Ahojte, mám problém s ekzémom, ktorý sa mi začal rýchlo šíriť. Objavil sa asi pred 6-7 mesiacmi ,cca dva mesiace po pôrode. Mala som ho len medzi prstami a trochou aj na vrchu rúk. A cca pred dvoma týždňami sa mi začal s ničoho nič šíriť po celých rukách až po ramená,dekolt a okolo kolien. Kožný mi dal klasika kortikojdovu masť. Samozrejme že sa mi to krásne ukľudní,ale len na chvíľku a stále dojčim,tak touto cestou nechcem ísť. Som zúfalá. Už som písala dr. na testy na alergiu,ale bohvie kedy ma objedná, má to strašne natrieskane. Najhoršie je to v noci , všetko strašne svrbí, sú to také malé vriedocky, alebo pľuzgieriky.Co mám robiť, máte niekto skúsenosti? Čítala som, že všetko na koži,ide z vnútra, mám veľa krémov na ukludnenie svrbenia,ale nič nezaberá.😭
@marianarem ale ja som vzivote ekzém nemala nikdy,nikde, objavil sa po pôrode a teraz sa zrazu začal šíriť. Je možné, že som si to spôsobila teda tou madtickou kortikojdovou,zo začiatku som si to natierala , keď bolo veľmi zle a to som mala len tie prsty,teraz už to mám skoro všade. Tú nizkohistaminovu diétu nájdem aj na nete?
@123369 Ano najdes. No po porode sa niekedy deju divy :( Skus 2 tyzdne, ak nebude ziadny efekt, tak treba hladat inde. Ja ked som to nasadila, tak do tyzdna bolo svrbenie celeho tela prec, ekzem mizol dlhsie, ale nakoniec zmizol a bolo evidentne, ze ta dieta zabera.
@marianarem teraz som ju našla, asi ma porazí,čo vôbec môžem jesť? Je mi smutno s toho
@123369 Vyskusaj to na tie 2 tyzdne, to das a uvidis. Ja som bola tiez zo zaciatku zhrozena, ale postupne som si nasla dost jedal. Mozes cerstve maso a mrazene ryby, prilohy ako zemiaky, ryzu, cestoviny, dost druhov zeleniny a ovocia, mlieko, tvaroh a mlade syry, kvaskove pecivo, quinou, cervenu sosovicu, muku, cukor (ale toho radsej menej, ten zas nepriaznivo ovplyvnuje crevnu floru), vajicka( prisnejsie diety radia iba zlrko) niektore oriesky a semienka, vela druhov korenin...no hlavne vsetko cerstve, ziadne odstate jedla.
@123369 mne sa ekzem rozsiruje ked jem sladkosti alebo junk food. Ked presranem, beriem probiotika a jem "normalne" tak postupne mizne. Na svrbenie pomaha ovseny kupel (predavaju v dM alebo si uribite aj sama doma)
@marianarem mlieko,tvaroh, múku? Nie je toto zakázané ? Či bezlaktozove a celozrnná múka? A mäso s mrazáku nemôže byť?
@123369 Pri histaminovej diete nie je zakazane mlieko ani muka. Vela ludi ma problem s BKM, laktozou a lepkom, ale to je ine. Ja toto vsetko jem. Maso z mraznicky ano, ak bolo zamrazene ako uplne cerstve.
@123369 mne sa tiez objavil ekzem takto po porode, su to uz 3 roky a stale sa obcas objavi, ale nie je to take zle ako prvykrat. Ja si musim davat pozor v jedle na vysokohistaminove veci ako paradajky, orechy, vino… Zaroven som zacala doplnat omega 3, magnezium, c,d, b-complex a probiotika. ked je nahorsie, tak kortikoid pomoze, ale teda to je na chvilku. A este maly zazrak u mna spravil aj pobyt pri mori.
@123369 Mozu to byt hormonalne zmeny, mne sa po porode tiez katastroficky zhorsil ekzem. Skus si docasne nasadit nizkohistaminovu dietu, je dost obmedzujuca, ale svrbenie by sa malo zmiernit.