Mam v blizkom okoli osobu v tazkej depresii. Nedokaze uz fungovat,stratila zaujem o vsetko. Pomahame ako sa da. Sme jej podporou. Snazime sa ju tahat von do prirody,vymyslame aktivity. Ma psychiatra,lieky,no zatial nezabera nic. Viem,ze asi potrva este par mesiacov,kym zaberu lieky. No co dovtedy? Chcela by som pocut rady od ludi,ktori si presli tymto peklom,ze co im pomohlo. Ak vam je neprijemne verejne o tom hovorit,kludne napiste spravu. Som diskretna a nedostane sa to von. Len neviem,co je vhodne robit. Ci povzbudzovat alebo len pocuvat alebo nutit toho cloveka rozpravat alebo ja mam rozpravat o hocicom a nech len pocuva. Pomaha,ked cloveka tahame von? Ked ho nutime nieco robit? Samozrejme primerane situacii. Chapem,ze takyto stav vycerpava a vsetku energiu da len do toho,aby vobec clovek vstal z postele. Ale trosku nieco porobit by mal,ci je lepsie len odsychovat? Lebo ked len lezi,neustale dookola ma zle myslienky. Myslim si,ze to chce len cas a pretrpiet,ale ten clovek nema ziadnu nadej,neveri,ze sa to zlepsi. Budem velmi vdacna za kazdu radu a skusenost.
@zmrzlinka2021 Mesiac
@marca12 Neskusala si ist za jej psychiatrom, on pozna asi jej stav najlepsie a mozno by Ti vedel aj najlepsie poradit.
@marca12 mesiac je strasne malo. Nechajte ju lezat, ked chce lezat. Budte napriklad vo vedlajsej miestnosti a robte veci ako normalne, napriklad pozerajte tv, varte. Obcas chodte za nou, opytajte sa ako sa ma, ci si da caj, jest, ci nepride pozerat tv. Porozpravajte sa s nou. Ale rozpravajte na nu prirodzene. A ked nechce nic robit, nenutte ju. Mozno by sa s vami este aj pohadala. Myslim, ze po rozvode to chce len cas
len brať lieky...ad + nejaký oblbovák od lekára,
nenútiť do ničoho.
po čase sa to bude upravovať... možno o 2 -3 týždne bude lepšie.
môžte navštíviť psychologa.
@dskjhfdlkdjhl Co si. K psychiatrovi sa ledva on dostal aj to termin po 2 mesiacoch. Nie sme rodinny prislusnici. Rozmyslala som,ze by sme sestricke zavolali a skusit sa opytat na rady.
@marca12 Chapem, ze nie ste rodinni prislusnici a teda vas nemozu informovat o stave, ale vy by ste nechceli info o stave, ale o tom, ako pomoct. Sestricka by mohla vediet poradit. Len som teraz trochu zmatena, lebo termin bol po 2 mesiacoch a trva to vraj mesiac, mozno si sa len niekde preklepla. V kazdom pripade, depresia je na dlhsie trate, treba asi pockat ako zacnu zaberat lieky.
@mimirka32 Nebyvame v jednej domacnosti. Po rozvode ostal sam. Zije sam. Praveze je uplne apaticky. Uz nema ani hlas tak potichu rozprava. Ked ho vezmeme von,tak ide. Len nema silu ist sam. Je to tazke. Striedame sa viaceri kamarati. Raz je s nim jeden,potom dalsi a takto postupne. Nevidime ziadny pokrok. Tak neviem,ci dobre robime,ze ho tahame aspon na prechadzky.
@marca12 lekár nenavrhol hospital. ?
@marca12 ja som si to zle precitala, teraz vidim, ze lieky ma mesiac.
@dskjhfdlkdjhl Mesiac berie lieky. Tento stav trva uz asi aj pol roka. Zo zaciatku to bol smutok z rozvodu. Snazil sa z toho dostat sam. Ani sme netusili,ze je v takom zlom stave. Az potom priznal,ze potrebuje pomoc.
@marca12 hej, vsimla som si to, uz som pred chvilou aj pisala opravu. Myslim, ze prechadzky mozu byt fajn, ale ak je na tom tak, ako pises, tak sa divim, ze nie je v nemocnici.
@deti95060810 Tento tyzden ma mat kontrolu. Zacal zvazovat aj hospitalizaciu,len sa boji,ze to mu viac ublizi ako pomoze.
@marca12 ide teda o chlapa? je z toho úplne v prdeli?
nuž.... ja by som to nechala tak. a nie, nie som bezcitná, ale toto je u mňa cez. aby sa jeden človek (tobôž chlap) nedokázal zotaviť z rozvodu sám... áno, všetko chce svoj čas a nie, nemysli si, že môj život má na ružiach ustlané, absolútne nie. tiež som v minulosti preplakala noci a dni a týždne... ale rozumný človek si povie, že stále sa oplatí pre niečo žiť a fungovať... a ak to nevidí, niet mu pomoci, myslím si.
dokonca je možné, že to, že mu jeho okolie silou-mocou chce pomáhať, môže pôsobiť kontraproduktívne. ale to je na dlhšiu debatu...
@dskjhfdlkdjhl Bojuje,snazi sa. Myslim,ze keby nemal nas ludi okolo seba,tak uz davno by bol v nemocnici. Asi bude najlepsie to skonzultovat so psychiatrom. Ci zmenit lieky alebo hospitalizacia.
@lonely66 Ty si uz videla cloveka v takom stave? To, ze je to muz, to este neznamena, ze nemoze byt zrazeny na kolena.
@lonely66 Ja si myslim,ze od toho su priatelia,aby ta v tazkej chvili podrzali. Ano,pre mna je tiez nepochopitelne ako sa moze clovek takto zosypat,ale nikdy nevies,kedy sa to stane. Tiez som prezila kadeco,ale som natolko silna,ze som vedela prekonat vsetko. No bohuzial nie kazdy ma to stastie,ze mu v hlave vsetko funguje. Depresia je tazka choroba. To nie je lutovanie sa. Ine je,keby sa lutoval. Ale on je vazne chory a nevie si pomoct.
@marca12 rozpravajte sa s nim, ale len ked ma na to silu, nenutte ho a nehucte donho vtedy, ked nevladze. Skuste mu poradit, aby sa z tych pocitov, co ho tahaju dole “vypisal”. Vziat pero a papier do ruky a pisat, pisat az kym nezostane prazdna hlava aspon nachvilu. Pomaha to mozgu odputat sa od myslienok, ktore cloveka tazia. Berte ho von, tam kde nie su ludia, aspon na polhodinu denne ak vladze vyjst von z domu, aby do toho neupadol este hlbsie. Skuste sa ho spytat ci by nepomohlo ak by ste s nim sli k lekarovi na dalsiu kontrolu, pockali ho v cakarni kym sa tam vybavi. Po mesiaci by uz AD mali zacat zaberat, ak nie je vidno ziadne zmeny, tak treba skusit iny druh - to by ale lekar mal vediet objektivne zhodnotit.
Depresia je svina, clovek s tym sam nepohne pokial neurotransmittery v mozgu nefunguju ako maju. Ale ste super, ze mu pomahate a snazite sa ho drzat nad vodou, aj ked starat sa o depresivneho cloveka nie je ziadna sranda. Co by som ja za to dala v case, ked som s nou bojovala a nikto z mojho okolia to nechapal 🙏🏻
@kiki68 Dobuducna mu urcite pomozeme najst terapie. Ma termin v oktobri ku psychologovi. Aj to je tazke,ze sa dlho caka na odbornikov. Nevies sa hned dostat,ked mas problem. Aj na psychiatra cakal mesiace. Ja by som zatial chcela len pocut nadej od niekoho,kto si tym presiel. Ako dlho trvalo,kym zabrali lieky a co pomohlo,ze clovek zacal znova nieco pocitovat.
@dskjhfdlkdjhl áno, videla. a nie raz... v zrkadle. znie to možno smiešne, až neuveriteľne, ale je to tak. a nebolo to ľahké, priznávam. všelijaké myšlienky, nápady, hrôzostrašné pocity. len silný človek si povie, že vždy je pre niečo žiť. a ak to sám nedokáže, prekonať to zúfalstvo, tak potom jedine psychiater a hospitalizácia. kamaráti, nech už to myslia akokoľvek v dobrom, bez patričného vzdelania a zrejme aj bez skúseností s medikamentmi, nedokážu pomôcť, pri všetkej úcte.
@marca12 áno, určite hospitalizácia a psychiater. nech je váš úmysel akokoľvek dobrý, veľmi ľahko sa môže minúť účinkom....
Napíš mi správu.
@marca12 prave preto tak dopadol, aj ked je to smutne. Ak je senzibil a stara sa viac o inych ako o seba, o to vacsia je pravdepodobnost, ze skonci v depresiach. Drzim palce aby mu cim skor zabrala liecba. Ak trafi dobre lieky, malo by sa to kazdym dnom zlepsovat, aj ked je to beh na dlhe trate. Po mesiaci brania by uz mal pocitovat aspon mierne zlepsenie, mal by mat dni kedy vladze vstat z postele a robit aspon zakladne veci. Ak sa to horsi, tak AD zial nesadli.
@marca12 ako dlho má ad?