Ahojte, zaujímama či sa dá s dyskalkúliou pracovať aj v dospelosti a plus aj ľahkou formou dysortografiou.
Je to problém, ktorý sa so mnou tiahne už celú zš aj sš lebo aj ked som to mala diagnostikované neakceptovali to :(
Máš na mysli, či budeš aj v zamestnaní "integrovaná"? Či ti zamestnávateľ pridelí asistenta? Alebo čo požadujes?
@mogaa ?????
@aurelia2000 dysortografia nie je taká hrozná ale skôr tá dyskalkúlia, lebo síce sa tomu profesijne nevenujem ale občas mám v bežnom živote trochu problémy
@mogaa nechápem súvisu s mojou otázkou ale dobre, evidentne sa nudíš
No musíš si vybrať zamestnanie, kde ti tvoje dys- nebudú robiť problémy, možno si kreatívna, alebo si šikovná v organizovaní akcií, jazykovo zdatná. Čo si vyštudovala a čo ťa baví?
@mogaa a plus nie je to duševná choroba a s inteligenciou to nemá nič spoločné 🙂 aj nadpriemerný človek môže mať nejaké dys...
@aurelia2000 mám ekonomickú školu :D ale venujem sa anglistike a historii čiže tam mi to neškodí ale dyskalkulia ma v bežnom živote trochu obmedzuje :(
@aurelia2000 ale dysortografia sa mi prejavuje len v slovenčine ale v cudzích jazykoch nie
Ľudia s dys- môžu byť inteligentní aj tvoriví, dokonca aj výborní informatici. Určite nezostáva pre nich len varenie a upratovanie.
Študovať na vysokej už nechceš? Nemáš také strašné dys- ❤️
@aurelia2000 som už na vš a študujem angličtinu a historiu 🙂
@aurelia2000 ale mám úžasné komunikačné zručnosti a pamäť a snažím sa to využiť 🙂 aspoň niečím sa to kompenzuje :D
Veď to je perfektné 👍👍👍Nie si žiadne chudatko. Jasné, že nebudeš robiť v banke ani účtovníčku, to je aj tak nuda. Múzeum, turistický sprievodca, hotelový manažér, tlmočník, prekladateľ, učiteľ, ...o chvíľu ti sem ženy napíšu aj lepšie možnosti. Ty máš aké sny?
Je to iba na tebe.. moja dcéra má od 2.roč.ZŠ dyslexiu, dysgramatizmus a dyskalkúliu. Celú ZŠ sa trápila, a to som jej pomáhala ako som vedela (som špeckar), napriek tomu mala na vysvedčení takmer samé trojky a slovenčinárka pri nej rušila nervy. Dnes je prváčka na strednej, vybrala si kozmetiku a už má zakrúžkované všetky známky. Dyskalkúlia jej stále robí problémy, z matiky má 3, ale zo všetkých ostatných predmetov, vrátane slovenčiny, angličtiny a ruštiny má 1. Prišla domov taká vytešená, ešte taký pocit úspechu nezažila. Už začala rozmýšľať nad nejakou zdravotnou nadstavbou, pričom na konci deviatky nariekala, či vôbec musí ísť na strednú. Cca od siedmeho ročníka začala veľa čítať a je to na jej prejave aj vidieť - či v gramatike, či v štylistike. Preto si myslím, že sa to dá. Možno by bolo fajn zájsť do poradne a poprosiť ich o usmernenie, ako pracovať a odstrániť to a to. Píšeš, že studuješ anglinu - veď to je super, určite sa ti podarí nájsť prácu, kde nebude matematika až taká potrebná 😉
@nikaeli ja študujem ako učiteľka a dakujem 🙂 a som rada, že som sa našla a no matiku mi tam vôbec netreba dokonca ani nemám v rozvrhu matiku :D
@aurelia2000 byť učiteľka angličtiny a historie 🙂
A máš pocit, že kvôli dys- nebudeš môcť byť učiteľka? Pravopis ti skontroluje počítač a nejaké výpočty ti tam nehrozia.
@aurelia2000 občas ma to desí aj ked mám za som tam dva roky a nerobí mi to ťažkosti iste je toho veľa, ale darí sa mi 🙂 a baví ma to a moja dys je ľahká a prejavuje sa v slovenčine, mala som ťažkosti s diktátmi, lebo tam bol na mňa vyvíjaní nátlak :( a ked som takto striktne obmedzená časovo robím chyby ale s angličtinou som nemala problémy nikdy, mala som samé 1 a 2 🙂
po pravde byt s dysfunkciami ucitelkou je (prepac) ale neakceptovatelne, najma ak chces ucit na zakladnej skole. nakolko ucitel musi mat dobry pravopis ci gramaticke citenie, co ludia s dyskami nemaju. ak mas naozaj diagnostikovanu dys tak by ti mal robit problem aj dejeps, t.j. historia nakolko sa tam riesi vela casovej suvislosti. z pohladu specialnej pedagogiky (ale aj rodica deti s danymi diagnozami) ucitel by namal mat dane poruchy ucenia a este uvazovat aj nad ne/akceptaciou. prepac tot moj nazor. ano pracovat sa da v pohode kde len chces, tam kde porucha nezasahuje do pracovej pozicie. ale pisat detom na tabulu s pravopisnymi chybami je neprijatelne. (prepac za nazor)
@kacena4 na dejepis využívam pamäť 🙂 a dysortografiu mám ľahku formu čo sa prejavuje len ked som pod nátlakom a s ANJ som problém nemala takže neviem prečo by to mal byť problém 🙂
@kacena4 Tak nech učí na vysokej...na žiadnu tabuľu písať nebude...nachystá si materiál vopred v digitálnej podobe.
Čítam znovu tvoje príspevky...a kde je v nich tá tvoja dysortografia?🤔
a plus na sš moja triedna čo bola angličtinárka sa to dozvedela až ku koncu 4. ročníka a bola prekvapená lebo si nič také nevšimla a ona sama ma podporovala v tom čo študujem 🙂 a bola som aj na ,,prax" a praktikovala som na sš a nebol problém keďže nebol taký časový tlak a mala som dostatok času napísať niečo na tabuľu a na vš sa mi darí čiže problém nevidím 🙂
ale o to ide, prejavuje sa pod natlakom, v skole ho budes mat habadej kedze musis oducit ucivo za 45 min. a este aj riesit neposlusne deti... stres jak ...
ako je vlastne myslena na tvoja uvodna otazka? ja som to totiz pochopila tak, ze sa pytas, ci sa s tym da este nieco robit, nie kde sa mas zamestnat.
@aurelia2000 tu nie som pod nátlakom a mám ľahku formu čiže ono to nie je vidieť veľmi
@kacena4 na praxi nemám problémy, iste istý čas tam je ale nie je to tak, že na sekundu presne ako ked som robila diktáty na sjl
@kiwi3 ano otázka sedí, len sa tu akosi začalo riešiť aj moje ,,zamestnanie"
samozrejme že dá....taká upratovačka či kuchárka....a profesií vhodných je habadej, len si ich treba prejsť ....samozrejme v takej banke by to bol problém, rovnako nap.učtovniczvo nie je vhodné