Ahojte chcem sa vás opýtať či máte vedomosť, skusenost s jednou metodou posilňovania imunity u deti aj dospelych. Je to nás rodinný recept, ktorý sa traduje od čias našich prababiek a babiek. Ide o masáže resp. natieranie dieťaťa cca od pól roka ba aj skôr s pálenkou a roztopenym maslom. Robila to moja prababka, babka, mama keď sme boli malé deti, aby nás uchránili pred respiračným ochorením. Nikdy sme ako deti neboli choré a chcem to aplikovať aj na moje ročne dieťa, lenže partner je k týmto babským receptom skepticky a neviem si to u nho vydobyť. Poznáte tuto metódu, robili to aj vase babky a mamy? Stretli ste sa s takým niečim prosím vás? Ďakujem
v zivote som sa s nicim takym nestretla 🙂
@mamaveronka poznam len slivovicu v handrovom cumliku, ktorou sa deti uspavali 🤦 nastastie len z rozpravania
@mamaveronka takze podla tohto nemuseli v minulosti zomriet tie miliony deti do 5 rokov na rozne respiracne ochorenia? Stacilo ich natriet palenkou a maslom? Neverim, ze ste ako deti neboli chore, prepac...
@mamaveronka tak ja osobne som na strane tvojho partnera.
@babulkomale jasne že deti na choroby umierali keď to bolo vážne ja tu nehovorím o chrípke, čiernom kašli a podobne. Ľahké virózy. Ja som do predškolského veku chorá nebola, ako školácke mi mama už chrbát nenatierala
@mamaveronka som chemik a vo veľkom sa venujem metabolomike a medicinskej chemii. Ak si to vezmete z pohľadu evidence based medicine, čiže na realnych faktoch a študiach tak nijako to vôbec neovplvni imunitu, nema ako ale na druhu stranu sama vravím ak niečomu človek naozaj verí tak aj hory prenesie
Moja babka verila, ze becherovka vylieci vsetko … od papagaja, cez macku az po mna … par kvapiek na kocku cukru a hned bolo lepsie … papagaj casom uletel, macka posla ked mala ca 17 rokov (ale mozno ju preslo auto) … a ja som prezila … o par kociek cukru menej mohlo byt … ale to bolo uz velmi davno … ked este allà i filtrovali okenu atd
Lieh a maslo asi nebudu tie najlepsie ingrediencie pre babatkovsku pokozku. A ked sa tak hlboko zamyslim, co z tych dvoch zloziek by malo posilnovat imuntu, obzvlast pri natierani na pokozku tak veru neviem. Ale ako bolo spomenute vyssie ked clovek chce, tak zafunguje aj "pamat vody" v homeopatikach
@mamaveronka a neboli ste ako deti menej chorlave skor kvoli tomu, ze vas mamina dojcila (to zvacsa ma pre budovanie imunity velky vyznam)? Do predskolskych zariadeni (jasle, skolka) ste chodili?
@mamaveronka Ale to nemozes mysliet vazne.
U nás v 80-tych rokoch fičalo presvedčenie, že kocka cukru,namočená do pálenky, pomôže pri bolesti zuba. Mne osobne to starký aplikoval niekoľkokrát bez ujmy na zdraví 😄
Toto nepoznam ani z rozpravania.
@babulkomale moja starká dávala môjmu otcovi kvapku koňaku do mlieka na lepší spánok 🙈
@mclissa To bola klasika aj u nas, mne to chutilo a aj pomahalo (chvilkovo). Normalne to mam ako prijemnu spomienku z detstva. Ale teda radsej nepokracujem v tejto tradicii pri synovi 🙂
@mamaveronka Tak aby na kozu natrety alkohol mal nejaky ucinok vnutri v tele, musi sa vstrebat a v dostatocnom mnozstve. Dajme tomu, ze sa vstrebe. Tym padom ide aj do mozgu babatka. Pri pravidelnej aplikacii mas pravidelne v podstate pripite dieta.
Toto mi pripomenulo manzelovu 90 rocnu babku, ktora mi povedala, ze: "Covid...to je nic, treba sa preventivne umyvat v octovej vode a urcite sa nenakazis." 🫣😅
ono to mohlo fungovat ako dezinfekcia koze a s tym spojene vyhody mali ten ochranny efekt ze sa decko nenakazilo vzdy ked si olizlo ruku
@martinmmartin aj ked mu natierali len chrbat a hrudnik?
@viestta mensia petriho miska menej veci vyprodukuje. a asi si rukami potom dieta pochytalo vsede kde sa dotiahlo
@martinmmartin oblecene?
@mamaveronka alkohol prehreje a maslo je zaklad ktorym sa to roztiera, v podstate rovnaky princip ako eukalyptove maste na hrudnik, ako prevedenie pokryvkava ale efekt ziadany bude mat.
@viestta Ked niekoho natieras maslom tak ho hned neoblecies ani nahodou
@mamaveronka Hm, overila by som si, či alkohol neprenikne cez pokožku do organizmu