Ako sa o ne staráte, dovolite im napríklad variť. Ako zvládate starostlivosť? Moja mama sa o tzké dieťa celý život stará. Už má 73 rokov a má bolesti a stále všetko zvláda. Ale sa bojím, čo bude ked vládať prestane. Bojím sa o ňu i o sestru, lebo sa jej psychické zdravie stále zhoršuje.
.
zalezi od hlbky postihnutia. lahne mentalne v pohode robia bezne domace prace. treba vsak do buducna poriesit kam sa podeje ked nebude mamy. treba hladat zariadenie dss, ak sa teda o sestru nebudes starať ty. drzim palceky
Však určite pomáhaš aj ty a keď už nebude zvládať starostlivosť prevezmem ty však je to tvoja sestra
@andrejka1974 nie vždy je to také jednoduché, nepoznáme situáciu autorky, či si môže povoliť prevziať celú starostlivosť.
Zalezi od postihnutia. Od urciteho veku davali znami deti do ustavov ci dennych stacionarov (podla moznosti, volnosti a postihnutia), lebo sa o seba nevedeli adekvatne postarat...
Neviem aký je stav dotyčnej, ale mama mladnut veru nebude….tu už asi treba zvážiť nejaké zariadenie
Ja mam tiez taku situaciu. Moji rodicia su este pri sile,ale tiez som uz rozmyslala,co urobim. Viem ale urcite,ze ho dam "medzi svojich", a budem ho bravat aj domov,casto navstevovat. Ale nemozem mu zabezpecit 24hod.starostlivost. Ja mam tiez svoju rodinu a svoje zdrav.problemy.
@andrejka1974 nie je to jej povinnosť, zostanú rodina a môže ju brávať a navštevovať, no určite nie prevziať za ňu zodpovednosť na zvyšok života. Je sestra, nie rodič.
Autorka, možno by bolo dobré hľadať zariadenie už teraz a začať sestru privykať. U nás jeden známy brata tak privykali, bolo potom jednoduchšie po smrti otca ho do zariadenia odviezť. Mal tam už aj kamarátov.
však zariadenia sú rôzne... denné , týždňové a celoročné...
najväčší záujem je o celoročné... na miesto sa čaká aj 5 rokov...
susedov chlapec chodí na týždenný pobyt - že moc nechce, ale musí.
@michaela329 viem o čom hovorím viem že to nie je jej povinnosť ja som matkou piatich deti najmladšia je ťažký stupeň autizmu ja mám 50 manžel 56 ona 12 stále vladzeme ale príde čas keď nebudeme vladat a niekto sa o ňu bude musieť postarať a zariadenia pre dospelých mizive čakačke 15 až 20 rokov žiadna šanca teraz je v ambulantnej forme v dss čiže ráno o 9.00 tam príde o 15,00 ide domov víkendy a prázdniny je doma v tejto dss môže byt do 18 rokov v apríli bude mať 13 čiže tam môže byt 5 rokov a potom s najväčšou pravdepodobnosťou bude doma čo už teraz je dosť náročné a my mame do dôchodku ďaleko čiže jeden z nás ostane s ňou doma lebo niekde ju dať nebude možné pretože autisti žijú normálne ako my , len je problém že pre ne nie je miesto takže za takých 15 rokov už možno ja ani manžel nebudeme vladat a nebude pre ňu miesto tak sa o ňu budú musieť postarať súrodenci takže preto je to môj názor viem je to veľmi veľmi ťažké ale nepomôžeme si
Ona má aj autistické črty, prekáža jej hluk, a máva záchvaty kriku. A iné komplikácie... Sama sa o seba iste nepostará a ani by na to nemala peniaze...Ja sa o ňu nemôžem.celý život statať..O tom zariadení popremýšľam. Ďakujem za rady
@andrejka1974 a tie ostatné deti, nemajú snáď nárok žiť život ako ony chcú? Mne je úprimne ľúto, že ste v talej situácii, ale brat nášho znameho bol down a dokázali mu nájsť miesto. Nie zo dňa na deň, riešilo sa to ešte za života otca, ktorý sa o neho pôvodne staral. A toto mne osobne príde oveľa spravodlivejšie ako očakávať takú obetu od ostatných svojich detí.
@andrejka1974 a ktoremu zo svojich deti povies, ze nebude mat svoj zivot, ale bude sa starat o sestru?
@andrejka1974 prepáč, ale toto je od teba dosť sebecké, že sa budú musieť o ňu postarať. Súrodenci nie sú na to,aby sa starali o seba navzájom. Je to úloha rodičov. A vašou úlohou je aj pomaly myslieť na to,že budete musieť zháňať pre ňu zariadenie ešte kým ste tu.
@domka222 lenže problém je zariadenia nie sú naozaj v rámci celého Slovenska nie sú je ich keď tak malo a nemáš šancu ich tam dostať ja viem že majú svoj život ani ich teraz s tím nezaťažujem iba občas keď chceme s mužom občas niečo zariadiť ale vermi skúšali sme žiadosti dávať na rôzne miesta a všade máš odpoved nie je miesto nie je a ani nebude stretávam sa s mnohými rodičmi čo majú 30 ročne deti a nemajú ich kam dať proste autistu ti nikam nevezmú v Bratislave máš len dve miešate matulay v Dúbravke čakacia 15 rokov možno jedno miesto za ten čas sa uvoľní a integrita tam už majú len deti do 18 rokov a naša dss kde môžu byt deti do 18 rokov a inde na Slovensku šanca žiadna alebo možno jedno miesto za 15 rokov až 20 rokov od podania žiadosti aj to možno týždenný pobyt v pondelok odvezie v piatok vezmeš ak dieťa je agresívne nie vždy lieky záberu tak ti ho tam nenechajú a povedia ti starajte sa a čo potom moja ma obdobia že dss nedáva a musí byt doma a to je v ambulantnej forme čiže je tam len od 9.00 do 14.00 a bolo obdobie že bola agresívna na nas terapeutiov a musela zostať doma pokiaľ sa neukludnila trvalo zo aj dva týždne nechceli by ste to zažiť a museli ste sa presťahovať koli tomu z činžiaku do domu lebo denno sebe výkriky búchanie do dverí bitia seba teba hryzeníe proste nervy máš aj ty v čudu tak potom už naozaj nie je iné riešenie ako rodina a najbližší
@belllinka môžu sa striedať bude to na nich aké fakt ako sa rozhodnú tak to budem akceptovať my teraz žijeme ja manžel staršia dcéra tá ma teraz 16 a tá mladšia autistka ma 12 starší synovia 31,28,24 žijú už svoj zivot sú slobodní deti zatiaľ nechcú najstarší deti nechce mať
@andrejka1974 ona robi tiež to že v tom závhvate aj kusne, škrtí sa, búcha a podobne.Ako to riešiš?
Snažím sa tomu zabrániť ale nie vždy to ide vieš koľko som mala už od nej modrín a teraz sme mali obdobie pokiaľ som nešla na pohotovosť a dali nám nové lieky bila všetkých v dss napadala terapeutov proste musela byt doma musela som ju zavrieť do izby a proste ignorovať hoci trieskanie do dverí pistanie vrešťaníe je na nervy a nikdy neviem čo bude voláme ju prepinacka pár minút v pohode úsmev smiech a zrazu kusnutie do ruky tvojej alebo jej a agresia hodením sa na chodníku na zem máš problém ju zdvihnúť autisti majú veľkú silu ona ma teraz takých 150 cm a 35 kg to tak ľahko zo zeme nezdvihnes až keď ona sa zdvihne alebo ukľudniť sa musí sama proste ju ignorujem prestaneš si ju všímať ale je to ťažké veľmi kto nezažije nevie čo to obnáša
@andrejka1974 môžu sa striedať...rozumiem, že to máš ťažké, ale to nebudú týždeň čo budú s dcérou pracovat?aj, keby nechcel deti bude mať prácu, priateľku.Som prekvapená, že neexistujú zariadenia pre autisticke deti veď koľko ich je čo, ak majú iba jedno dieťa manžel zomrie, matka tiež tie deti, dospelí musia byť niekde umiestnení.
Autorka tvoja mama potrebuje pomoc už teraz ešte, keď píšeš, že má bolesti veď ma 73 r musí to byť po rokoch starania sa o sestru psychicky a fyzicky narocne
@andrejka1974 práve preto,že viete s mužom aká je čakacia doba treba to riešiť "čo najskôr ". Teraz povieš,že ešte deti nemajú. Možno za 20 rokov bude všetko úplne iné. Tvoje tri deti budú mať už vtedy cca 50 rokov,čo nie je málo. Tiež nemôžeš odhadnúť ich zdravotný stav v tomto veku. Ja viem,že je to ťažké s umiestnením,ale už len kvôli uľahčeniu života všetkým deťom by som im nehodila súrodenca na krk. Zariadenia pomaličky pribúdajú a verím, že za 10 rokov to už zase môže byť o trošku lepšie a môže byť viac miest.
@domka222 však v to dúfame aj my že raz niekde bude
Ono to bude horšie, keď aj mamka zaľahne,to potom bude dvojnásobný problém starať sa o dvoch.
Je ako malé dieťa vo všetkom