Ekzémy po tele

21. okt 2022

Ahojte, potrebovala by som trochu poradiť. Pred nedávnom ma začala svrbieť pokožka na nohách (okrem chodidiel) a bola taká začervenaná, podráždená. Myslela som si, že je len podráždená z holenia, avšak chvíľu nato sa mi začalo diať to isté aj na rukách. Som presvedčená o tom, že je to atopický ekzém, pretože sa to úplne tak správa (suché biele miesta, malé voďavé pľuzgieriky, svrbenie a vadí mi teplá voda). Trochu to poznám, pretože ekzémy mávam celý život (mám 30), ale vždy som to mala len v záhybe ruky a vždy som si to len natrela krémom a na druhý deň to bolo preč. Tento krát je to ale rozšírené a dosť nepríjemné. Navyše sa cítim unavená a bolí ma hlava, čo neviem či s tým môže súvisieť, ale napadlo mi, že telo s niečím bojuje, ale možno som totálne vedľa. Moja prvá myšlienka bola, že mi vadí nejaká kozmetika, tak som vymenila aj sprchový gél a aj telové mlieko. Natieram sa pravidelne každé ráno po sprche a používala som značku Lactovit bez parfumácie. Avšak stále mi to neprešlo, i keď popravde dosť sa škriabem. Nemáte niekto nejaké skúsenosti, z čoho by to mohlo byť? Na internete je toho popísaného toľko, že si neviem vybrať, ale predsa len nič nové okrem toho telového mlieka som neskúšala. Prípadne čo by mi mohlo pomôcť, čo je dostupné (nejaké krémy, maste, babské recepty)? Ku kožnej pôjdem, ale najradšej by som bola, keby sa z toho dostanem dovtedy a sama, predsa len to asi nebude úplne vážne. Ďakujem za každú radu a typ.

marianarem
21. okt 2022

Moze to byt histaminova intolerancia, daj si ju u koznej otestovat. Aj bolesti hlavy by na to sedeli. Alebo nejaka bakterialna infekcia, pripadne kvasinky alebo parazity v crevach.
Neudialo sa nieco tesne pred tym, ako to zacalo? Nemala si nejaku virozu, nebrala ATB alebo ine lieky, nebola nejaka zmena v stravovani, nejaky stres?

autor
21. okt 2022

Práveže vôbec nič. Bola som prechladnutá, lieky takéto som nebrala, beriem len jedny čo mám na iné problémy, ale tie beriem už dlho a stres by som povedala úplne v norme.