Dokáže stres spôsobiť vysoký tlak?

adzy
18. nov 2023

Zdravím Vás mala som dosť veľký stres v jeden deň a na druhy deň to začalo po celý deň mi bolo zle a mala som vysoký tlak na druhy deň zas a dnes som sa ráno zobudila a celá som triasla tak vnútorné a bušilo srdce a bolo mi priserne zle taka vystresovana som bola a pritom som dnes nemala mať prečo stres ale teraz neviem či to mohol ten deň spôsobiť až takéto fyzické problémy ako studené ruky po celý deň tras točenie hlavy a tlaky v hlave samozrejme dnes aj sanitka prišla a museli mi dat pod jazyk liek na tlak a smer obvodná v pondelok ...nechcem skončiť na liekoch na tlak preto sa pýtam tu či môže zo stresu prísť vysoký tlak ďakujem vopred za radu

egonsk
18. nov 2023

Mne dlhodoby stres zvysil tlak uz aj natrvalo, takze ano, moze a dokaze.

palculienka40
18. nov 2023

@adzy ano veru moze. Treba riesit. Moze to naozaj zostat chornicke.

lija22
18. nov 2023

samozrejme. Dokazuje to aj holter, prostroj upevneny na tele, ktory meria tlak a kedsi clovek zapusuje cinnisti krasne vidno co tlak vystreli

mamina7070
18. nov 2023

@adzy a kolko si mala tlak ? samozrejme stres a psychika maju negativny vplyv na tlak najma na ten horny

janie7
18. nov 2023

@adzy Ahoj, áno môže a najmä keď sa to nakopí, ja som už týždeň a pol, kvôli tomu na PN, tlak som mávala max 112/76, na nasledujúci deň po “kolapse” mi lekár nameral 140/100, tiež som sa celá triasla, zle mi bolo od žalúdka… Ak sa ti dá, choď na PN aspoň na týždeň.

adzy
autor
19. nov 2023

@mamina7070 170 na 110 ale po chvíle už bol 155 na 98 a po 10 minútach 117 ma 120 hore dole to lieta po celý deň

adzy
autor
19. nov 2023

@egonsk takže aj dlhodobo beriete lieky na tlak ?

egonsk
19. nov 2023

@adzy ano beriem lieky na tlak, lebo spodny tlak mi nesiel za mesiac merani pod 100 a to uz ani zmena zivotospravy nenapravi. A aktualne si znovu pojdem asi predpisat ine lieky, alebo inu davku, lebo znovu som na tom zle, t.j. spodny je stale v rozmedzi 95-105, asi si telo zvyklo na lieky.

palculienka40
19. nov 2023

@egonsk mojej mame dobre zbera hypertenzin je to cisto prirodna vec

egonsk
19. nov 2023

@palculienka40 dakujem za radu, ale ja som mal vysoky tlak uz par rokov a koli tomu som aj uplne zmenil zivotospravu (pohyb, jedlo, obmedzil stres), no pomohlo to len docasne, resp. oddialilo mozno asi o 6 - 8 rokov. Tu uz nejake doplnky teda nepomozu.

minenkak
19. nov 2023

@adzy samozrejme,lieky na tlak neni nič strašné a zdravím životným štýlom,stravou a bez stresu tlak pôjde časom dole

palculienka40
19. nov 2023

@egonsk je to na zvazenie mamq bola na liekoch a teraz je bez.

egonsk
19. nov 2023

@palculienka40 no chlapom pomaha pre znizenie aj pravidelny kazdodenny sex, ako to uvadza aj union poistovna:

https://www.union.sk/vplyv-sexu-na-vase-zdravie...

... ale to by som si musel najst nejaku 20tku aby nas to este bavilo do mojej staroby 🙂 ... takze ostanem pri pirulach, tie mi aspon znizuju aj libido 🙂

adzy
autor
19. nov 2023

@minenkak myslíte že môže dôjsť aj ktomu ze ich lieky nakoniec nebudem potrebovať?však pôjdem pondelok k obvodnej uvidím ci mi niečo nasadí