Dlhodobo zväčšené lymfatické uzliny

lola61
3. dec 2016

Neviete mi poradiť mám dlhodobo zvačšené uzliny iba na krku do 1,5 cm trvá to už asi 10 rokov lekári mi iba vezmu krv a usg mi spravia a povedia že je všetko ok. Teraz sa mi spravil na lavej strane taký menší opuch robili mi zasa usg povedali ze tam nič nevidia. Mali ste už taký problém? alebo ako by ste to riešili ?

ritta86
3. dec 2016

Uzliny sa zvyknu zvacsit pri infekcnych ochoreniach. Niekedy sa stiahnu ale niekedy uz zostanu tak ako sa zvacsili a uz sa nestiahnu. Ak ich mas uz 10 rokov tak je to ten pripad. Pravdaze treba davat pozor aby sa nezvecsovali a nepribudali ale pokial su stabilne je to uplne normalny stav. Ak ti ich este aj viac krat kontrolovali usg tak sa nemas coho bat.
Co moze byt problem tak mozno nejaky skryty zubny zapal pri nom sa tiez takto zvyknu robit uzliny.

Ale v zasade si myslim ze sa ti zvacsili pocas nejakej infekcie a uz sa nestiahli. Nestresuj sa.

lola61
autor
3. dec 2016

ritta86 ja by som sa ani nestresovala len sa mi spravil taký opuch na ľavej strane dole na krku pri kľučnej kosti ono ho je hlavne vidno vtedy ak dvihnem ruku ale je ho vidno aj riadne ale nieje extra veľký.Ja som bola aj na infekčnom tam mi brali krv ale nič infekčné sa nepotvrdilo.Proste povedali,že nevedia z čoho mam tie zvačšené uzliny.

katka1981
3. dec 2016

@lola61, pokial ja viem, rieasia az ked maju 2 cm a viac. Ja by som na tvojom mieste skusila detoxikaciu. Ja som si dala naposledy pred otehotnenim a super. Tyzden som pila iba ovocnozeleninove stavy, citila som sa lepsie, isla som presne podla rozpisu. Ku podivu som nebola extra hladna. Ta pri klucnej kosti, hm, nic moc. To sono bolo negativne? Nechceli ti brat vzorku?

mirkaaa80
3. dec 2016

@lola61 ak sú zväčšené uzliny pri klucnej kosti, problém môže byť v bruchu....nám tak hovoril pediater, syn má tiez dlhodobo zväčšené uzliny na krku. Ale teda sú tak do 1 cm, aj menej. Skus sa zamerať na pečeň, pankreas.

ritta86
3. dec 2016

@ritta86 Neviem ti takto viac poradit. Infekcna mononukleoza sposobuje zvacsene uzliny. Niekedy hned nevyjde z krvi. Ale je to divne. Asi by som to skonzultovala s lekarom este. A nedaj sa odbit🙂

mirkaaa80
3. dec 2016

@ritta86 ale keď ich má zväčšené 10 rokov....nie je to nič akútne podľa mňa. Ja som mala zvacsenu uzlinu na krku, asi 17-18 rokov , a zrazu mi zmizla.

lola61
autor
3. dec 2016

A ja mam na tom krku asi takých 7-8 uzlín proste je ich viac.Tak na infekčnom čo som bola tak som mala hraničnú mononukleozu a brali mi kvôli tomu až 2x krv a stále ta mononukleoza vyšla hraničná.

lola61
autor
3. dec 2016

Mirkaaa80 a tvoj syn ma koľko rokov? a ako dlho ma tie uzliny?

mirkaaa80
3. dec 2016

@lola61 malý má 6 rokov, a zväčšené sú asi 3 roky. Ale ani na sono sme neboli, ani žiadne iné vysetrenia nám nerobili dr. Len povedal že po nejakej chorobe sa stane ze uz sa nezmensia späť a v tej súvislosti nám potom hovoril o tých uzlinach pri klucnej kosti...ze to súvisí s bruchom. Ale maly má našťastie len tie na krku.

lola61
autor
3. dec 2016

Hm ja neviem podľa mňa tí lekári kašlú na ľudí.Nič nerobia s uzlinami a potom ak sa príde na niečo vážne tak povedia že prečo ste prišli tak neskoro ! Na lekárov mam svoj názor ! Ale tvoj malý prekonal nejakú chorobu??? Lebo mne nezistili nič ani žiadny zápal ani na infekčnom mi na nič také neprišli,kvôli čomu by som mala mať tie uzliny dlhodobo zvačšené.

matkaasebko
3. dec 2016

A ty mas pri klucnej kosti uzlinu vi len opuch?ten opuch mam aj jaof klucnej kosti ide do zadu ko keby ku chrbatu..mne bolo povedane ze to je z krcneej.chrbtice...uzliny mam aj ja na krku...a tiez dlho,rozne vysetrenia boli ale vraj teda vsetko ok..uz som.mala uzliny aj pod pazuchami..

lola61
autor
3. dec 2016

Matkaasebko no takto je tam vidno iba opuch, že vraj uzlinu nie lebo mi robili usg a uzlinu že vraj píšem že vraj nebolo vidno.A aké vyšetrenia si mala robené čo sa týka uzlín? Ja mam ten opuch dole na ľavej strane pri klučnej kosti.No ja mam problémy s krčnou chrbticou ale neverím že by to mohlo byť z krčnej chrbtice.Ja už neviem čo si mam o tom myslieť ak lekári nevedia ako to máme vedieť my !

ritta86
4. dec 2016

@mirkaaa80 Jasne vsak ja si to tiez myslim. Ja mam tie uz par rokov jednu zvacsenu na krku a nic to nieje.

lola61
autor
5. dec 2016

Ďakujem za odpovede dievčatá 🙂 Neviem čo budem robiť ale tak bojím sa aj tak, hlavne ma zlostí ten opuch že neviem že, z čoho to je :(

libawet
8. dec 2016

@lola61 ide o lymfatické uzliny, kt. máš " upchaté ". Celkovo Ti neprúdi lymfa v lymf. systéme, čo je problém. Chce to celk. detox organizmu, očistu, urýchliť látk. výmenu...lekári Ti s tým u nepomôžu. Treba aj upraviť stravu, dobré sú aj lymf. masáže pre rozprúdenie lymfy.

lola61
autor
9. dec 2016

@libawet a to ako sa da zistiť či tie uzliny niesu upchaté ? na usg?

ive56
12. aug 2020

@mirkaaa80 ako ste dopadli z uzlinami

mirkaaa80
16. aug 2020

@ive56 no nijako, doktor to neriesil nikdy...vraj su male na to aby sa to riesilo....ale ja za seba mozem povedat ze som mala pravu uzlinu zvacsenu asi aj 20 rokov...a az po akychsi atb sa mi zrazu zmensila.

januska124
9. nov 2021

@mirkaaa80 ahojky, synček ma stále tie uzliny? Ci už nie? Ďakujem

kate663
10. jún 2023

Ahoj lola61. Mala som podobný problém. Približne pred rokom som si nahmatala pod krkom z oboch strán dve pomerne veľké uzliny. Neboli bolestivé ani nič podobné, tak som to neriešila. O dva mesiace na to som mala prehliadku u doktorky a tam som jej spomenula, že mám tieto uzliny, ale že nebolia a že ich mám už približne tri mesiace. Ona ma poslala na USG, kde sa nezistilo nič vážne. Napokon mi to nedalo a začala som hľadať na internete o čo by mohlo ísť a čím to môže byť. Podarilo sa mi nájsť jeden veľmi dobre spracovaný článok https://zdravoteka.sk/priznaky/zvacsene-lymfati..., v ktorom je detailne rozpísané na ktorom mieste sa uzliny môžu objaviť a prečo tomu tak je. Nechcela som nechať nič na náhodu a navštívila som doktorku zas a s tým, nech ma pošle na nejaké ďalšie vyšetrenia, pretože uzliny by sa mi nezväčšili, ak by v tele nebol zápal. Ďalšie vyšetrenie ma čakalo u zubára, ktorý mi spravil röntgen čeľuste a napokon sa teda zistilo, že mi tieto uzliny opuchli so zápalu zubu a to aj napriek tomu, že ma nebolel. Zostala som trocha prekvapená, ale úprimne som to aj očakávala. Zub musel ísť napokon von a uzliny sa mi postupne časom zmenšili. Avšak musím uznať, že nebyť vyššie spomenutého článku, tak by som doktorku opäť nenavštívila a neriešila to. Dnes už mám aj vďaka nemu kľud a svoje telo si patrične všímam. Tak snáď moja skúsenosť pomôže aj niekomu ďalšiemu!

blableblu
12. júl 2023

@lola61 dobry den ako ste dopadli s tym opuchom ja pozorujem uz dlho tiez mierny opuch akoby toho svalu co je pod klucnou kostou som aj operovana na krcnu strasne sa hrbim a mam strasne boleti hrudnej aj krcnej maserka mi povedala ze mam opuchnuty a skrateny ten sval pod klucnou uzlinu tam necitim len nadureny sval