Dobrý večer žienky.
Vedeli by ste mi niekto pomôcť,poradiť ako sa prestať prežierať. Už som s toho zúfalá. Mám pred 50kou a sama si neviem rady. Vnútorne na mňa príde náhle nervozita a jem jedno cez druhé... Slané, sladké, párky, pečivo...až do plná. Potom samozrejme výčitky. Mám nadváhu 30 kg cca. To im sa v jednom bludnom kruhu a fakt sú neviem rady. Chcem byť krásna ale rozum má nechce pustiť. Prosím nejaké rady,možno od ľudí ktorý s tým bojovali. Ďakujem vám pekne. A prosím neodcudzujte má, viem som slaboch.
Kuk chutzit.sk zavolaj na linku pomocí 🙂
žiadne zázračné riešenie neexistuje. nie je čo poradiť. to po čom túžiš si vyžaduje veľa práce a zapierania a silnej vôle. nehľadaj skratky, lieky ani krabičkové jojo diéty. jednoducho ak chceš dosiahnuť svoj cieľ, musíš stopnúť to prežieranie raz a navždy. a stravovať sa normálne.
@mirola začnem byť nervózna a už to ide.
@schauma123 tak ako ti niekto písal vyššie, odporúčam ti obrátiť sa na https://chutzit.sk/ alebo na kvalitného výživného poradcu. Pozri si na Instagrame profil Katky Koscovej, tam sú aj iné odporúčania. To je komplexný problém, to nejde tak jednoducho , že len prestať sa prejedať
z čoho si nervozna. Mne raz jeden psycholog povedal, že prejedanie sa je psychická záležitosť a mal pravdu. Treba zistiť spúšťač nervozity a odstrániť ho.
@schauma123 prvy krok je uz v obchode... nenakupuj veci do zasoby... sprav si jedalnicek podla chudnutia a nakup len to co mas "v plane"... Lebo ked mas doma k dispozicii kopec junk foodu, tazko sa odolava (hlavne zo zaciatku)...
Ale alfa omega je silna vola (v obchode, v spajzi, pri chladnicke)... Ak si nervozna (ked ta to zacne chytat), tak si najdi inu cinnost (chod na prechadzku idealne)... aby si si k serialu ci knihe nedala coko tycinku napriklad 🙂.
Tak isto ak chces (mas potrebu) nieco chrumat, chrumaj jablko, mrkvu, kalerab... ako ti tu uz pisali... vzdy lepsie take ako cokoladu...
@schauma123 Poznám to a viem presne aké to je. Neviem to správne pomenovať ani u seba. Možno je to istým spôsobom aj pažravosť (roztiahnutý žalúdok a tak...) ale ťažkopádne človek niečo "zajedá" Niekedy stres,niekedy opak keď opadne stres v práci tak sa nejdem dožrať. Keďže obed máme o 10 tej na druhú prestávku nejakú sladkosti s kávou a večer nájazd na chladničku 😬🙄 Niekedy je za tým aj nuda,nechuť k tomu čo robíme,zlozvyk.
Držím palce.
Som v tvojom veku, sice nemam nadvahu, ale cez koronu par kileciek sa nabalilo a co ma stve, su tesne veci v satniku. Som zavisla na sladkom. Po Novom roku som s tym sekla, proste mesiac nic a to som srotovala fakt denne. Zaklad je nemat doma nic take, co by ma zlakalo. Ja som pritom sportovy typ a hybem sa fakt dost a zatial ziadny efekt. Proste metabolizmus. Snazim sa celkovo aj menej jest. My uz v tomto veku musime urobit radikalne zmeny a byt dosledne. Skus si dat zatial ciel, ze par dni vydrzis, potom to posuvaj. U vacsej nadvahy to pojde lahsie uvidis... nejaku odmenu si slub, ked to dokazes. Ale zaklad je prazdna chladnicka a spajza 🙂
@schauma123 Nie si v prechode???
Odporúčam : Barbara Sviežená, venuje sa tejto téme do hĺbky, profesionalne a ludsky.
A nie si slaboch
@chodec15 rozdiel medzi prejedaním a emočným jedením je v pocite viny. Áno, výsledok : teda nadváha, obezita, môže vyzerat rovnako, ale človeka, ktorý sa chce prejedat, to netrapi. Keto by som tu neodporúčala, nastane jojo efekt. Je iné, ak chce niekto schudnúť 2-3 kg kvôli nejakej súťaži, to ešte keto zvladne, ale nie 20-30kg a s dlhodobym udrzanim.
@schauma123 riesit to s psychológom . Držím palce
@schauma123 prísť na to čo je spúšťačom, spísať si na papier čo by ti pomohlo to zmeniť a pracovať na tom keď bude psychika v poriadku tak aj telo budeš vedieť nastaviť tak aby si schudla. Ja som takto pribrala +20kg za rok a trvalo tri roky kým som si dala ako tak hlavičku do poriadku a až teraz sa mi podarilo schudnúť -8kg
Keď sa začneš cítiť nervózne, zle, tak to zabi pohybom, choď sa prejsť, alebo švihadlo, alebo si zapni hudbu a zatancuj si. Prípadne rob niečo čo máš rada, Treba spracovať v sebe práve tu nervozitu, prečo si nervózna? Na to sa zameraj a odstráň to zo svojho života.
Ja som si celý zivot jedlom kompenzovala lásku, chcela som v sebe asi vyplniť jedlom tu prázdnotu, teraz lásku pomaly nachádzam v sebe a darí sa mi nežrať 🙂
Tak si to presmeruj na niečo iné, inú aktivitu. Napr cvičenie, beh. Potom ta to prezieranie prejde.
@schauma123 smer psycholog to je proste casty jav,musis zistit pricinu a zmenit to ak chces schudnúť
@schauma123 nečítala som všetky komentáre. Nemám nadváhu, ale nie som ani športový typ alebo modelka. Poznám ten pocit, keď všetko stíchne a ja spravím nájazd na chladničku. Mám aj dietetické obmedzenia zo zdravotných dôvodov. Ale mám aj po 40ke a cítim,že už nestačí párkrát vynechať jedno jedlo a rifle opäť sadnú. Kam aj sestru,ktorá má veľké problémy,nadváhu,za sebou dve operácie žalúdka. Môžem potvrdiť, že je to v hlave a teší ma,že odborná pomoc je viac ja dosah. Takže by som ti poradila obrátiť sa na ľudí/stránku, ktorú tu spomínali.
Ja si pomáham nasledovne: vždy zvažujem,čo má a čo nemá výživovú hodnotu. Aspoň nejakú. Tekvicové jadierka, jablko s medom, pomaranče .. to chrumem večer pri telke. Čipsy a podobne doma nemám,aj keď príde návšteva,ponúknem to čo mám alebo napríklad pukance. Čokoláda mi nechutí, takže len veľmi zriedka ukradnem niečo zo synovej zasoby. A ešte mám na seba jeden najzásadnejši trik - všetko stíchne,idem do sprchy a tak si zhrniem deň. Či som jedla aspoň jedno teplé jedlo, či mám alebo nemám reálne prázdny žalúdok. (Možno by to nahradilo písanie jedál,ktoré si za deň zjedla.) Keď zistím,že nemám, že som vlastne pred hodinou do jedla po synovi cestoviny (za dve lyžičky,ale žalúdok nejde naprázdno), IDEM SPAT. A poviem si,že to je namiesto masáže, masky, sauny,proste môj súkromný wellness zdarma. A ešte aj ušetrím 😉
Držím ti palce,lebo nie je to ľahké. Myslím, že ani tak nepotrebuješ vrhať sa na prísne diety,keď naozaj nechceš schudnúť 30kg. Stačí zmeniť zvyky. Je to to najťažšie. Jeden krôčik po druhom, aj niečo je viac ako nič. Buď k sebe láskavá, aj o jeden párok menej dnes pri telke ťa nzaboli ,ale je tvoj úspech ❤️
@schauma123 skus pozrieť Chuť žiť. Vedia pomôcť
@schauma123 odborníčka na to je Barbara Sviežená, skus si kuknúť jej stránku. Robí kurzy aj videa zadarmo tam má. Dostala som ju ako odporučenie ale osobnú skúsenosť nemám. Držím palce ♡
@schauma123 nenakupuj si to jedlo, z ktoreho priberas, ani pecivo. Ked to nebudes mat doma, logicky to jest nebudes. Napr. Urob si velku misu zeleninoveho salatu, rozdel do dvoch misiek, do kazdej misky iny dresing (mozes si kupit uz hotovy). Ku tomu si ugriluj v rure kuracie prsia s nejakym dobrym korenim, tiez mozes viac druhov. To mozes jest aj dva dni. Na ranajky nizkotucny jogurt zmiesaj s musli medom a susenym ovocim. Ked budes mat chut na sladke zjedz banan, figy, datle, susene hrozienka a k tomu pasik cokolady. Urcite lepsie ako zjest celu cokoladu. Na veceru celozrnny chlieb s nejakou natierkou (vajickovou, rybacou atd). Celozrnny chlieb nie je az taky chutny, takze nemalo by by ta lakat ho zjest vela. Nepit sladke vody, iba cistu vodu pripadne caj. Skus si vytvorit jedalnicek, ktory bude aj chutny a zaroven ho nezjes prehnane vela. Podla toho nakupis aj v obchode. Je tazke nenapchat sa, ked to mas doma.
Ja ti tak rozumiem 🙂 tiez to mam..Staci ze ma nieco nastve,alebo som nervozna ci v strese a uz aj idem jest nieco sladke..Alebo ze odmenu vecer ked som mala tazky den 😬 vobec s tym neviem bojovat
@schauma123 ked sa tak pozeram na niekoho, ako "zerie", vypcha sa aj 3 uzasnymi vecami, ktore ja mam rozlozene bud z toho 2 veci na cely den, alebo z toho tie 3 veci aj na tri dni , myslim menej zdrave veci, napr.pizza, varena cokolada, langos. ... Tak si poviem, ze ovela vacsia ulava je to zjest 1 az 2 po sebe v jeden cely den alebo kazde z toho vzdy v jednom dni, zvysok jedal musi uz byt zdravy. Z toho, ked niekto zdravo zije, ma ovela vacsi prospech nez ked strci do seba aj 4 nezdrave produkty za sebou. Mala som kolegynu s nadvahou a aj uz len pracovat s takouto osobou v 1 miestnosti, ked vase prace sú závislé od seba, je strasne zatazujúce, stresujuce a tyranske pre toho kolegu, ktory robi s takouto osobou, ktora ma nadvahu. Tá mi jedla hned jak nic sfleka na 1 posedenie to, co ja som mala rozlozene na tristvrte dna. Jej sedacie prestavky zaberali cca az 1 tretinu jej pracovneho casu, dalej fajciarske tiez a cas na pracu nevystal. Ten zdravy kolega nema v kolegovi s nadvahou ziadnu oporu. Jeho jedenie obmedzuje zdraveho kolegu s jeho prestavkami, nakolko prerasteny kolega stale je a ma prestavky sam so sebou aj na iné. Zdravý kolega trpí v pracovnom case na úkor obrasteného. Vezmi si do úvahy, ako uz len jedák nezdravý moze a musí brzdit a obtazovat so svojim jedením kamaratov, priatelov, kolegov, zamestnávatela, so svojimi pohybmi nezvladnes to, co zdravy jedinec a este aj partnera. Úplne kazdy si o tebe myslí svoje, niekedy sa ludia o tebe, tvojich pohyboch a váhe mozu aj negativnejsim smerom bavit a po uplne vsetkých stránkach zivota si vlastne aj nanič. Keby sa uz len mna opytal moj zamestnavatel, aku/akeho chcem do partie, do nasej pracovnej svorky, jedavy clovek s kilami narobi tolko zla, ze nikdy v zivote, a sam zamestnavatel povie, ze zoberie pri prijimani nieco normalnejsie, kde ocakavame dobrejsie. Lutuj sa kludne, ak chces, ale rozum do hlavy ti nikto nenaleje. Clovek s kilami moze darmo hladiet zavistlivo na vacsinu s prizmurenymi ocami, prstami cez tvár, radsej s takým nebyt, nemat ho v praci, ani na blízku nie. Nie je šikovný. Je to na ňom, akým rozumom sa prezentuje.
@bykaterina necitala som dalej, ale uplne suhlasim s
@bykaterina skusila by som sedenia s psychologom a neskor s vyzivovym poradcom, lebo kym hlava nespolupracuje, tak to nepojde. Drzim palcek a nie si slaboch.
Som ako cez kopirák s Tebou. Tiež 30kg nadváhy.
Tento mesiac som začala kontrolovať sama seba a zatiaľ -3kg.
@schauma123 aj ja s tym bojujem. Idem na to postupne, od pondelka sa mi celkom dari, dufam ze to vydrzi co najdlhsie.
a co je spustac vies?