Zdravím chcela by som sa spýtať čo sa stane s dospelým autistom ak my pomrieme a on ostane sám a nebude sa vedieť o seba postarať ?? Ďakujem
Záleží od závažnosti spektra. Pracujem s deťmi s PAS už 20 rokov, tie prvé sú už dávno dospelé, poniektoré majú aj 30 rokov. Nepoznám ani jedného, čo by sa osamostatnil. Ale je pravda, že takmer všetci mali ťažší stupeň postihnutia. Poniektorí chodia do denných centier, niektorí sú umiestnení v DSS.
Nie je zbavený svojprávnosti?
@radkasswe ako bezplatne však moja kamarátka má dvoch bratov musia tam platiť. Dnes je čo zadarmo nič. TY bývaš zadarmo. DSS je zadarmo tak isto starý ľudia musia platiť ako zadarmo. Ak by bol dospelý tak má nárok na ID väčšinou plný takže dostane ústav ID a bude tam umiestnený. Nič nie je zadarmo. Pokiaľ sa stane niečo rodičovi a je menšie dieťa ide do DD a tam prispieva štát vo forme sirotského. Tak isto ak je dieťa postihnuté je v ústave platí niečo štát a však väčšiu sumu platia rodičia dieťaťa. A nie zadarmo si dospela osoba ako si môžeš myslieť že zadarmo bude bývať kde sa býva zadarmo v dnešnej dobe rozmýšľaj.
@alickapusinka Štátne zariadenia ,cirkevné ubytovanie aj keď vycestuješ za prácou tak je bývanie zadarmo .... Za to že si v živote nevyšla z dediny neznamená že to neexistuje
tak jednak dochodok a jednak moze zdedit nieco z toho sa bude uhradzat DSS nad ramec statnych prispevkov
@radkasswe môj chodí len ambulantne a platí teda dosť. Oveľa väčším problémom je, že zariadení pre autistov je veľmi málo. Sem tam síce nejaké vznikne, ale hneď je beznádejne plné. To nefunguje tak, že keď chces, tak tam dáš dieťa zo dňa na deň, tam je poradovník a čaká sa roky, ak sa vôbec dočkáš. Nemá zmysel trápiť sa tým, čo bude možno o 50 rokov, treba si užívať prítomnosť.
@radkasswe z akej dediny si chorá ja pochádzam s 2 najväčšieho mesta čo trepeš kraviny. Všade sa platí aj na charite môj bratranec je zamestnaný robí na charite a všetci musia prispievať. Charita berie zdravých nie autistov.
Jasné je všetko zadarmo tak prečo starý ľudia v DD platia v súkromných aj tisíc eur v štátnych menej ale platí. Prečo platia ak je DD štátny však pracovali pre štát mali by to mať zadarmo či prečo nemajú. Kde vycestuješ a máš ubytovanie zadarmo áno platí zamestnávateľ tak preto ale nikde nič nie je zadarmo bývanie. Ani ten zamestnávateľ nemá nič zadarmo ten tak isto to zaplatí a dá si do nákladov. TY žiješ kde je doba kapitalizmu a nie komunizmu že všetko bolo zadarmo .A po druhé ja nežijem na žiadnej dedine žijem vo väčšom meste kde som každý deň v práci. Takže kraviny netrep. Zadarmo jasne však chod vybaviť a pýtať sa či ústav pre autistov je zadarmo. Netrep chorého autistu na charitu nezoberú. Nikto si chorého nevezme na zodpovednosť. Určite je tu nejaká mamička ktorá má niekde umiestneného autistu tak možná sa ozve že to nie je zadarmo. Určite neverím aj do denného stacionára sa platí ak chodí.
@alickapusinka To že to zaplatí zamestnávateľ ,štát alebo nadácia mňa vôbec nezaujíma v prípade že to mám zadarmo .ako si prišla na to že to chcem zadarmo ?? Ja som nerátala stým že bude mať pravidelný príjem ale ako mi už písali tak bude . Prečo mi píšeš kde žiješ a kde kto robí keď mňa absolútne tvoj bezvýznamný život nezaujíma ??
@radkasswe dost neprijemna odpoved na to, ze ste si sem prisli po radu a pani vam ju dala
Ak sa bojis situacie ze vy zomriete a on zostane sam - predsa vsetko po vas zdediak je sam, predpokladam ze ako dvaja pracujuci ludia budete mat nejaky majetok. Z toho sa potom mozem platit starostlivost, ktora bude potrebna. Ak Ta trapi aj tato stranka, z coho by to platil okrem ID.
@radkaradix jej reakcia bola útočná a nebola tam žiadna rada ...
DSS, sirsia rodina