Endodoncia

ninakovacova
5. feb 2023

Ahojte dievčatá. mala som hlboký kaz na zube je potrebné urobiť endodonciu. Chodím k takému mlademu zubarovi ktorý len teraz v júni skončil školu lebo moja zubarka išla do dôchodku a on po nej prebral ambulanciu. Nechali by ste si od takého mladého dr robiť endodonciu alebo by ste radšej vyhľadali niekoho skusenejsieho ?

tuippo
5. feb 2023

@ninakovacova ak pracuje s mikroskopom, tak by som išla aj k nemu

ninakovacova
autor
5. feb 2023

@tuippo praveze nepracuje

gemerka17
5. feb 2023

@ninakovacova keďže nepracuje, tak určite nešla. To máš zákrok odsúdený na neúspech a vyhodené peniaze. Ak sa jedná o zadný zub, tak zubár je takmer bez šance to urobiť dobre. Nájdi si komplet vybaveného skúseného zubára, aby si mala šancu zub zachrániť. Endodoncia nie je jednoduchý zákrok, vyžaduje veľa skúseností, techniku, čas a pacientové peniaze.

ninakovacova
autor
5. feb 2023

@gemerka17 jasne chápem ide o spodnú 6

gemerka17
5. feb 2023

@ninakovacova tak ani o tom neuvažuj, že by si išla bez mikroskopu. 6 a 7 majú 3 alebo 4 kanáliky, ktoré treba najprv nájsť (pomôže mikroskop) a potom aj zaplniť. Veľa krát sa stáva, že zubár sa do toho vrhne a nenájde všetky kanáliky a ten jeden ostane neošetrení a potom je z toho zápal v kosti a robená buď reendodoncia alebo vytrhnutie (keď sa trošku pohrabeš v diskusiách či tu alebo inde, tak zistíš, že toto sa bežne stáva).
Samozrejme sa ti môže stať, že kanálikov budeš mať viac alebo budú rôzne stočené. Ja som mala v 6stke, kanálikov 6, čo bolo teda veľmi vzácne. Neviem si predstaviť ako by toto dal zubár bez mikroskopu a riadnych skúseností. Zub drží už niekoľko rokov.
Radšej to zaplať raz a poriadne a budeš mať pokoj.