchlo. Napriek tomu sme s priateľom, dnes už manželom, začali s "robením bábätka" až tento rok, keď som mala po tridsiatke. Po asi troch mesiacoch snaženia som nasadila estrozin, ďalší to skvelý zázrak alternatvnej medicíny, a do dvoch mesiacov som otehotnela. Či sa endometrióza objaví po pôrode, to neviem, ale verím, že nie. Pretože ja som dosť alternatívne založená, ak to tak môžem nazvať, a myslím si, že veľmi veľa robí hlava. 🙂
Môj záver: dá sa to aj bez chémie, ale samozrejme, zrejme závisí aj od štádia. Ale skôr ako sa pchať hormónmi som skrátka chcela ísť prírodnou a nejakou tou duševnou cestou - a mne osobne to pomohlo.

kveta
6. okt 2013

@silvinuska Ked nechces teraz dieta, pockaj s hormonalnou liecbou az kym nebudes chciet dieta.

kveta
6. okt 2013

@silvinuska .. lebo hormonalna liecba sa nemoze opakovat. Hovorim o liecbe Lucrinom.

erika225
6. okt 2013

@mirka1611 mne to zistil pri vysetreni len si nebol isty tak som mala ist zanim az po menstruacii a az pri operacii zistili ze treba vybrat aj vajecnik .nie neponukali mi nic ine nakolko ja som mala ist na laparoskopiu ale nakoniec ma rezali.takze umna nehrozilo aby som hned otehotnela lebo sa to dlchsie lieci.ja som pocula ze laparoskopia menej boli ako ked rezu..ja sa teraz bojim ako mi dopadne menstruacia po 6mesiacoch ci nebude taka bolestiva ako predtym drzim prsty aby vam to dobre dopadlo

gagik
5. apr 2014

baby mate skusenosti s visanne a špinenim? j som po dvoch týždnoch uzivania jemne spinila, teraz beriem visanne tretí týžden a asi tri dni spinim tmavou krvou ako na konci MS. Je to normalne? V letaku je pisane o spineni, ale mate s tým niektoa skusenost?

katkabg
8. feb 2015

Viete mi inieniekto zistit ako zistim ci mam endometriozu?

nikusqa
8. feb 2015

@katkabg Preco si to myslis?
Mas nejake priznaky?

nutrimas
8. feb 2015

Velmi dobre ucinky ma pupalkovy olej. ktr. harmonizuje hladinu hormonov, pomaha pri roznych "zenskych" problemoch. Odporuca sa uzivat dlhodobo, 1KL rano a vecer:
https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...
Tiez popijanie ajurvesrkej kavy napomaha pri otehotneni, konkretne kava Satawari - najdete na nasom eshope v sekcii zdrave kavy.

katkabg
9. feb 2015

Ja praveze nvm ake su priznaky
@nikusqa

17alexis
9. feb 2015

Baby, aj ja som bola na laparke kvôli endo...mala som endometrickú cystu na ľavom vaječníku a už sa ťahala aj na pravý. Príznaky som nemala žiadne také typické, ale počas menštruácie ma bolel konečník. Myslela som si, že je to zlatá žila.Po laparke som už 4 mesiace, ale žiadnu liečbu neberiem, nakoľko lekár to odmietol. V apríli idem na kontrolu, tak som zvedavá. 🙂

katkabg
9. feb 2015

@17alexis
@nikusqa ja som pred piatimi rokmi mala strasny cisarsky ledva ma zachranili,5 dni po cisarskom sa mi urovil hematom v jazve,to mi fistili a vytlacala asi mesiac,som skoro zosalela.Teraz je tomu 5 rokov a ja som iny clovek.Stale ma v podbrusku pobolieva,rok dozadu som mala cystu na lavom vajecniku,aj mi robili onkomarker nastastie vysiel dobre,teraz vsak uz rok citim v jazve pod kozou ci uz ani ja nieviem nieco tvrde ako plosky orech velke,boli to hlavne pocas ovulacie a menstruacie.Bola som pred tromi dnami u obvodneho a ten povedal vraj pooperacny pruh.Tu na MK mi poradila jedna babenka ci nemozem mat shoflerov tumor,a teraz som chcela vediet ci tok nemoze byt endometrioza.Tym ma zas mama vystrasila.Preto sa pytam ake priznaky to ma.Asi zajtra ide k doktorovy co mi robil cisarsky nech sa na tgo pozre on,

17alexis
9. feb 2015

@katkabg fuha...držím palce, nech to nie je nič vážne... :(

nikusqa
9. feb 2015

@katkabg Endometrioza ma vela priznakov a u kazdeho sa prejavuju inak. Ale ked spominas bolest v podbrusku tak tie su 1 z priznakov endo. Ja som mala tiez 1 rok bolesti a cim dalej tym intenzivnejsie a potvrdila sa mi endo. Mozu ti ju zistii pri obycajnej gynekologickej prehliadke alebo ked mas zvysene onkomarkeri (ale tie mas v poriadku si pisala) a na 100 % to potvrdi laparoskopia. Ine moznosti nejsu 🙂

kika37
18. jún 2020

Dobrý deň chcem poprosiť o radu ohľadom endometriozy ..mám 44 bolesti brucha krvácanie z konečníka pri menzese...je tu niekto kto má takéto príznaky a nebol ešte na laparoskopii?dakujem

kika37
27. jan 2021

@majkydee ďakujem super článok 🤗

majkydee
27. jan 2021

@kika37 rado sa stalo🙂

melinda0011
22. sep 2024

Ahojte, neskúšala niektorá z vás fytoprogesteron (Wild yam) + talaromycin (napr. Gynogesin)? Čítam že niektoré skúšali Vitex, TCM alebo enzým serrapeptázu, neviem sa rozhodnúť čo vyskúšať ako prvé. Doktorka mi na čokoládovú cystu na vaječníku predpísala hak (Dienorette) a chcela by som to najprv skúsiť prírodnou cestou, keďže hak som nikdy nebrala a mám z nej obavy. Ďakujem za všetky rady 😊