Domáci test na rakovinu hrubého čreva

23. mar 2024

Dobrý deň prajem. Prosím Vás, existuje nejaký spoľahlivý test na zistenie podozrenia rakoviny hrubého čreva, ktorý sa dá zrobiť a vyhodnotiť doma? Našla som veľa testov, viackrát som videla, že ho treba zaniesť k lekárovi na vyhodnotenie... Manžel má veľa prípadov tohto ochorenia v rodine, bojím sa o neho, máme malé deti a on nechce o preventívke, respektíve o návšteve lekára ani len počuť... stále sa len hádame kvôli tomu. Nemáte prosím niekto skúsenosť s nejakým testom, ktorý by sme mohli doma spraviť a videli aj výsledok? Ďakujem veľmi pekne... ❤️

viestta
23. mar 2024

Domaci test na rakovinu neexistuje, vies spravit test na okultne krvacanie, ale ten tak ci tak musia vyhodnotit v labaku. Ak sa okultne krvacanie potvrdi, nasleduje kolonoskopia, pri nej sa beru vzorky na histologiu a tie tiez vyhodnoti odbornik.

terezka1947
23. mar 2024

Existuje aj Colotect dna test,akurát je drahý. Doma ho urobíš,odosles do laboratória.
Je vraj presnejší ako bežný test na okultne krvácanie.

gelifil
23. mar 2024

Samozrejme, ze neexistuje....ale sucitim s tebou pri vybere manzela

viestta
23. mar 2024

@terezka1947 DNA test len zisti predispoziciu, nezachyti uz prebiehajuci proces

terezka1947
23. mar 2024

@viestta podľa výrobcu tento zachyti,bolo o Tom aj viac reportáži,či v Markíze,atď.

micusa2222
23. mar 2024

@terezka1947 áno, ale musí do labáku...sama si to nevyhodnotíš...pochopila som to tak, že či si doma zistím rakovinu hrubého čreva- a to nezistím,,,

buberova
23. mar 2024

No neviem, manželovi pri poslednej preventívnej dala test, ktorý vyzeral ako ten na koronu, mal tam dať vzorku stolice a čakať... Ale neviem ako sa to volá

terezka1947
23. mar 2024

@micusa2222 veď som písala,že musí ísť do labaku.
Ale dá sa urobiť doma.

trgypadl
23. mar 2024

To je test na rakovinu?? Je to test na odhalenie okultneho/skryteho krvacania. Pozitivny vysledok moze byt pri mnohych diagnozach, samozrejme aj falosne negativny. Treba navstivit lekara, ina možnosť nie je.

mojemenonikto
23. mar 2024

Rakovina hrubého čreva je pri včasnom záchyte jedna z najlepšie liečiteľných. Ospravedlňujem sa, že to musím povedať, ale manžel je idiot, keď nechce chodiť na preventívky. Najmä, keď podľa všetkého má na rakovinu genetické predpoklady. Preventívky sú zdarma, stačí tam ísť raz za dva roky a máš kľud. Ako tu už viacerí spomínali, doma si vieš urobiť test na okultné krvácanie. Sú citlivé testy, ktoré si vieš vyhodnotiť aj doma. Aj pri pozitívnom výsledku to však neznamená, že má človek rakovinu. Krv v stolici máme raz za čas všetci. Jediný spôsob ako spoľahlivo diagnostikovať rakovinu je kolonoskopia s odobratím vzorky a jej následne vyhodnotenie v labáku. Na mieste tvojho muža by som raz za dva roky chodil na kolonoskopiu.

mikadooo
23. mar 2024

Pozri, rakovina hrubého čreva sa "uvidí" na kolonoskopii. To sa netestuje. Ak má v "kakanici" krv, je dosť možné, že má nejaký polyp (to ešte nie je rakovina), alebo v horšom prípade nádor, aj tak ho pošlú na kolono, kde mu vedia ten polyp odstrániť a žiadna rakovina nevznikne, alebo vezmú vzorku a zistia, či ide o rakovinu. To sa žiadnym "domácim" testom zistiť nedá... Test zisťuje len či je tam nejaké riziko, že by mohol mať problém a ak áno, tak sa robia ďalšie vyšetrenia, ktoré toto riziko buď potvrdia a následne sa pacient lieči, alebo ho vyvrátia. Môj oco mal rakovinu, dr. ho vykrstil, keby chodil na preventívne prehliadky, možno by to bol len polyp, ten by vybrali a bolo by vybavené. Takto ho ožarovali, operovali, a následne bral 2r. chemoterapiu. Stačilo ísť raz za 2r. doniesť kúsok kakačky a raz za 10r. na kolonoskopiu. Teraz je 5r. "zdravý" a zas na preventívky serie zvysoka. Čo ti poviem... Asi to stálo za to. Našťastie som sa nepotatila. Prvú kolono už mám za sebou (lebo "už" mám genetickú preddispozíciu...).

mikadooo
23. mar 2024

@mikadooo ešte som zabudla - polypy keď sa neriešia, môžu sa časom meniť na nádory, preto som písala, že mohol to byť len polyp na začiatku.

koniarova
23. mar 2024

Choď do lekárne a kúp si test na domáce testovanie. Vôbec ho nemusíš posielať do labaku. Vyhodnotí ti to doma, podobne ako covid testy. Je na okultne krvácanie.

valilienka2
23. mar 2024

ScheBo tento test je citlivejsi a odporuca sa ho vykonat ak je pozitivny test na okultne krvacanie..

gelifil
23. mar 2024

@mikadooo ty nepoznas slovo stolica??🙄

mikadooo
24. mar 2024

@gelifil poznám 🙄

pleja
24. mar 2024

Nech určite ide aj k lekárovi. Možno sa bojí vyšetrenia, možno výsledku, ale pod dozorom lekára by mal byť ak sa opakovane to isté vyskytuje v rodine. Prípadne aj genetický test.

jarmilaj
24. mar 2024

Pozitívny test na skryté krvácanie môže byť aj po zjedení zabíjačkovej kaše, po podráždení hemoroidov... Polyp v hrubom čreve( predstav rakoviny) naopak nemusí krvácať vôbec. Test teda môže byť falošne pozitívny, avšak jeho negativita neznamená, že pac. nemá polyp, či rakovinu. Jediný spôsob, ktorý potvrdí či vyvráti rakovinový stav je kolonoskopia.

dusko1345
20. jún 2024

aj ked je to neaktuálne, tak aspoň do budúcna, drgastro.sk , za mňa najvačšia spokojnosť. Kolonoskopia bola bezbolestná, išiel som v analgosedácií (ekvivalent celkovej anestézie) a top. Nič som si nepamatal, odstránili polypy, histológiu som mal do dvoch týždňov a personál bol neskutočne milý. Človek príde vystresovaný na hadičku do zadku a tak milý lekár, sestra a recepčná urobili taký efekt, že zase by som išiel. Doslovne sa teším o 3 roky keď idem na kontrolnu kolonskopiu :D a vraj tam robia aj to, že prídeš na kolonoskopiu ale vedia ti zaroveň urobiť gastroskopiu v tej analgosedácií, takže zabiješ dve muchy jednou ranou a máš pokoj a ešte aj dobry pocit.. skutočne odporúčam, aj som im povedal, že budem všade iba pozitívne feedbackovať 🙂 takže šup šup dr.gastro 🙂 D.