Dve rúška na tvári - som viac chránená?

17. dec 2020

Čaute baby, pracujem medzi ľuďmi v nákupnom centre, mám z Covidu dosť veľký rešpekt, myslíte že keď nosím dve rúška som viac chránená?
Prvé mám normálne chirurgické z lekárne a druhé bavlnené.
To prvé si mením 2 krát denne, samozrejme hygiena,ruky atď.
Už som viac ľudí tak videla.

joja101
17. dec 2020

Robia to tak, tiež som to videla, je to asi hlavne kvôli tomu, že to obyčajné chirurgické rúško by sa nemalo nosiť viac ako tri hodiny sa mi vidí

nyusika
17. dec 2020

ja nosim niekde jednosmerny respitayor (chrani iba mna) a na nom jednorazove rusko.
ale je to doooost nepohodlne

meluela
17. dec 2020

urcite to pomoze, ale idealne by bolo mat respirator

raffaella
17. dec 2020

tiez tak vidim ludi, ze maju 2 rusky. Casto ten KN95 a na tom bavlnene rusko, alebo ten s vydychovym ventilom a na nom to jednorazove chirurgicke.

tncka
17. dec 2020

Ja si myslim,ze respirator by bol lepsi,twraz uz nie su ani take drahe ako v prvej vlne

denkatn
17. dec 2020

podla mna si chranena, ten respirator asi nie je dovoleny nosit inym ako zdravotnikom, ludia to nosia, ale ved ruska sa nosia aby aj oni nenakazili niekoho, to nevadi ze chrania len seba a co vydychnu moze nakazit niekoho starsieho so slabsou imunitou? mne to vadi, ja berem na nich ohlad.

zuzanka.zuzu
17. dec 2020

@denkatn mýliš sa, teraz napr. v BA je pre sprevádzajúcu osobu v nemocnici POVINNE mať ffp2 respirátor 😉
autorka - kúp si respirátor a kombinuj ho s rúškom (jednorazovým alebo látkovým). kludne mrkni aj do bazaru lebo lekárne začali pýtať už 4e/kus 😒 poskúšaj viac druhov a uvidíš čo ti viac vyhovuje

denkatn
17. dec 2020

@zuzanka.zuzu aha, tak dobre v nemocnici, lebo v nemocnici je ten virus. ale minule ked ma obsluhoval nejaky kurier s respiratorom, nebolo mi vsetko jedno, lebo on sa chranil predo mnou, ale na mna nadychal vsetko co pri robote nabral. pred mesiacom som bola kupovat ochranny odev koli poslednej navsteve v nemocnici na ktoru je vynimka a pani specialistka na ochranne odevy mi povedala, ze respiratory su urcene len na zdravotnicke ucely podla nejakych predpisov. ale k otazke nasej autorky, ked si da na respirator este rusko, je to uplne bezpecne, ano, ale v nakupnom centre aj dve ruska su dostatocne podla mna.

hettinka
17. dec 2020

Respirátor FFP2 bez vydychoveho ventilu majú v Lidl. 3 kusy za 2,99€, česká výroba. Toe sa nosiť môžu.

Dnes som bola, majú ich dosť. V časti, kde je drogeria, pri vreckách do kosa, sviečky, sacky...
A mala som ho v práci a dobre sa nosí.

poopsie
17. dec 2020

Ak chceš byť chránená musíš mať štít, lebo virus vniká cez oči

hettinka
17. dec 2020

@poopsie Alebo okuliare. A neísť si rukami do oka.

poopsie
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dajana1983
17. dec 2020

Ja vás v obchodoch tiež obdivujem .Keďže som na materskej tak nemám kam nosiť rusko.Raz som však vysla medzi ľudí(to bolo po tom údajom top celoplošnom testovaní ,kde chorí mali byť doma a naopak)a dostala som to,aj cez rusko🥴ale nosila som doma pri malom a po 7 dňoch som som bola šťastná ,že dýcham bez neho.Štit ,no neviem ,ten predsa neprilnieva k tvári.Spis ten respirator a rúško navrch.

rosina123
19. dec 2020

Dve, rúška,asi nie je dobrá ochrana

whatever1
20. dec 2020

Tvoje rusko nechráni teba ale druhých a to tiež nie 100percentne. Vírus je taky malý ze bez problémov ho vzdychnes aj keby máš 5 rušiek na sebe. Dlhodobé nosenie ruska tiež nie je nič moc, pretože vdychujes svoje co2 naspäť ktoré je jedovaté a aj svoje vlastné bacily naspäť.. Vdaka tomu sa výrazne zvýšil nárast respiračných ochoreni. Nevravím aby sa ruska nenosili, ale aby sa nosili správne. S dvoma ruskami naraz si viac uskodis ako pomôžeš.

dajana1983
20. dec 2020

@whatever1 súhlasím,tým nosením sa viac uškodilo ako pomohlo.Ked uz vnútri v týchto veľkých prevádzkach no ok,ale vonku nie...neviem koľko hodín dotyčná pracuje ,no je to záhul .Nech už si na seba dá hocičo,len aby cez to vedela dýchať ako treba

lujza123
20. dec 2020

Celé zle.... Naozaj.
Zbytočne to preháňas a obmedzujes sa s dvojitými ruskami a rukavicami, ktoré sú z hľadiska prenosu (chytenia) vírusu absolútne zbytočne (myslím tým to ze máš všetko 2 x) keď to nema logiku.

Načo sú ti prosím ta 2 x rukavice? Vírus sa ti predsa cez kožu nedostane. Akurát ti dodajú pocit falošnej istoty a určite si oveľa, oveľa menej opatrná ako keď ich nemáš.
Prečo si menis rusko 2 x denne? Rusko sa ti nevydycha, neznehodnoti po hodine, ono sa znehodnoti keď si ho chytas tými tvojim kontaminovanými rukavicami. A ono sa znehodnotí lebo 2 ruska na sebe nedržia, svrbí ta koža, potis sa, posúva sa to, napravas si ich, občas sa napiješ vody, dotýkas sa tváre, uši, vlasov...

Toto zdvojenie všetkého ti spôsobuje len nepohodlie a núti ta naprávať si to oveľa, oveľa častejšie.
Nehovoriac o zlom psychickom stave ktorý ťa k tomuto dohnal.

Ako sa chrániť?

Studuj. Čítaj odborné články o prenose vírusov, krížovej kontaminácii a riad sa tým, nevymyslaj si vlastne spôsoby. Porozprávaj sa so zdravotníkmi, počúvaj ich skusenosti

Ak si zákazníkom zoči voči (pokladňa) kúp si štít a keď tak dobre sediace pohodlné rusko, alebo respirátor bez vydychoveho ventilu. Ak sa iba pohybujes tak staci iba rusko.
Zahod rukavice, sleduj si ruky. Nedotýkaj sa nimy tváre, oči, ruska, fľaše s vodou, neskrab sa, neupravuj si vlasy, nejedz, nepi (keď tak fľaša zo slamkou niekde bokom) .. Tieto činnosti rob až keď si na prestávke a máš umyté ruky.

Maj pracovné oblečenie ktoré neprevliekas cez hlavu ale rozopnes (košeľu, mikinu) na cestu domov sa prezliekaj. Mobil po práci dezinfikuj.

Ale hlavne sa ukludni. Uvedom si ze si v rizikovom prostredí a nákaze sa nedokážeš vyhnúť. Zmier sa s tým. Netreba to mat na háku, ale ani to preháňať. Nepomôžes si.
To nieje tak ze čím viac rusok tým menej corony. Rusko nieje všetko, je to iba časť ochrany

lujza123
20. dec 2020

Ináč mam za sebou pracovne 3 kola plošného testovania a tie rukavice, to je katastrofa. Ľudia majú pocit ze je to niečo ako kondóm, nasadím si a žiadny vírus nechytim. Ochytajú všetky kľučky, potom sa vysmrka, vreckovku strčí do vačku, v peňaženke sa prehrábava, rusko ponaprava, okuliare vyčistí, potom znova tu osmrkanu vreckovku vytiahne, na mobile čosi hľadá, odkasle si, potom znova ochyta všetko čo moze naokolo a hneď zas to svoje rusko napravuje, vlasy naprava, žuvačku si z tašky vytiahne a hneď rovno do úst, .... Stále v tých jedných, milión krát kontaminovanych rukaviciach samozrejme...

Respirátor a na tom rusko, to je tiež nápad za milión. Už len v samotnom respirátore máš problém dýchať, tvorí sa tam kondenz, kvapka von cez ventil, koža sa poti, svrbí. Dáš na to rusko a neda sa ti dýchať. Padá to, nedrží, musíš to naprávať. Nos suchý, plný šušnov, sliznica poskodena
Túto kombináciu dokážeš používať bezpecne tak hodinu, aj to sa musíš sústrediť a nedotknut sa ho. Toto nieje určené na každodenné nosenie 8 hodín pre bežné povolanie, vážne nie.

Ako naozaj, niekedy si treba ujasnit priority. Keď raz robíš v rizikovom prostredí tak s nákazou skôr či neskôr musíš pocitat. Keď to psychicky nedávas, vykasli sa na takú prácu, nestojí ti to za to.