Ahoj mamičky. Prosím vás o rady, o pomoc... určite ste sa s tým už nejedna stretla. Dojčím a napriek tomu mám "pravidelnú" (tzn. cyklus v rozmedzí 30-40 dní) menštruáciu so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj ten nešťastný predmenštruačný syndróm. Okrem toho, že viac vyhľadávam tajné zákutia špajze za cieľom vyjedania čokoládok a iných dobrôt, ma trápi nenormálna nervozita. Ja sa viem za pár sekúnd rozčúliť tak veľmi, až sa zľaknem sama seba. A potom revem, ako malá... ☹ Najradšej by som vtedy rozmlátila, čo práve do ruky chytím. A okrem toho si v tomto období strašne hryziem pery, až mi niekedy opuchnú. Neviem, či z tej nervozity, alebo mi chýbajú aj nejaké vitamíny. (Čítala som čosi o vitamíne B6.) Som vtedy ako nejaká fúria, bosorka. A potom, ako som už spomínala, sa zúfalo rozplačem. Minule sa na mňa manžel pozrel tak prekvapene... dovtedy asi nevedel, čo má doma. 😖
Môže to byť aj tým, že som vyčerpaná, ako sa celý deň starám o bábo, ktoré vyžaduje všetku moju pozornosť, k tomu nevyspatosť, atď...?? Ja som nebola taká psychopatka bláznivá, čo sa mi stalo? Aj dnes tak nejako... a celý deň bol pokazený. Je mi to tak ľúto a hanbím sa za to. Akonáhle mi dorazí menzes, problém je fuč, ale tie 3-4 dni predtým!! Mám čo robiť so sebou. Existuje nejaký liek, alebo čo ja viem..., niečo čo by pomohlo? Nemyslím tým kladivo - tresnúť sa po hlave a na chvíľu je pokoj, ale čaj, či vitamíny...?? Je to také nešťastné! Nechcem, aby mal môj krpec doma matku ježibabu, ale pohodovú mamičku. Ach!!! Pomoooc!!
@snehuliena Zhruba pred mesiacom som tento problém spomenula mojej gynekologičke,lebo môj PMS už prestávam zvládať... ☹
Tá mi napísala dávkovanie B-komplexu, magnezia a nejaké homeopatické kvapky, ktorých názov som zabudla,kedže som ten papierik vytratila..........no štvrtok sa opýtam... 😉
Najprv sa ma dr.pýtala,či verím homeopatikám. Povedala som, že velmi nie... 😒 No napriek tomu to teda skúsim...a dr.mi povedala,že viac v jej kompetencii nieje a ak chcem niečo silnejšie...nejakú chémiu...mám isť ku psychiatrovi a ten mi dá kadečo... 😒
kasli na na stresy vies ako pomoze zdriemnut si po obede,aj male bude buvat 🙂 t a ty mozes tiez 🙂
Keby bábo prespalo aspoň hodinu... ale spí 4x za deň pol až trištvrte hodiny. 😖 @cikyta ďakujem. Spýtaj sa a daj vedieť aj nám ostatným spolutrpiacim. 😀
@snehuliena Ja to velmi dobre poznam. Sice uz nekojim, ale vsetko ostatne je rovnake. Aj to mnozstvo a frekvencia spanku u mladsej dcery, teraz uz spi len 2x denne, ale max. tristvrte hodinu. (Starsia mi uz nespi cez den vobec, do skolky ju nevzali, takze ziadny oddych). Muz robi v zahranici a tak 4 dni z tyzdna nie je doma. Cize ziadne, ze daj deti manzelovi a oddychni si.
Teraz sa to snazim rozoznat, vzdy ,ked sa uz-uz nadychujem, ze idem vybuchnut zas a navrieskat na dcery, tak sa vzdy pozriem na kalendar. 😀 Liekmi to zatial riesit nechcem, utlmovakov sa celkom dost bojim, viac ako toho, ze strieskam deti, psa a manzela a pekny den za nami, obrazne povedane 🙂
Ja ked som uvedomila, v com je problem, tak sa odvtedy dokazem celkom krotit. Ked uz citim, ze idem vybuchnut, tak sa snazim tu negativnu energiu vybit inak. Napriklad upratujem. Sprostost, ale pomaha to. Deti sice protestuju, ze namiesto hrania sa s nimi upratujem, ale ja si vzdy poviem, ze je to lepsie ako tu vrieskat a capat ich po zadku za blbosti. Alebo idem do kupelne a umyvam si tvar ladovou vodou. Naucila som starsiu dceru, ked vidi, ze som nervozna, aby mi povedala "Maminka, ale ja za to nemozem." - to pomaha vzdy. Proste co najviac zapojit racionalne uvazovanie, to jedine dokaze prebit hormony 🙂
Mne to trva to len tak 4 dni z mesiaca, takze to nie je take hrozne.
Samozrejme, pokial mas pocit, ze to samoregulaciou nepojde, navstiv odbornika. Ale uvaz, ci ti stoji za to prestat dojcit, resp. davat dietatu cez materske mlieko aj ked minimalne, ale stale nejake mnozstva liekov. To nema byt vyryvanie, len si realne zhodnot, ci je uzitok vacsi ako riziko.
Drzim palce, nech je to lepsie.
@snehuliena ano, opýtam sa 😉
To, že dojčíš s tým nemá absolutne nič spoločné. Ja som PMS vždycky mávala aj mám. Ci som kojila, či nie. Vobec sa to nijak nelíšilo, len si všímam, že vekom sa to stupnuje a už to nemôžem ovládať žiadnou (ako by
@bosoriak napísala) samoreguláciou...bohužial...
@snehuliena ahoj na pms velmi pomaha b6-piridoxin.
@bosoriak Neberiem to ako vyrývanie. 🙂 A nechcem prestať dojčiť len preto, že mi občas hrabe. To ani náhodou.
Ja som nemyslela lieky ako také, ale skôr, či to nie je tým, že chýbajú nejaké vitamíny v organizme. A tiež som to písala aj preto, aby som sa dozvedela, ako takéto situácie riešite vy, ostatné mamičky. A tiež je dobré niekedy sa trochu požalovať... takže len píšte, píšte. Povzbuďme sa navzájom.
@snehuliena na taketo stavy je vyborne uzivat pravidelne tabletky "Magne B6" , je to dobre na vsetko mozne, ale aj na PMS, Jasne, ze k tomu prispieva aj vycerpanost zo starostlivosti o dieta a vsetko dokola... tak skus aspon ten pripravok, ja ho mam fakt overeny 🙂
@snehuliena Ahoj, ja som sa tiez zacala trapit s PMS po prvom porode...ale nielen PMS, ale ja som mala aj ovulacny syndrom a bolo to teda fakt hrozne, okrem telesnych priznakov (nafuknutost, pocity na vracanie, bolesti bruska, bolesti krizov...)aj psychicke (zmeny nalad, strasna nervozita, placlivost..). Cize "vyborne" pocity ci uz v case ovulacie alebo pred menzesom.Som tu v starsej diskusii citala, jedna baba odporucala pupalku dvojrocnu (predavaju aj v tobolkach)-to som brala, ale ci to pomohlo, neviem...asi ani moc nie. Ale skus, mozno Tebe pomoze, pupalku odporucaju okrem ineho aj na PMS. Teraz po druhom porode to este az tak nepocitujem, cyklus mam vselijaky, nekrvacam,ale skor spinim, tak som zvedava, ci sa mi to znovu objavi. Inak na PMS este odporucaju aj zmenu zivotneho stylu, pohyb, lahka strava (cize obmedzit, mastne, vyprazane, tazke jedla) a tiez dostatok oddychu (aj ked viem, ze pri dietati to je dost nerealne... ) 😅
@snehuliena Homeopatické kvapky : Hormeel
Ak sa mozem pripojit, mavam tiez dost intenzivny PMS, momentalne ho uz nemam, ale celkom mi pomahal gynex liek na prirodnej baze.
@snehuliena to by aj mna zaujímalo ja nekojím ale pms mám tiež niekedy aj 7-14 dní 😢