Dlhotrvajúci kašeľ

papaya1234
17. sep 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Pred dvoma týždňami som bola chorá. Typické príznaky - únava, bolesť hrdla, sopel a upchatý nos. Všetko postupne zmizlo a zjavil sa kašeľ. Viac ako týždeň kašlem. Vybrala som už sirup od kašľu. Teraz beriem lieky, ktoré mi poradili v lekárni - Ditustat - tie sú vraj na dlhodobý kašeľ. Cez deň celkom pomáhajú, ale v noci mám pocit, že sa zadusím. Niekedy ma až napína na vracanie.

Podobnú situáciu som zažila minulý rok na jar. Povedali mi, že je to z alergie a dali mi inhalátor, lieky na alergiu a kodein. Teraz ale nie je jar a ja pracujem z domu, takže mi nemá čo vyvolávať alergiu.

Inak sa necítim nijak zle. Ak by som nekašľala, cítim sa úplne zdravá. Nič ma nebolí, nič iné mi nie je.

V lekárni mi povedali, že mám brať obyčajný sirup od kašľu, že vraj suchý kašeľ je vždy prvý a potom príde až vykašliavanie hlienov. Ja ale nič nevykašliavam. Snažila som sa naparovať nad slanou vodou, no potom je to ešte horšie.

Nehľadám "choď k lekárovi" odpovede. Hľadám niekoho, kto na tom bol rovnako a zistiť, čo mu pomohlo a ako dlho taký kašeľ trval. Mám v okolí ľudí, čo prekonali čierny kašeľ. Je šanca, že by som ho mohla chytiť tiež. Im ale naň u lekára nič nedali a na internete tiež píše, že sa predpisujú antibiotiká len v počiatočnej fáze, keď má človek aj iné príznaky. Tie ja už ale nemám. Len kašel, ktorý mi nedáva spávať.

Vtipné je, že kašlem len keď si ľahnem do postele. Ak sa v noci zobudím, či už na smäd, wecko atď., neťahá ma do kašľa. Je to pre mňa záhada. Ďakujem za všetky normálne rady.

euka210
17. sep 2024

@papaya1234 ja som take mala pred rokom, ze po chorobe hnusny dusivy kasel hlavne v noci...ditustat par noci a bol pokoj.
Nasa detska stale hovori, ze kasel moze trvat aj 3t po chorobe, takze by som pockala a lieky na suchy kasel davat.
Nezacala so brat nejake nove lieky? Moj mm mal 1x taky negat.ucinok lieku na srcde, ze nemohol spat ako ho v noci dusilo ked lahol...vymenili lieky a bolo ok.

vevebono
17. sep 2024

Toto som mala ako decko nonstop. Vyvýšená poloha na spanie, studený vzduch mi pomáhal. Nos a dutiny máš čisté? Ak je taky tahavy hlien, ten robí takéto problémy, kľudne že ti to nejak steká do hrdla a preto to dráždi. Skúsila by som konvicku do nosa. A určite by som nebrala ditustat v kombinácii s mukolytikami. Skôr by som volila niečo na princípe stoptussinu. Lebo kombinovať antitusika a mukolytika je kontraproduktívne.
Ďalej mi zaberal ako tak cibuľový sirup. Nakrájaj cibuľu a prekladaj do pohára cibula-cukor-cibula-cukor... zakri to a nechaj odstáť, cukor sa rozpustí a lyžicou niekoľkokrát denne

matana2
17. sep 2024

@papaya1234 kasel trva aj tyzdne kym odznie. Na noc si daj nejaky tussin. Kaloba by mohla tiez pomoct. Vola sa to post viralny kasel. Ono raz prejde. Len to moze trvat tyzdne.

lubossi
18. sep 2024

ja som kedysi po kazdom dvojdnovom sopli mal 3-4 tyzdne kasel. niekedy aj 2 mesiace.
Po par rokoch som to aj riesil, rentgen pluc, bol som aj na spirometri ale nic sa nezistilo. Dali by prasky na astmu - to zvysilo kapacitu pluc, ale kasel neustal. Nakoniec mi dali prasky pre alergikov co zabranuju stahovanie branice na drazdenie. Kedze u mna bol spustac napr aj napitie sa studenej vody (a v letnyh mesiacoch ked bolo teplo to vzdy vymizlo), tak to uzavreli ako chladova alergia.