Dočasné vyradenie z darcovstva krvi

7. jún 2024

Ahojte, viete mi niekto napisat, ake dovody mozu byt k docasnemu (na 1 rok) vyradeniu z darovania krvi? Prislo len rozhodnutie, bez udania konkretneho dovodu. Bolo t uvedene, ze z predodberoveho odberu nieco (nevieme co) vyslo zle, ale konfirmacia (potvrdenie) vyslo nastastie negativne.
Neviete niekto o co by mohlo ist? V pondelok tam asi budem volat/zbehnem osobne. Vystrasilo ma to.

minenkak
7. jún 2024

Čokoľvek

autor
7. jún 2024

@minenkak super, tvoja odpoved mi velmi pomohla. Velka vdaka 😒

sisa_s
7. jún 2024

@mizub mozno ty budes vediet 🙂

simona20201309
7. jún 2024

Nemohli zistiť nejaké drogy? Marihuanu? Ak by išlo o zdravotné riziko myslím ze by to aspoň odporúčali navštíviť lekára.

autor
7. jún 2024

@simona20201309 urcite nie

andaluzia12
7. jún 2024

Manžela vyradili pre nízku hladinu trombocytov, to ešte priamo v transfúznej stanici, mňa kedysi veľmi dávno rovnako ako teba, pár týždňov po odbere mi prišiel domov list a vyradili ma kvôli nejakým pečeňových výsledkom …

autor
7. jún 2024

@andaluzia12 aha, dakujem velmi pekne za spravu. No skoda, ze to nenapisali priamo o co islo. Teraz budem nervozna minimalne do pondelka. Tebe to tiez neuviedli do toho listu, ze o co presne sa jednalo? Kontaktovala si ich ohladom toho, ci ako si sa prosim ta dostala k detailom?

idemo
7. jún 2024

Ak výsledky posielali na konfirmačné testy tak ti vyšla virológia zlá. Protilátky v sére. To znamená že stroj zachytil protilátky (stroje sú veľmi citlivé) ale konfirmačne to máš negatívne ale podľa lehislatívy ťa musia ajtak vyradiť na rok.

autor
7. jún 2024

@idemo dakujem za vysvetlenie. prosim ta, nevies ake vsetky virologicke testy robia? Co prichadza do uvahy? Pridem o nervy do pondelka...

autor
7. jún 2024

@idemo a mohla by som este poprosit aj o vysvetlenie ako to teda je, ze steoj zachyti protilatky - cize tam nrjake su. Ale preco sa to potom nepotvrdilo konfirmacne? Mam sa niecoho obavat? Nemali ma odporucit k nejakemu doktorovi?

taktotedanie
7. jún 2024

Borelioza a pod
Netreba ti ziadneho lekara konfirmacne to nebolo potvrdene, cize neries

zuzana9393
8. jún 2024

Môjho muža takto vyradili. Mal za sebou už takmer 50 odberov, chodil od 18 rokov každé 3 mesiace. A tiež mu prišiel list, vraj nejaka zvýšená bielkovina. Krv má vraj v poriadku, len majú nejakú legislatívu a kvôli nej už nemôže byť darcom. Tuším tiež na rok, keď tam išiel ďalší krát, stále bola bielkovina zvýšená a tým pádom ho už vyradili natrvalo. Aj sama sestrička povedala, že je to hrozna hlúposť, lebo tá krv sa normálne mohla použiť. Len skrátka legislatíva.

mizub
10. jún 2024

@taktotedanie borelioza nie je povinnym vysetrenim pri darcoch krvi.

mizub
10. jún 2024

Neviem, ci ste boli darovat v NTS alebo v inom transfuznom stredisku.
V NTS sa pred odberom vyhodnocuje len krvny obraz a lekar vyraduje uz pocas vysetrenia darcu, lebo vysledky ma hned k dispozicii, cize ak su zmeny v krvom obraze, tak darcu nepripusti k odberu.
Po odbere sa v prislusnom spracovatelskom centre vysetruju zakonom stanovene virologicke markery a krvna skupina. Ak vysetri analyzator niektory marker ako opakovane reaktivny, tak sa vzorka odosiela do narodneho referencneho centra (NRC). Vysledok z NRC je nadradeny, cize ten sa berie ako spravny vysledok. Ak vam prisla info, ze nemate z konfirmacie negativne vysledky, tak je to v poriadku. Pozastavenia darcovstva je v takomto pripade vzdy na rok. V NTS nasledne pocas toho roka darcu volaju na tzv. kontrolne vzorky. Je potrebne sa na ne dostavit, aby mohol byt darca opatovne zaradeny medzi aktivnych darcov.