Eliquis a Fraxiparine

janus32
21. feb 2020

Ahojte,nemáte niektorá skúsenosť s týmto liekom?Pichala som si fraxiparín kvôli trombóze a prechádzam na tento liek..sú nejaké obmedzenia pri užívaní?Znášali ste ho dobre?Ďakujem

janulka257
21. feb 2020

@janus32 ahoj, ja som tiež po tromboze, mala som fraxiparine, potom clexane, z tabletiek xarelto, teraz mám pradaxu a až ta mi sadla... hlavne si treba dávať pozor na krvacave prejavy, dôležité je aby blízke okolie vedelo že užívaš tento liek a aj dávku, ak by sa náhodou čosi stalo... mne xarelto nesedelo, svrbelo ma celé telo... teraz na pradaxe mávam silnejšie menštruačné krvácanie, sem tam má bolí žalúdok, ale dá sa to zniesť.. určite ak by si mala pocit, že ti liek nesedí, alebo sa čokoľvek nezdá, treba informovať lekára

janus32
autor
21. feb 2020

@janulka257 ahoj,ďakujem,že si sa ozvala..ja som tiež po tromboze..zvažujem,či sa vrátiť aj do práce,robím totiž v kuchyni..môžem sa spýtať,ako dlho sa už liečiš?A kde si mala trombozu?

janulka257
21. feb 2020

@janus32 už vyše 8 mesiacov... ja mám trombozu od panvy az dolu, celú ľavú nohu mám vytrombotizovanu... začalo to v panve a šírilo sa to dole...na CT mi zistili May-Thurnerov syndróm, zuzenu žilu v panve a tam tá tromboza začala... nosis aj sťahovacie pančušky?

janus32
autor
21. feb 2020

@janulka257 áno,nosím..ja som mala na ľavej nohe,lýtku..po mesiaci roztopené všetko,chválabohu,,bola som aj na hematol.o mesiac budú výsledky.Na sone som mala všetko ok-vnútorné orgány..u mňa zrejme vznikla tromboza z HAK ☹

janulka257
22. feb 2020

@janus32 je to možné... u mňa po cisárskom :( tak sa drž 🍀 veľa zdravia

retatka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
donda_26
11. feb 2021

@janus32 dobrý deň, ja som dostala trombozu tiež z HAK, chcem sa opýtať ako dlho ste sa liečili? 🙂

janus32
autor
13. feb 2021

@donda_26 ahoj,ja som ešte stále v procese liečby...pichala som si fraxiparin,potom 4mesiace Eliqius a teraz som na preventívnej liečbne na dva roky Vessel Due...keby som vedela vopred všetky riziká,čo sa týka Hak-nikdy ju nechcem ☹

donda_26
13. feb 2021

@janus32 ja som ju brala 4 roky, najprv som mala bolesti členok- lýtko, no nič mi nezistili ani sono, a za ten čas čo mi to nezistili mi to prešlo až do stehna, takže tromboza lýtka a stehná, hneď ma brali do nemocnici, kde mi bola potvrdená aj pľúcna embólia. Nohu som vôbec nemala fialovú, iba napuchnutu a to ju mám aj teraz +2cm, čiže jediné čo sa mi odvtedy zmenilo je, že viem nohu vystrieť a nebolí( sú dni kedy ju cítim ale nie je to také ). Prvé 3 mesiace som si pichala fraxiparin a ďalšie 3 mesiace Eliquis. Teraz má čaká zase riadna kontrola a bola som zvedavá do kedy sa to somnou bude vliect 😞. Cítite ju ešte niekedy alebo máte ju zväčšenú než tu druhú?

janus32
autor
13. feb 2021

@donda_26 áno, mám ju stále väčšiu, ale zrejme som ju mala vždy pevnejšiu, lebo už pred rokmi som zistila, že ju mám širšiu. Tiež mám dni, kedy ma pobolieva a mám dni, kedy úplne super. Nosím stále kompresné podkolienky. Chodím 1x za pol rok na hematologiu a 1x za pol roka na angiologiu. Stále som dosť na nervy z toho. Verím, že sa dostanem z toho. Na hematologii nezistili nič, žiadnu mutáciu, nič. Cievy som mala pekne priechodné.
Ako tak čítam tvoj príbeh, tak si v podstate šťastný človek, ak si už mala zrazeninu v pľúcach.. Asi nám nezostáva nič iné, len si dávať pozor.. Na stravu, úrazy atď. Snažím sa jesť viac zeleniny, pijem pohánkové čaje-hnusné sú 😀

donda_26
14. feb 2021

@janus32 ja som bola tiež na hematologii, ale tam som pacientkou neostala, poslali ma na cievne a hlásim sa jedine u cievnej 🤷. Áno som, mohlo to skončiť veľmi tragicky. Jaj ani nevravte, aspoň na tú stravu je to niečo pozitívne, bez toho by som si asi neuvedomila ako sa treba starať o naše telo a zdravie 😀. Skúste Ginko čaj ( je na pamäť a cievy a je naozaj výborný )

janus32
autor
14. feb 2021

@donda_26 môžme si aj tykať 🙂 myslím,že pred sto rokmi,ked som sa sem registrovala,to často admini pripomínali 🙂ale to tu ešte nebolo tak husto...ja na tú hematologiu len preventívne,chcel ma dr už vyradiť,,inak ja som si ho našla cez fb,je to centrum hemostázy a trombozy,tak sa venujú viac tomu.Ešteže užívaš Eliqius..nie Warfarín..tam sú nenormálne obmedzenia.

janus32
autor
14. feb 2021

@donda_26 ešte ma napadlo.. Ak užívaš Eliqius, nekombinuj ho s ginkom.. Je to nebezpečné.. To mi hovoril aj Dr, aj som to na nete vyčítala..

donda_26
14. feb 2021

@janus32 jasné, môžme 🙂, aj ja som veľmi rada, že mám Eliquis, natrafila som na dobrú cievnu, ktorá mi asi nechcela spraviť nočnú moru s warfarinom 😁. Ten ginko, to vážne? To som vôbec nevedela, ďakujem za upozornenie, ešte že to nebola moja každodenná rutina... Ešte by ma zaujímalo, koľko si bola PN?

janus32
autor
15. feb 2021

@donda_26 ja len krátko, necelé dva mesiace. Nechcela som byť doma, mňa to strašne ubíjalo, potrebovala som byť medzi ľuďmi.. No v robote som bola len tri dni a stal sa mi úraz, tak som zase bola doma.. Inak ja som si z toho stresu privodila ešte aj vysoký tlak a bojím sa chodiť do mesta, cítim sa nervózne v meste, na nákupoch... Čo je pre mňa hrúza, lebo som sa rada chodila pomotať po obchodoch :( veľmi dobre mi robí chlad na nohy, zima.. V lete som trpela jak kôň... Aj teraz si šupnem len hrubé ponožky, mám kompresné podkolienky, legíny 3/4, bundu a idem psa venčiť, poza náš dom 😀 Nemám rada na kompresii ešte niečo oblečené, to som na nervy... Kedy ti diagnostikovali trombózu? Už máš všetko rozpustené?

deeena
15. feb 2023

pridám sa aj ajked to tu uz je mrtve. Som doma uz nejake 4týždne mala som fraxiparin,a od zajtra eliquis. Tiez to začalo od kotnika a teraz to ostalo za kolenom 😏

janus32
autor
16. feb 2023

@deeena ahoj, aj tí zistili príčinu?

deeena
21. feb 2023

@janus32 100% to nieje este bud antikoncepcia a fajčenie,alebo dedičné otec zomrel pred 4r na emboliu

janapolonyova
30. dec 2023

Ahojte aj ja sa liečim na trombozu už 9 rok užívam 4 rok eliqis pred tým som mala walfarin

janus32
autor
30. dec 2023

@janapolonyova ahoj,to teda dosť dlho užívaš.Zjavne máš asi zlú zrážanlivosť 😒. Chodíš len k hematologovi?Alebo do centra Hemostazy a trombozy?

deeena
30. dec 2023

@janapolonyova 4r eliqius? Mne v novembri povedala hematologicka aby som prišla v marci na ko a zrovna mi zmeni lieky lebo poisťovňa iba rok dopláca (doveru mam) a mas dedičnú trombozu? Lebo ja ano,a uz viem tiez ,ze budem stale nieco užívať.

bables
24. okt 2024

@janulka257 ahojte ja by som chcela vám niečo povedať o tabletke eliquis alebo aj apixaban sa volá. Môj manžel užíval tento liek 2x denne po mozgovej príhode 5 rokov. A môžem vám povedať, z našej skúsenosti že tento liek je hrozne zlý. Každý deň pociťoval nenormalnu únavu, bolesť v nohách a v ramenách. Skoro každý deň sa cítil ako by mal byť chorý ale keď som mu zmerala teplotu, tak všetko bolo v poriadku. Chlpy na rukách mu vždy stáli akoby išiel zamrznúť. Tiež ho veľmi často bolela hlava. Ale toto sú ešte tie menej zlé vedľajšie príznaky. Asi tak po roku mu začalo chýbať železo v krvi ok tak začal brať tabletky na železo ale čím dlhšie užíval tento liek tak stále mal anémiu a prečo? Pretože tento liek mu spôsoboval veľké krvácanie z konečníka. Po piatich rokoch už je stav bol nenormálne zlý. Tak sme to začali riešiť z hematologistom . Znova anemia, zvýšený hemoglobín a tam sme sa dozvedeli že tento liek spôsobuje krvácanie. Tak okamžite môj muž prestal užívať tento liek a po týždni už videl že sa jeho telo dáva naspäť do normálu a už nemá žiadne krvácanie. Tento liek spôsobuje krvácanie do mozgu, pľúc, do dutiny brušnej, do čriev a konečníka a to ešte je určite to viac myslím vedľajších účinkov. Takže odporúčam každému aby si sledoval telo aké ma vedľajšie účinky a ak nejaké ma určite navštívte svojho lekára hneď.