Ako je mozne efektivne prekonat emocionalnu uzkost, vnutornu uzavretost? Mala som v zivote tazke partnerske situacie, odvtedy sa neviem citovo odvorit aktualnemu partnerovi.Niekedy mam chut mu o svojich myslienkach napisat, inokedy si poviem, ze sa prekonam osobne, je to vsak pre mna tazke. Bavili sme sa o uzavretosti, ma to podobne. On je este k tomu i velmi hanblivy. Zo zaciatku nas tesilo, ze si vieme povedat vsetko, zrazu prisiel blok. Take uplne prve stastne pocity vystriedali emocie strachu a neistoty. Vzdy som odcuzdovala pisat v tejto suvislosti maily, no zda sa mi to lahsie, napisat mu ako sa citim. Ak mate podobne problemy, ako ste ich riesili?
@marianarem mala som s nim uz roztraseny rozhovor, vtedy mi to skutocne pomohlo, nasli sme konsenzus, ale uplne stastne to nebolo.
Napis to na papier. Bude to osobnejsie, krajsie, a mozes si to nechat ako pamiatku.
@vanilkovazmrzka iba napisat, pripravit a komunikovat radsej osobne? na listovi formu nie som, ale moze to pomoct ako príprava
este by som chcela povedat, ze som sa snazila to riesit, no psychologicka v tomto nepomphla...to bolo len, pokuste sa, nebojde sa....je to tazke a obmedzujuce, ked ma clovek blok.
No to zalezi ja tebe, ja by som napisany list necitala osobne, nechala by som to jemu precitat 🙂
A druha vec je, ze tebe to pomoze skladat myslienky, mozno ked to napises, pomoze ti to potom to iste povedat aj nahlas. Ale ja teda nevidim nic zle v tom, nechat to na papieri a posunut tie myslienky aj takouto formou.
@vanilkovazmrzka je to cele komplikovane a tazke
Skus na to ist postupne. Kludne si napis vsetko, co chces povedat a prebrat, rozdel si to na nejake body. A skus si z toho vybrat nejaku jednu vec, ktora sa ti zda najlahsia, a zacat rozhovor o tej jednej veci. Kludne nahls povedz, ze mas na zozname dalsie :D a potom uvidis, ako sa to bude vyvijat. Mozno sa porozpravate o nejakom ciastkovom probleme, a zvysok postupne neskor, alebo sa vam toho podari prebrat aj viac. Hlavne netlac sama na seba, ze musis, teraz, vsetko, rychlo. Z toho je len hrca v hrdle a ticho.
Ja hovorim nahlas, hoci aj roztrasenym hlasom alebo cez slzy, ktore neviem zadrzat. Rozne bloky a tabu mi v partnerstve pripadaju horsie ako otvorene rozhovory, hoci aj neprijemne a emocne narocne. Ale inac aj tie maily su ok, ak vam to obidvom tak vyhovuje viac. Dolezite je nejako si veci povedat.