Drogy verzus choroba

20. nov 2023

Ahojte, keďže sa v tom vôbec nevyznám a nepoznám prejavy chcem sa poradiť či mi náááhodou niekto nebude vedieť povedať.
Máme v rodine mladého muža, na ktorom badať zvláštne prejavy a začínam mať pochybnosť či ide o nejaké ochorenie typu cukrovka, štítna a pod. alebo berie tvrdé drogy.
Vie si aj vypiť ale to by ma v tomto prípade trápilo najmenej. Nemám veľa info ale vraj k lekárovi ísť nechce lebo śa bojí diagnózy čo už nam tiež pripadá trošku podozrivé.
Takže prejvy, o ktorých mám info sú: problémy so spánkom a akoby prehodený režim že spí skôr cez deň a v noci dlho je hore a aj tak sa budí, nie vždy ale často rozšírené zorničky ale reaguju na svetlo normalne sa zmenšia pod svetlom, tras rúk aj celého tela obcas, nočné potenie bez nejakého špeci zápachu množstvo asi ako pri chripke, zmeny nálad, zvýšená hnevlivosť, popudlivosť, prehnane nahnevané reakcie, nechutenstvo príp zjedenie len málo jedla, hnačka prakticky denne, kruhy pod očami ale skor take ružove než tmave, tmave mava ale malo casto. Ma take depresivne reci, o samovrazde, skaredo o sebe hovori, bolo sebaposkodzovanie v minulosti, Vacsina z týchto priznakov je dlhodoba.
Iné keby vas napadlo by som vedela prezistiť u osoby jemu blízkej.
Nie je úplne možnosť v tejto faze skúsiť domáci test na drogy ani ho priamo konfrontovať lebo je na to citlivy velmi.

obkladac
20. nov 2023

Nieje citlivý na pervitín?

stanulienkat
20. nov 2023

@obkladac 😁😁🤣

autor
20. nov 2023

haha, dobre super diki... a teraz vážne, presne rodinu napada bud pervitin alebo kokain lebo vela z toho sedi ale nieco zas ani nie... nemava take hyperaktivne stavy moc, ani ze by zrazu sa prejedal, ani divne nesmrdi...

obkladac
20. nov 2023

A teraz vážne pošli ho na liečbu a pokiaľ vydrží bude to borec.

martinkatinka
20. nov 2023

Tak to moze byt hocico, id drog, cez neurologicke, traviace tazkosti az po psychiatricku diagnozu.

zojazoja
20. nov 2023

To by bolo aké super perfektné keby sa dali takto určovať diagnozy. A teraz vazne: nevieme.

16zolik16
20. nov 2023

Moj brat ma to iste a nakoniec sme zistili že bral piko. Takže môj názor na to je že ho berie aj on na 99%

16zolik16
20. nov 2023

Ale už je brat čistý. Našiel si ženu ktorá mu ukázala cestu a teraz spolu bývajú

autor
20. nov 2023

@16zolik16 a ako ste zistili, že to berie prosim?

16zolik16
20. nov 2023

Tie príznaky sme videli čo si spomínala ty a nakoniec sa nám priznal

obkladac
20. nov 2023

Metamfetamín pôsobí podobne ako kofeín. Ale silnejšie. Psychostimulačný efekt sa prejavuje oddialením spánku, pri vyšších dávkach dokonca nespavosťou. Droga potláča únavu, vyvoláva psychickú sviežosť a myšlienkovú čulosť. Stúpa sebadôvera a sebaistota. Pocit sebakritiky, naopak, ustupuje. Ak človek správne odhadne dávku, dostaví sa pocit eufórie. Okrem iného má pervitín aj anorektický účinok – znižuje chuť do jedla. Jeho opakované užitie môže viesť do stavu takzvanej amfetamínovej psychózy, ktorá sa podobá na záchvat schizofrénie so suicidálnymi (samovražednými) sklonmi. Na drogu sa veľmi rýchlo vyvíja tolerancia, čo znamená, že na dosiahnutie euforického účinku treba užívať stále vyššiu dávku
Závislosť vzniká ako dôsledok opakovaného užívania drogy. Po odznení účinku sa dostavia nepríjemné pocity, nevoľnosť, neschopnosť koncentrácie, zvracanie, zápcha a nespavosť. Človek sa tak dostáva do začarovaného kruhu, v ktorom nemôže s drogou prestať. Postupne dochádza k deštrukcii osobnosti a paranoidnému mysleniu. Príčinou smrti pri akútnom predávkovaní je zlyhanie srdcovocievneho systému.

zuzi56
20. nov 2023

Mne sa to podoba na depresiu,

autor
21. nov 2023

Ďakujem všetkým.
Sme teda dosť na vážkach, pretože napr tá nespavosť je v takejto podobe doslova roky ale podozrenie na nejaké látky je pár týždňov. V podstate viacero tých príznakov vrátane trávenia, psychických, nejedenia trvá roky.... podla toho, čo som čítala len hádam, že ak by to bolo takéto dlhodobé tak by to bolo už vidno aj na koži a pod, čo teda nie je.
V podstate teraz už len dúfame, že je to nejaké ochorenie, ideálne liečiteľné, nakoľko to by bol jednoznačne priaznivejší scenár.

nataly420
21. nov 2023

Test na drogy stojí par euro :D a ver mi kokain neberie ten je až moc dráhy

sima_simka
16. jan 2024

@nataly420 l jednoznačne bude užívateľom metamfetamínu čo znamená pervitín. Ja mám tiež svoje skúsenosti s tou látkou.

eliska13
16. jan 2024

Kokaín by ho stal veľa peňazí.Moze mať aj depresiu podľa toho čo píšeš už dávno sa mal liečiť u psychiatra.On nepracuje?

macatt
16. jan 2024

Aj ja myslím piko, pred tromi rokmi začal, nebral to tak často ako teraz, keď ste si to už všimli.. nemusí byť vôbec vystrelený z toho, ale len zmena nálad a všetko ostatné čo popisuješ.. určite používa voňavky, deodoranty, aby ho cítiť nebolo a vie všetko na čo si dávať pozor, je dobre zaškolený.. a pokial to užíva vo veľkom tak to môže aj predávať, aby na to mal, môže to mať aj doma…

sima_simka
17. jan 2024

@macatt zmena nálad tak isto je v tom , najprv je ti dobre a potom keď už to vyprší z neho tak už je taký takzvaný nervózny lebo potrebuje ďalšiu dávku. Človek keby mal cukrovku tak by "páchol" za takým alkoholovým pachom ak si dobre pamätám čo viem. Keď nemal predtým problém používať deodorant, voňavky tak to je v norme lebo skoro každý používa voňavky a tak.

macatt
17. jan 2024

@sima_simka veru, ja si pamätám toho človeka iba že dosť voňal, stále mal voňavku u seba, takže vôbec neviem ako by mal zapáchať.. a tiež to bral denne a žiadne nálady nemal, akurát neposedel, aj hlavu sa mu ťažko držalo v kľude.. a inak bol v pohode, akurát alkohol s ním nič nerobil, lial to do seba ako vodu.. ale nebol to príbuzný, len známy tak to správanie len lovím z pamäti.. a teda spal tak 2 hodiny, potom keď vysadil tak spal 2 týždne..

nataly420
17. jan 2024

@sima_simka to pomaly každý a podľa mna by sa ľudia a hlavne rodičia mali začať vzdelávať ohľadom tejto drogy pretože je na každom rohu. Nici vsetko…. vzťahy, zdravie, psychiku atď. Väčšinou je už neskoro keď si rodičia všimnú ,že je niečo zle. Takze nech si pekne testujú ratolesti ,pretože nie sme v komunizme kde takéto drogy neboli tak rozšírené. Starsi si myslia že ich decka možno len pijú fajčia cigarety ale pravda je bohužiaľ až veľmi tvrdá že často práve siahajú po piku.