Ahojte, viete mi niekto napisat, ake dovody mozu byt k docasnemu (na 1 rok) vyradeniu z darovania krvi? Prislo len rozhodnutie, bez udania konkretneho dovodu. Bolo t uvedene, ze z predodberoveho odberu nieco (nevieme co) vyslo zle, ale konfirmacia (potvrdenie) vyslo nastastie negativne.
Neviete niekto o co by mohlo ist? V pondelok tam asi budem volat/zbehnem osobne. Vystrasilo ma to.
@minenkak super, tvoja odpoved mi velmi pomohla. Velka vdaka 😒
Nemohli zistiť nejaké drogy? Marihuanu? Ak by išlo o zdravotné riziko myslím ze by to aspoň odporúčali navštíviť lekára.
@simona20201309 urcite nie
Manžela vyradili pre nízku hladinu trombocytov, to ešte priamo v transfúznej stanici, mňa kedysi veľmi dávno rovnako ako teba, pár týždňov po odbere mi prišiel domov list a vyradili ma kvôli nejakým pečeňových výsledkom …
@andaluzia12 aha, dakujem velmi pekne za spravu. No skoda, ze to nenapisali priamo o co islo. Teraz budem nervozna minimalne do pondelka. Tebe to tiez neuviedli do toho listu, ze o co presne sa jednalo? Kontaktovala si ich ohladom toho, ci ako si sa prosim ta dostala k detailom?
Ak výsledky posielali na konfirmačné testy tak ti vyšla virológia zlá. Protilátky v sére. To znamená že stroj zachytil protilátky (stroje sú veľmi citlivé) ale konfirmačne to máš negatívne ale podľa lehislatívy ťa musia ajtak vyradiť na rok.
@idemo dakujem za vysvetlenie. prosim ta, nevies ake vsetky virologicke testy robia? Co prichadza do uvahy? Pridem o nervy do pondelka...
@idemo a mohla by som este poprosit aj o vysvetlenie ako to teda je, ze steoj zachyti protilatky - cize tam nrjake su. Ale preco sa to potom nepotvrdilo konfirmacne? Mam sa niecoho obavat? Nemali ma odporucit k nejakemu doktorovi?
Borelioza a pod
Netreba ti ziadneho lekara konfirmacne to nebolo potvrdene, cize neries
Môjho muža takto vyradili. Mal za sebou už takmer 50 odberov, chodil od 18 rokov každé 3 mesiace. A tiež mu prišiel list, vraj nejaka zvýšená bielkovina. Krv má vraj v poriadku, len majú nejakú legislatívu a kvôli nej už nemôže byť darcom. Tuším tiež na rok, keď tam išiel ďalší krát, stále bola bielkovina zvýšená a tým pádom ho už vyradili natrvalo. Aj sama sestrička povedala, že je to hrozna hlúposť, lebo tá krv sa normálne mohla použiť. Len skrátka legislatíva.
@taktotedanie borelioza nie je povinnym vysetrenim pri darcoch krvi.
Neviem, ci ste boli darovat v NTS alebo v inom transfuznom stredisku.
V NTS sa pred odberom vyhodnocuje len krvny obraz a lekar vyraduje uz pocas vysetrenia darcu, lebo vysledky ma hned k dispozicii, cize ak su zmeny v krvom obraze, tak darcu nepripusti k odberu.
Po odbere sa v prislusnom spracovatelskom centre vysetruju zakonom stanovene virologicke markery a krvna skupina. Ak vysetri analyzator niektory marker ako opakovane reaktivny, tak sa vzorka odosiela do narodneho referencneho centra (NRC). Vysledok z NRC je nadradeny, cize ten sa berie ako spravny vysledok. Ak vam prisla info, ze nemate z konfirmacie negativne vysledky, tak je to v poriadku. Pozastavenia darcovstva je v takomto pripade vzdy na rok. V NTS nasledne pocas toho roka darcu volaju na tzv. kontrolne vzorky. Je potrebne sa na ne dostavit, aby mohol byt darca opatovne zaradeny medzi aktivnych darcov.
Čokoľvek