Ahojte 🙂
Mam otazku na lekarnicky,asi je trochu primitvna,preto som sa.to zdrahala spytat v lekarni 😅.
Ked si dam 2 tabletky egilok 25mg je to to iste ako ked zjem 1 tabletku betaloc zok 50mg? A keby zjem polku betalocu je to vlastne ako 1 egilok? 😅Akoze logicky mi to sedi...
@nevenka no ide o to,ze lekar sa sam rozhodol,ze mi predpise betaloc miesto egiloku, vraj je to to iste,ale aspon to nemusim brat 2x ale staci raz. Ale tiez som si otvorila klasifikaciu liekov a nasla som,ze podobnost lieku je na urovni 91%. Super :D dufam,ze mi z toho nebude zle.
Noo len veľmi teoreticky 😅 obe majú iné formy, metoprolol v Betalocu sa uvolnuje pomaly a rovnomerne, pokiaľ sa zlomí tableta naruší sa postupne uvoľňovanie. Keď prechadzas z Egiloku, nemala by si pociťovať žiadne nežiadúce účinky a keďže sa latka uvoľňuje postupne tlak by si mala mat stabilnejší počas celého dňa 🙂
Aha. No ale zvyknes si podla mna, tam mozno nebudu nejake velke rozdiely. Oni niekedy tie lieky menia. Mne napriklad lepsie vyhovoval Concor 5 mg, teraz kvoli kojeniu mam Betaloc a je slabsi podla mna.
Ale často sa predpisuje aj polenie, štvrtenie tabliet hlavne kvôli nižšej výslednej cene. Či je to správne, nato ťažko odpovedať. Po správnosti by sa to nemalo robiť.
@letter tak budem dufat,ze to takto bude a prechod bude pozvolny :D aha, tajze tabletu radsej lamat nebudem.
@nevenka a za kolko dni si ho uplne vysadila?🙂
@nevenka a betaloc ti kolko mg dali?
@autorka no ja som po 4.porode sla s tlakom po vysadeni Dopegytu do vysin. V porodnici mi 6 tabliet exli naraz na 0. A tlak potom cez 200 obcas. Tak naspat Dopegyt. Nezaberal. Tak mi dali Amlopin. Zabral, len mi puchli nohy. Potom sa mi rozbehla hypertyreoza a zbadala som to na pulze. Tak mi nasadili Betaloc 25, no holter nedopadol dobre, tak zvysili na 50 2x denne. No ale teraz v okyobri mi namerali na kardiologii cez 170/115, ale to ja uz mam reflex, ked vidim tlakomer. Tak mi k Betalocu pridal Lussopres, ten neberiem, lebo po tom Betalocu 50-ke 2x denne som mala uz dost nizky tlak. Doma je relativne ok a kojim stale babo, ja nechcem toho brat hlava nehlava. Teraz som sa ustalila na tej polke, teda 25 rano a 25 vecer, ale kedze sa vraj nema polit, tak nevieeem. Mam ale za sebou strasne obdobie nespania kvoli zapalenemu nervu v zube, este stale to nie je ok, tak som len brala lieky a tlak si nemeriam. Ale asi zacnem a uvidim.
Nie som lekarnicka, ale oba lieky maju ucinnu latku metoprolol, lenze kazdy ma inu zluceninu podla SPC. V zasade to asi bude ucinkovat, ako predpokladas, ale telo je zvyknute na jednu latku, tak nemusis to dobre znasat. Ale ak si si zabudla tabletky a od niekoho budes mat tuto nahradu, tak radsej takto, ako nezobrat vobec. Ci o co ide?