Egilok verzus Betaloc

27. nov 2024

Ahojte 🙂
Mam otazku na lekarnicky,asi je trochu primitvna,preto som sa.to zdrahala spytat v lekarni 😅.
Ked si dam 2 tabletky egilok 25mg je to to iste ako ked zjem 1 tabletku betaloc zok 50mg? A keby zjem polku betalocu je to vlastne ako 1 egilok? 😅Akoze logicky mi to sedi...

nevenka
27. nov 2024

Nie som lekarnicka, ale oba lieky maju ucinnu latku metoprolol, lenze kazdy ma inu zluceninu podla SPC. V zasade to asi bude ucinkovat, ako predpokladas, ale telo je zvyknute na jednu latku, tak nemusis to dobre znasat. Ale ak si si zabudla tabletky a od niekoho budes mat tuto nahradu, tak radsej takto, ako nezobrat vobec. Ci o co ide?

autor
27. nov 2024

@nevenka no ide o to,ze lekar sa sam rozhodol,ze mi predpise betaloc miesto egiloku, vraj je to to iste,ale aspon to nemusim brat 2x ale staci raz. Ale tiez som si otvorila klasifikaciu liekov a nasla som,ze podobnost lieku je na urovni 91%. Super :D dufam,ze mi z toho nebude zle.

letter
27. nov 2024

Noo len veľmi teoreticky 😅 obe majú iné formy, metoprolol v Betalocu sa uvolnuje pomaly a rovnomerne, pokiaľ sa zlomí tableta naruší sa postupne uvoľňovanie. Keď prechadzas z Egiloku, nemala by si pociťovať žiadne nežiadúce účinky a keďže sa latka uvoľňuje postupne tlak by si mala mat stabilnejší počas celého dňa 🙂

nevenka
27. nov 2024

Aha. No ale zvyknes si podla mna, tam mozno nebudu nejake velke rozdiely. Oni niekedy tie lieky menia. Mne napriklad lepsie vyhovoval Concor 5 mg, teraz kvoli kojeniu mam Betaloc a je slabsi podla mna.

nevenka
27. nov 2024

@letter ahaaa, takze ked si dam polovicu lieku Betaloc 50 (lebo casom som zistila, ze ked si davam 50 rano a vecer, mam nizky tlak), tak vlastne narusim to postupne uvolnovanie a stane sa co? Bude ucinkovat narazovo a podvecer mi uz nemusi drzat tlak? Alebo ako? 😬.

letter
27. nov 2024

@nevenka betaloc je originál, concor generikum 🙂

nevenka
27. nov 2024

@letter ja som napriklad aj Concor 5 vysadzala tak, ze som brala len polovicku (viem, ze to je ina ucinna latka) isty cas a potom ex. V tehotenstve som to vysadzala, na zaciatku.

nevenka
27. nov 2024

@letter no je tam ina ucinna latka, Betaloc ma metoprolol, Concor ma bisoprolol.

letter
27. nov 2024

@nevenka no hlavne v Betalocku nieje rovnomerne uložená účinná látka, keď ju rozpolis nedostaneš 50/50

letter
27. nov 2024

@nevenka Ježiš áno 😂 už mi to večer nepáli

letter
27. nov 2024

Ale často sa predpisuje aj polenie, štvrtenie tabliet hlavne kvôli nižšej výslednej cene. Či je to správne, nato ťažko odpovedať. Po správnosti by sa to nemalo robiť.

autor
27. nov 2024

@letter tak budem dufat,ze to takto bude a prechod bude pozvolny :D aha, tajze tabletu radsej lamat nebudem.

autor
27. nov 2024

@nevenka a za kolko dni si ho uplne vysadila?🙂

autor
27. nov 2024

@nevenka a betaloc ti kolko mg dali?

nevenka
27. nov 2024

@letter a to je divne 😵‍💫

nevenka
27. nov 2024

@letter chapem. Moj ocino berie vselico, tlak on ma dobry, ale ma upchate cievy, tak myslim, ze na zlepsenie prace srdca (ma stennt) ma polku Concoru, plus asi 10 dalsich na rozne diagnozy 🙃🙈.

nevenka
27. nov 2024

@autorka no ja som po 4.porode sla s tlakom po vysadeni Dopegytu do vysin. V porodnici mi 6 tabliet exli naraz na 0. A tlak potom cez 200 obcas. Tak naspat Dopegyt. Nezaberal. Tak mi dali Amlopin. Zabral, len mi puchli nohy. Potom sa mi rozbehla hypertyreoza a zbadala som to na pulze. Tak mi nasadili Betaloc 25, no holter nedopadol dobre, tak zvysili na 50 2x denne. No ale teraz v okyobri mi namerali na kardiologii cez 170/115, ale to ja uz mam reflex, ked vidim tlakomer. Tak mi k Betalocu pridal Lussopres, ten neberiem, lebo po tom Betalocu 50-ke 2x denne som mala uz dost nizky tlak. Doma je relativne ok a kojim stale babo, ja nechcem toho brat hlava nehlava. Teraz som sa ustalila na tej polke, teda 25 rano a 25 vecer, ale kedze sa vraj nema polit, tak nevieeem. Mam ale za sebou strasne obdobie nespania kvoli zapalenemu nervu v zube, este stale to nie je ok, tak som len brala lieky a tlak si nemeriam. Ale asi zacnem a uvidim.