Dyspraxia u dospelých

bubble1234
30. júl 2022

Dobrý deň,chcem sa spýtať hlavne dospelých s dyspraxiou , dyslexiou skrátka viac dys. aké zamestnanie vám vyhovuje. Či vám na úrade niekto poradil niečo poprípade nejaké školenie alebo psychológ? Máme v rodine dospelého dyspraktika a má dosť problém zo zamestnaním nie že by nechcel pracovať ale skôr ho zamestnávatelia nechcú poprípade sa mu v práci smejú kolegovia keďže je doslova nešikovny a vyjadrovanie mu tiež veľmi nejde . Viem že na žiadne dávky nemá nárok ale ci neexistuje nieco kde by mu poradili .Alebo popripade ako ste to zvládli vy.Alebo aka práca vám sadla .Keďže on má problém zo všetkým manuálnym aj zo šoférovaním čiže nejaký šofér nehrozí. Ani to čo je vyučený mu nejde a na nejakú prácu v kancelárii nemá vzdelanie. A písmo má tiež nečitateľné aj práca s Pc mu trvá dlkhsie.Okrem jeho zlej finančnej situácie ho to dostáva aj do depresií keďže cíti že ho ľudia majú za neschopného .Za rady ďakujem vopred

marianarem
30. júl 2022

@bubble1234 Ja v okoli dyspraktika tejto urovne nemam, ale predsa sa chcem spytat - co mu ide? Vymenovala si len veci, co mu nejdu. Je v niecom dobry alebo aspon taky, ze tam jeho problem velmi nepoznat? Bavi ho nieco, ma zaluby?

kacena4
30. júl 2022

tiez by som hladala co mu ide popr si dorobit skolenie, kurz skolu a moze robit ibe ako je vyuceny napr za pokladnou, vratnik, ucitel 😉 vselico mozne sa da ak bude chciet

patus_2
30. júl 2022

@bubble1234 nemáte niekde v okolí chránenú dielňu? A čo konkrétne mu ide? V čom je dobrý? Sú rôzne kurzy, ak mu idú jazyky, tak nech prekladá, keď sa vyzná v pc tak nech opravuje... Tazko takto povedať, keď nevieme v čom je šikovný.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@marianarem práveže ani neviem nájsť niečo čo by mu šlo. Manuálne nevie pracovať ani zo sroubovakom dlkshie mu trva aj vymeniť obyčajnú žiarovku. Naposledy keď mal zamestnanie ktoré mu ako tak šlo tak to bolo že vo fabrike kontroloval niečo len vyzuálne. Ale ako náhle ho preradili na inú pozíciu už bol problém. A odvtedy strieda zamestnania a väčšinou sa to skončí že dostane výpoveď v skúšobnej dobe. Jediná jeho záľuba je že má rád psy ale ani s prácou snimi nemá vedomostí.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@kacena4 tu ani o školenie nejde on nieje hlúpy on vie pochopit veci ale problém je že to nevie vykonať manuálne. Príklad predavač nemôže blokovať tovar pol hodinu jednému zákazníkovi alebo aj musí vedieť vysvetliť ľuďom on má aj stým problém .Ja sama som predavačka a viem že treba ľuďom vedieť predať a poradiť.keď on sa rozpráva s niekým cudzím akoby začne koktat . Doslova ako nepoužiteľný človek.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@patus_2 chránená dielňa nieje len pre ľudí ktorý majú invalidný dôchodok? Lebo také niečo by bolo pre neho lenže nespĺňa podmienky na to lebo fyzicky je zdravý. Jazyky mu nejdú vôbec to nieje ako autizmus.on akoby talent nemá na nič schytal asi všetky dys čo existujú.

jaga18
30. júl 2022

Joj toto veľmi dobre poznám . Naš má len 15, no nevie absolútne vôbec nič. Manuálne úplne neschopný a vedomostne ešte horšie. Už teraz sa desim, kde sa v živote zamestná. Nevie toho toľko, že by som písala do rana a čo vie? Hmm jesť a tam sme skončili. Ešte zapnúť PC hrať hry na mobile. Samoobsluha nula , ani jogurt si nevie otvoriť.
Nevieme nájsť vhodnú strednú školu, žiaľ známky jedna katastrofa a manuálne nič nezvládne. Chodíme aj na terapie , mame kopec ďalších dg..čas beží a začínam byť z neho zúfalá.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@patus_2 ono dyspraxia je v preklade doslova nešikovnosť a to ma aj všetky ostatné je to hrozné

bubble1234
autor
30. júl 2022

@jaga18 veď toto tento náš je už dospelý ale má to veľmi ťažké nikde ho nechcú smiali sa mu aj keď mu dali len metlu do ruky a mal zametať

zaba21
30. júl 2022

@bubble1234
Možno by mu sadla práca ako záhradník, v rámci nejakého mestského podniku, tam by nemusel byť taký tlak na výkon ako v klasickom výrobnom podniku.
Alebo potom skúsiť prácu v rámci útulku pre psov, najprv ako dobrovoľník.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@zaba21 hej útulok má napadol zatiaľ ako jediný problém je že potrebuje aj z niečoho žiť a platiť účty zomrela nam mama ktorá mu pomáhala ak na to nemal ale teraz už ma len mňa a ja nemám na to aby som mu finančne pomáhala .

benit
30. júl 2022

@bubble1234 cvicenie psov a starostlivost o ne, psi hotel... ked teda ma vztah ku psom. Kolko ma rokov? Nemohol by si este doplnit vzdelanie? Mozno asistent ucitela, kde by pomahal tiez detom s poruchami. Netusim ako je na tom v tejto oblasti. Ci sa zvlada ucit a pracovat na sebe?
Lebo su deti s poruchami aj inteligencne su celkom nizko a naopak aj velmi vysoko.

zaba21
30. júl 2022

Niektoré ste tu uviedli učiteľ, asistent učiteľa...ale však to je úplne od veci. Mne to fakt vychádza na nejaké pomocné profesie, najviac priechodné by som videla možno nejaký ústav sociálnych služieb, sanitar ... pomocný kuchár?
Napíš čo je vyučený, akú má školu, aké má vzdelanie, akú prácu už robil?

jaga18
30. júl 2022

Inak mne tak ide na rozum sprievodca vo vlaku, je na to škola, ale 4 ročná s maturitou, netuším, či by ho vôbec prijali a ako by to ukončil, ale to je asi jediné povolanie, kde si ho viem predstaviť.
Kuchár vylúčené, jemu nôž do ruky nikto, kto ho pozná, nedá. Asistent učiteľa nehrozí, on sa sám nevie zorientovat, nie ešte niekoho viesť, sam potrebuje asistenta.
Žiaľ tu neplatí, že niekde ubrane a niekde pridané. Inteligencia hraničné pásmo 😟

bubble1234
autor
30. júl 2022

@benit inteligencne je priemer ale teda doplniť vzdelanie si moc neviem predstaviť zvládol s problémami a úľavami učnovku. Na základnej škole chodil do triedy kde chodili pomalšie deti a nič sa v dospelosti nezmenilo na učenie by potreboval špeciálny prístup úľavy.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@zaba21 vaša odpoveď sa mi páči asi mu poradím taký smer ako sanitar a takéto niečo .Kuchár je síce vyučený ale tiež s veľkou pomocou. Čiže to neprichádza do úvahy uvariť vie ale len zemiaky by mu trvalo ošúpať polovicu smeny . Asi nič iné neostane len nájsť niečo čo asi nechce nikto iný robiť lebo už sme bezradný ani v obyčajných fabrikách kde robia hocijaký asociáli ho nechcú.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@jaga18 presne tu je len ubrané často sa lepšie uplatnia ľahký autisti. Škoda že štát nemyslí aj na takéto prípady že by aspoň mali nárok na tú chránenú dielňu podľa mňa to by bolo pre takého človeka len je zdravý tak ho štát okasle prítom si poriadne nedokáže vyčistiť zuby.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@benit problém je ešte v tom dám.priklad že jemu by nevadilo že čistit po psíkoch napr.ale keď zamestnávateľ uvidí že jeden koterec čistí pol dňa tak nebudú nadšený tam je chyba že on na všetko čo by zvládol potrebuje mrte času a človek radšej zamestná niekoho kto urobí to isté za štvrtinu času než platiť niekoho zadarmo v podstate. Lebo buď to odflakne alebo to trvá hrozne dlho a často si ani neuvedomuje že niečo odflakol doslova nevidí na Tom chybu.

letfenixa
30. júl 2022

@bubble1234 mne z toho vychádza asi len vrátnik, keď je taký nesikovny a aj učenie mu nejde.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@letfenixa super ďakujem to je dobrý nápad snáď by ho niekde zobrali pôjdeme takým smerom asi aj ako pani vissie písala lebo už sme bezradný a on nešťastný lebo už veľa toho skúsil a všade to skončí v skúšobnej niekde dokonca pohovorom

bubble1234
autor
30. júl 2022

@bubble1234 ja som len bola zvedavá či existuje nejaké poradenstvo alebo niečo tak je to zvláštne že s takými dospelakmi nikto nepracuje a berú ich ako zdravých

zaba21
30. júl 2022

@bubble1234
Skús sa opýtať v nejakom ústave sociálnych služieb pre dospelých, možno aj na kratší úväzok, tam by možno mali s ním trpezlivosť. Otázka je, či je aspoň fyzicky zdatný, silný na nejaké ťažšie pomocné práce, treba sa ísť niekde poinformovať .

benit
30. júl 2022

@bubble1234 ale aj ako sanitar nemoze robit 1vec pol dna, tam by to tiez asi vadilo. Fakt to vidim na vratnicu, sbs, straznik objektu.

oskorusa
30. júl 2022

@bubble1234 skúste sa obrátiť na ambulanciu pracovného lekárstva alebo na rehabilitačnú ambulanciu, kde majú skúsenosť s pracovnou rehabilitáciou. Tam ho otestujú na dyspraxiu a potom skúsiť s papiermi od lekára nájsť chránené pracovné prostredie. Dyspraktik môže byť v niektorých zamestnaniach ohrozením pre seba aj svoje okolie. Určite to pôjde, len vás to bude stať trochu vybavovania. Som prekvapená, že to neriešili na učilišti. Žiaľ, staré dobré veci sa zo systému vytrácajú. Držím palce.

bubble1234
autor
30. júl 2022

@oskorusa ďakujem pozriem to veľmi ste mi pomohla

macickaandy
30. júl 2022

Aj ja mám dyspraxiu. všetko mi trvá dlho než pochopím a nič mi nejde, to hovoria cudzí ľudia. Priatelia si myslia, že dokážem pekne robiť určité veci.

letfenixa
30. júl 2022

@bubble1234 pracujem v škole, máme tam vrátnika. Najskôr niekoľko rokov sa nám menili ľudia z úradu práce, mali to ako aktivacne práce. Ale celý minulý školský rok sme mali jedného dôchodcu. Tak skúste aj školy, škôlky osloviť.

summer23456
31. júl 2022

@macickaandy a máš ju diagnostikovanu? Od akého veku?

saraju12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz