Endokrinológia a moč

kejty283
21. jan 2024

Ahojte dievčatá, mali ste takú skúsenosť, ktoré chodíte na endokrinológiu a povedali Vám, že máte doniesť 24hodinový moč?

majamat
21. jan 2024

@kejty283 my nenosime, asi zavisi od toho, co vysetruju.

su hormony, co sa mocom vylucuju a nepravidlene, ale neviem ci treba moc naozaj za 24hod,a lebo len pozbierat doma za 24hod, premiesat a doniest vzorku,a by sa rovnomerne tie hormony v nom rozlozili,

e1i
21. jan 2024

@kejty283 mama nosila na nefrologiu 24h moc. Ale asi aj endokrinolog moze nieco vysetrit z toho. Sa mi zda ze kortizol.

kejty283
autor
21. jan 2024

@kejty283 no ja mám ísť zajtra na krv a povedala mi tak, že ak nebudem tehotná tak mám doniesť aj moč za 24 hod. Len neviem či to stále keď pôjdem cikaþ tak novú nádobku a tak alebo jednu nádobku a to zmiešať.

majamat
21. jan 2024

@kejty283 skor jednu a zmiesat.

inak takyto odber biologickeho materialu je v domacich podmienkach casto komplikovany.
da sa moc zbierat do toho velkeho zavaraninoveho pohara, no v tom sa tazsie prenesie, predsa, je skleny.
preniest by sa dal teoreticky aj v plastovej flasi, ale teda ako to ta dostat? asi vyhradit na to nejaky lievik.

no mozno ti tu niekto poradi.

ak mas zajtra doiest moc, tak uz si ho mala zbierat.

katka2602
21. jan 2024

Áno, každú kontrolu nosíme na endokrinologiu 24 h moc, ranný moc a berú krv do 2 niekdy 2 skúmaviek. Aj manžel nosí aj kolegyňa nosí.

anavixy
21. jan 2024

Robi sa to rozne, bud zbieras moc za 24 hodin do tej istej nadoby a z toho odoberies vzorku, alebo zbieras 24h moc do tej istej nadoby (flase) a cele mnozstvo zoberies so sebou, tam je dolezite vediet aj aky bol celkovy objem pre stanovenie vysledku. Ja konkretne na endokrinologiu som brala vo flasi cely objem mocu za 24h (z coho si samozrejme oni vezmu len vzorku, takze zalezi mozno na pracovisku ci chcu vsetko alebo len vzorku, mozno na konkretnom druhu vysetrenia), to bolo v tehotenstve na vysetrenie tusim kortizolu (mozno niecoho ineho, kazdopadne v tehotenstev pri vysetreni nedostatocnosti stitnej zlazy).
A teda mas zbierat tak ze napr 7:00 sa vymocis este do zachoda a nasledne uz kazde mocenie zbieras do jednej nadoby, na dalsi den o 7:00 sa vymocis posledny krat do zbernej nadoby a ukoncujes zber.

katka2602
21. jan 2024

Moč sa zbiera 24 hodín tak, že ak ho máš zajtra doniesť tak si sa dnes ráno mala vymočit do WC a potom celý čas močiť do jednej nádoby res moč prelievat do nádoby a posledný zber máš zajtra ráno. Nádobu premiešaš a odoberieš vzorku do skúmavky. Musíš mať poznačené koľko ml si za tých 24 hodín vymočila.

kejty283
autor
21. jan 2024

Ja moč zbieram ale do rôznych nádobiek. Hádam sa tomu nič nestane keď to potom pozlievam do jednej nádobky.

kejty283
autor
21. jan 2024

@majamat ja ho už aj zbieram ale do rôznych nádobiek

anavixy
21. jan 2024

@kejty283 nestane sa tomu nic, ale nie je jendoduchsie to rovno vyliat do jednej velkej nez mat 10 malych odlozenych? 🙂

kejty283
autor
21. jan 2024

@anavixy no zbieram to do rôznych nádob lebo som v práci. Nevedela som ako to mám či všetko spolu alebo do rôznych nádobiek

anavixy
21. jan 2024

@kejty283 aha, jasne, ved ono je to jedno, ako ti je pohodlnejsie 🙂

kejty283
autor
21. jan 2024

@anavixy ja som sa pýtala len preto, že z jedného dňa celého som moč ešte neodovzdávala

gvenduska
21. jan 2024

Nie nikdy a to tam chodím ako na hodiny klaviru