Ekzém a hormóny

23. okt 2021

Dobre ráno prajem, mam taký problém a chcela by som sa vás spytat či tu niektorá nebudete vedieť pomôcť možno aj z vlastnej skúsenosti 🙂. Mám problémy s atopickym ekzemom, raz lepšie raz horšie ale väčšinu roka sa ho neviem zbaviť, jedine sám zmizne cez leto. Bola som na rôznych testoch nemám alergiu vraj na nič. Ale mam pocit že to mam hormonálne aspoň z časti. Pred ms ten týždeň je kriticky, svrbí ma celé telo, stačí že sa trosku poškrabem a už mam hneď vyrážku. Potom sa toho neviem zbaviť. A mam pocit že to vyvrcholí keď mi ms už príde. Konkrétne ten druhý tretí deň. Viem niekde požiadať o takýto rozbor? Poprípade mala ste to tu niektorá tak, že hormóny boli príčinou ekzemu? Ku kožnej nechodim lebo mi nikdy nepomohla iba do mna pchala lieky a predpisovala maste. Ďakujem Vám za odpoved a rady 🙂

luci_ba
23. okt 2021

Ahoj, priamo ti na tvoju otázku odpovedat neviem, ale ekzemom som trpela v detstve a potom aj v puberte. Tiež som sa odmietala dookola mastit kortikoidovymi mastami, tak som skúšala ktoré jedlo mi skodí. Prišla som na to, že grepy a pomaranče. Tak som sa im vyhýbala a skutočne som mala roky pokoj.
Ale k téme: niečo s hormonmi to môže mať, pretože akonahle som otehotnela tak ho mám naspäť v plnej kráse.🙄

asia83
23. okt 2021

Akoby som to ja písala. Kožné vedia len tlmiť prejav, nie hľadať príčinu. To je o ničom. Už som sa naučila nechodiť s chorou kožou ku kožnej. Paradoxne. Dosť sa choroby kože podceňujú. Každý by tú kožu iba mastil, no mne maste nikdy nepomohli, dlhodobo. S hormónmi som si to však nikdy nespájala. Ono to má fázy. Je fáza relatívneho pokoja, kedy to vyzerá, že už je dobre, a potom zrazu komplet svrbenie do krvi. Ja beriem zvýšený Zinok, vitamín D a Imunoglukan. Mierne zlepšenie.

asia83
23. okt 2021

@luci_ba Áno, aj mne horšie robia paradajky, citrusy.

mirkakor
23. okt 2021

Ahoj, nemám síce ekzém, ale som psoriatik. Taktiež sa snažím vyhýbať kortikoidom a skúšam sama rôzne varianty. Sú obdobia, ktoré sú lepšie a iné zas horšie. Ja som začala užívať skin cap radu- šampón, sprchový, sprej a tablety. Za mňa je to najúčinnejšie voľba. Jediná nevýhoda je, že samotný sprej stojí 30€ a vydrží 2 týždne. Súhlasím s tým, že kožný lekár tlmí len vonkajšie prejavy a nejde do hĺbky. Taktiež som počula o možnosti biologickej liečby, ktorú mi tiež moja lekárka ani len nespomenula. Produkty skin cap sú aj pre ľudí, ktorí majú problém s ekzémom. Mne tiež pomáhali aj vitamíny Emulin od Valentus (1balenie cca 65€) a užívam pravidelne aj Omega 3 a vitamín D. 🙂 Z môjho pohľadu nič dlhodobo nezaberá, lieky a maste treba obmieňať, ale zas nedá sa chodiť všade s fľakmi na oblečení. Odporúčam si naštudovať o liekoch Skin cap, za mňa je to top, jediný liek, ktorý môžem brať dlhodobo a účinkuje. 🙂 Prikladám link https://www.drmax.sk/skin-cap

autor
23. okt 2021

@mirkakor áno so skin cap mám skúsenosť, len mne sa ten ekzém zas vráti. A ako píšem pred ms hlavne… a tak je to každý mesiac.. svrbenie nôh rúk, celého tela stačí že trošička poskrabem a červená som ako rak cela… chvalabohu neškriabem do krvi ale je to veľmi nepríjemne. Teraz sa mi ešte aj na krku spravili fliacky :(

mirkakor
23. okt 2021

Tak sa skús svojej lekárky dermatologička opýtať na biologickú liečbu. Vtedy tie príznaky sa zvyknú stratiť po 2.dávke a podáva sa injekčne. Hlavne musíš povedať lekárke, ako sa cítiš. Pre mnohých sú takéto choroby ťažké na psychiku (podľa seba), preto o tom hovor a hľadajte spolu s lekárkou riešenie 🙂 Tiež sa chystám informovať bližšie o biologickej liečbe, lebo veľa som o tom študovala a vtedy ten pacient zažíva úplne nový život. 🙂

autor
23. okt 2021

@mirkakor biologickú liečbu vraj musí lekar a neviem či nie nejaká komisia posúdiť a schváliť, veľa ľudí sa k nej ani nedostane. Čítala som o tom aj som si o nej veľa zisťovala a viac ide v Čechách kde tiež veľa ľuďom neschválili lebo ich prejavy ekzemu neboli vraj až take aby im bola schválená biologická liečba. A to napr. Aj jeden konkrétny prípad chlapca čo bol komplet cely nonstop obsypany a reálne mu nepomohlo vôbec nič či už kozna maste diéty nič skratka stále len zhoršovanie. Ani takému neschválili. Čiže nie je podľa mna jednoduche sa k tomu dostať.

autor
23. okt 2021

@mirkakor a moja kožná lekárka to nikdy neriesila iba jedine masťami a tabletkami preto som sa rozhodla že si ten ekzém budem riešiť sama. Tiež som užívala skin cap aj sprej tabletky a aj krém zlepšenie chvíľkové a potom zas….

autor
23. okt 2021

@mirkakor ale keďže vy máte psoriazu tak asi sa na to bude inak prihliadať. Ale ľudia s obyčajným ekzemom moc nepochodia týmto smerom..

mirkakor
23. okt 2021

Áno, treba absolvovať viacero vyšetrení- ženský lekár, zubné, krčné a musí byť všetko v poriadku. Biologická liečba je plne hradené poisťovňou, len treba však lekára, ktorý je ľudský a naozaj mu na pacientovi záleží. Ja som jeden čas navštevovala aj homeopata, tiež mi dosť pomohol, len jeho lieky neboli tiež zrovna najlacnejšie :/ Veľa ľudom pomáha aj strava, keď vylúčia múku, citrusy, treba asi skúšať, pretože nie na každého to účinkuje rovnako (u mňa nenastala žiadna zmena) a treba aj myslieť pozitívne, že všetko bude dobré ;)

autor
23. okt 2021

@mirkakor áno len je to už deprimujúce, nič iné má nenapadá len že či to fakt nie je hormónami, mám totiž problém s cystou ale tu mi zistili iba minuly rok a ja mám problémy s ekzemom už od malička prakticky akurát som mala dlhšie pokoj a hlavne v lete je to úplne v pohode nemám nič čistá koža… ja neviem zas keď si pomyslím kým prídem na problém čo to môže byt tak to by som behala po lekároch asi najbližší pól rok… práveže citrusy pomaranče a podobne moc nejem, mne nezistili ani alergiu na nič tak neviem…. Ale možno že sa mi nejaká spustila.

mirkakor
23. okt 2021

to poznám, ja tiež nie som alergik a v lete je to fajn, no teraz ako prišlo ochladenie je to zlé... skúšala som rôzne recepty, rady a stále skúšam a hľadám najvhodnejšie riešenie 🙂

nikus88
28. okt 2021

“Mne teraz zistili z krvi lipazy cez 3000....vraj som akutny pacient...tiez ma svrbi cele telo , hlavne vecer a drobne pupence po chrbte aj dekolte..idem na imunologiu,som zvedava na co mi pridu”

zuzika19
28. okt 2021

Vedela by som o niecom, co by mohlo pomoct, napiste mi ss

domix
1. nov 2021

Ahoj, mam s tym skusenosti, kludne napis.