Dve maternice, dve pošvy a dva krčky

dvezmala
8. nov 2015

Ahojte ja mam dve maternice, dva krčky, dve pošvy. Podľa všetkého je to veľká rarita a veľmi by som chcela nájsť niekoho s rovnakou diagnózou. Doktorka tvrdí, že možnosť donosiť dieťa tu byť môže aj nemusí. Všetko sa ukáže počas tehotenstva, ktoré bude od začiatku rizikové. Zatiaľ síce bábo neplánujem, ale raz by som určite chcela. Je tu žena s rovnakou diagnózou?? Podarilo sa niektorej stať sa maminou pri takejto komplikácii? Stretli ste sa s tým niekedy? Ďakujem za každú odpoveď.

tova
8. nov 2015

tak z odborneho citania s otehotnenim by nemal byt problem, jedine je vacsie riziko ze krcok bude slaby,, alebo dieta sa ulozi priecne. (take riziko ma napr. kazda zena co caka dvojicky, o nedostatok miesta pre dieta sa neboj, moje dvojicky mali 3.2kg a 3.5kg a miesta mali dost. aj krcok drzal, sice na zaciatku jedno bolo nizsie pri krcku a trocha som krvacala v prvom trimestri. Trba lezat, a ako dieta rastie oddiali sa od krcka.) Kedze vchod do jednej maternice byva zvycajne zablokovay, jednoduchou operaciu prerezu steny medzi maternicami aby mohla mens. krv vyjst von. Inac do 9 tyz. ma kazde embryo 2 pary organov a potom sa stiahnu do jedneho. a dokonca jedna zena tak otehotela s dvojickami ze jedno dieta mala v jednej maternici druhe v druhej.

viliama
8. nov 2015

@tova Ahoj, prosím, čo znamená, že do 9-teho týždňa má dieťa 2 páry orgánov?

tova
8. nov 2015

embryo - po pocati , kym sa tvoria pohl. organy su akoby rozdelene dovtedy, a to sa da myslim vidiet len mikroskopom. U muzov sa skoro nikdy nestava aby sa nespojili, u dievcat je to zriedkave ale castejsie.

tova
8. nov 2015

@viliama pozri obrazky co dala slnecnica, ten dole ma ruzovy "cencul/stena cez stred" 🙂 az dodola to sa ma obycajne stiehnut nahor a vytvori sa len jedna dutina/maternica. a ked sa nestiahne ostanu 2 vchody /krcky do 2 maternic.

alaguema
8. nov 2015

@dvezmala mám kamarátku s touto dg a má dve deti, ktoré porodila vaginálne, tehotenstvá boli bez komplikácií. Držím palce 🙂

dvezmala
autor
8. nov 2015

@alaguema to veľmi rada počujem, to že rodila vaginalne ma celkom prekvapuje myslela som ze sa v takom prípade nezvykne. A nevieš prosím či má úplne to isté? Teda či aj dve pošvy, lebo to pri tejto anomalii nie je pravidlo, a všade googlim že to tak má jedna z 3000 žien al. pisu 1 z miliona a viac. Ďakujem veľmi za podporu 🙂

dvezmala
autor
8. nov 2015

@tova áno o tom vyvine - spajani organov-som počula, aj o tej žene čo porodila dvojičky som čítala, akurat ze väčšinou píšu o americankach atď, k prípadu zo Slovenska som sa dostala k jednému, teraz už vďaka tejto diskusii aj k druhemu 🙂 ďakujem za podelenie sa o tvoju skúsenosť a gratulujem k dvojickam 🙂

dvezmala
autor
8. nov 2015

@alaguema prosím nevieš o tej kamoske či bola aj na rizikovom, či potrebovala nejakého lekára špecialistu? Prípadne by si mi nemohla na ňu dat kontakt? Nemyslím číslo ale kludne nejaký anonymny mail, iba do buducnosti, ak by som už plánovala dieťa, možno by vedela niekoho odporučiť a pod. Viem že je to trošku vtierave, ak nechceš ty al.ona plne rešpektujem. 😉

alaguema
9. nov 2015

@dvezmala tak to úplne presne neviem, len že má dve maternice. Na rizikovom nebola a rodila mimo SK, takže info ohľadom lekárov ti asi nebude na nič. Viem ale, že neriešili žiadneho špecialistu. Chodila k bežnému gynekológovi.

dvezmala
autor
9. nov 2015

Ďakujem!

tralalalalalalala
13. júl 2016

@dvezmala Aj ja mam dve maternice, dva krcky a posvu mam rozdelenu na dve, ale az vyssie, zacina ako jedna a potom sa rozdvojuje... prave som 4.x tehotna. Prve babatko som potratila v 7.tyzdni, nikto nevie, preco...a dalsie deticky som porodila sekciou v 36. tyzdni z pravej maternice a v 33.tyzdni z lavej, odtiekla mi plodova voda, preto som musela porodit skor... a teraz dufam, ze to bude neskor. Nemala som ziadny problem pocas tehotenstva, krcky boli v poriadku, vsetko prebehlo OK. Nebojte sa otehotniet, materstvo je to najkrajsie,co vas v zivote caka.

gabikazajacova
9. okt 2017

Ahoj baby...je tato tema este aktualna?

martushka89
6. jan 2019

@gabikazajacova ahoj, ja som porodila pred 5 mesiacmi zdravu dcerku s takouto vadou. Bola som tehotna v pravej maternici a doktori ma varovali pred predcasnym porodom no napriek tomu som porodila v 38 tyzdni planovanou sekciou a dcera mala 3730g. Otehotnela som na prvy pokus. Avsak pred tym som prekonala zamlcany potrat v 8t. Neda sa povedat ze to ma spojitost s touto vadou.

gabikazajacova
6. jan 2019

@martushka89ahoj....dakujem moc.Mozem sa spytat..ty mas teda dve maternice?

martushka89
6. jan 2019

@gabikazajacova ano uterus didelphys, 2 maternice , krcky, posvy

gabikazajacova
7. jan 2019

@martushka89 a ako to je pri sexe?A nechceli vas operovat?

martushka89
7. jan 2019

@gabikazajacova mne to neprekaza, a ked som sa v saci kde som rodila pytala na odstranenie septa (prepazky v posve) neodporucali mi to kym mne to nie je vyslovene na obtiaz.

gabikazajacova
7. jan 2019

@martushka89 a nemavali ste silne bolesti.pri MS?A ako prisli na to co vsetko mate dvojite a kedy?

martushka89
8. jan 2019

@gabikazajacova ano bolesti MS boli velmi silne, po porode su slabsie. Tak prisli mi na to ultrazvukom az ked som prvy krat potratila. Dovtedy si ziadny gynekolog pri preventivkach nevsimol.

andrijka
1. aug 2019

@gabikazajacova ...Len na povzbudenie pisem ze aj ja to mam presne rovnako vsetko zdvojene, a jedneho 1,5 rocneho chlapceka 👶 rodila som planovanou sekciou v 39tt ale aj koli tom ze bol otoceny nohami...inak by doktor bol za vaginalny porod. Momentalne uz zvazujeme druhe babo 🙂