Tie z vas, ktore nosite sosovky viac ako 15 rokov mavate problemy z ocami? Myslim zapaly oci. Ja nosim sosovky 20 rokov a teda u mna to nastalo posledny rok. Viac krat som mala zapal. Ocni lekari (u viacerych som bola, kedze aj na pohotovosti) ako prve sa pytaju ci nosim sosovky. Ze sosovky sposobuju zapaly. A ocni lekari ich ani neodporucaju. Pritom hygienu pri sosovkach dodrziavam maximalnu, aj tak posledny rok mam tie zapaly. Prvych 19 rokov nosenia sosoviek som iba obcas jednodnove scervenanie oka. Uz rozmyslam nad operaciou, lebo to sa takto neda fungovat.
Manžel nosí už viac ako 20 rokov a nespozorovala som u neho žiadne problémy. Nosí ich každý deň, aj s nimi príležitostne pláva (bazén, more) a všetko ok.
Nie je aj niekde inde v tele zápal?
@petamich Aj nad smenou sosoviek rozmyslam. Prosim ta napises znacku, ked si spokojna uz ta k dlho so sosovkami 🙂.
ja dlhodobo pouzivam Cooper Vision Biofinity mesacne (ak idem s malym plavat alebo k moru, tak vtedy pouzivam denne nejake True Life tusim ci co)
Ja nosím ccca 10 rokov, vyslovene zápaly nemavam, asi 2 krát som mala zapal spojiviek. Ale mne to teraz po čase celkom dráždi oči, sú začervenané, v viečka sú suché a svrbia ma. Mala som zapal mihalnic, mne zas očná dr. povedala, že to nesúvisí so šošovkami, ale zas nemám alergie žiadne. Môj subjektívny pocit je, že mne dlhodobé nosenie šošoviek znehodnotilo funkčnosť oka a očného okolia.
Sosovky by nemali byt nosene denne a vela hodin. Po dlhodobom (niekolkorocnom) noseni moze nastat syndrom sucheho oka. Bez ochranneho slzneho filmu mozu byt oci nachylne na zapal. Ja po kazdom vybrati sosovky pouzivam Ophtalmoseptonex, alebo Occuflesh.
U mna to tiez takto bolo, je to skor s tym, ze to oko sa vysusuje a potom je nachylnejsie na rozne ochorenia. cize som z toho nonstop nosenia presla na par hodin, vymienam za okuliare, doma ak nemusim nenosim.. ja som to uz mala v takom stadiu minuly rok ze som myslela ze si oci vyskriabem.. ako pise @zuzanaa239, okrem cervenosti, hnisaniu oka sem tam sa mi pridalo svrbenie mihalnic, reaznie oci, odkonca mi sosovky zacali "nesediet".
Kvapkat oci o dusu treba, aj ked mam sosovky, kvapky mam v kabelke a ked sa da, kvapkam.
Dokonca som pouzivala denne sosovky (aj teraz mam tie, lebo na obcas sa mi neoplati riesit mesacne a roztoky atd) a problemy som mala stale, cize ot nebude hygienou....
Nosím šošovky 17 rokov a nemám s očami žiadne problémy. Pred pár rokmi som si kúpila iný roztok, namiesto toho, na ktorý som bola zvyknutá a vtedy som mala troška problémy, no akonáhle som sa vrátila k pôvodnému roztoku, tak všetko bolo v poriadku.
Nemáte popraskané žilky v očiach zo šošoviek?
Ja nosím šošovky uz 30rokov (od svojich 10 rokov, to som ich ešte vyvarala vo vriacej vode;). Ale nie je mi nič, teraz nosím avaria. Najlepšie su vraj tie silikon-hydrogelove. Ale ak môžeš ísť na operáciu určite choď, ja nemôžem pre tenkú rohovku, nechcú ma operovať,inak by som uz dávno bola, veď to je skvelá možnosť.
ja som nosila šošovky asi cca 12 rokov, posledný rok nosenia bol utrpenie...non stop zápaľ očí, neustále samý hnis, rezanie ...nemohla som si ich dať ani na pár hodín, rovno som mala zápal...okuliare boli pre mna nepraktické, tak som šla na operáciu...čiže môžeš mať už reakciu na šošovky...inak bacha nato, lebo odvtedy nemôžem používať hoc akú špirálu a ceruzky na oči...na všetko ich mám citlivé
ja nosim sosovky 10 rokov a nikdy som nemala zapal
Ja som mala vudy iba tie jednorazove 15r nic a zrazuvtaky zapal ze som s nimi nadobro skoncila nikdy viac 🙈
Ano, presne toto som mala aj ja. Sosovky cca 25 rokov, 20 rokov ziadne problemy, sosovky som nosila cele dni, no problem, hygiena na vysokej urovni, nosila som tyzdnove a posledny rok len jednorazove sosovky. Znacky som menila a skusala, vsetky som znasala rovnako zle. Nebolo to v sosovkach, ale proste v ociach.
Postupne mi zacali v oku akokeby vadit, caste zapaly rohovky, spojiviek. Musela som nosenie velmi obmedzit, vsetko to slo velmi postupne a trvalo asi 2 roky. Az som bola na tom tak, ze mi zakazali ich nosit uplne. Navstivila som niekolko ocnych a veru vsetci sa zholdi, ze sosovky niesu vhodny predmet na oko. Nicia ti rohovku a zaroven, oko "nedycha" to znamena, ze drobne cievky ti zacnu zarastat do oka, pretoze "hladaju kyslik" laicky povedane. Cize som mala vraj vela cievok, ktore tam nemali byt.
Viac menej to caka kazdeho nositela sosoviek, niekoho skor a niekoho neskor.
Takze ja som pred 7 rokmi isla na operaciu, lebo posledny rok s dioptriami som fungovala len na okuliaroch a nevedela som tak existovat.
15 rokov nosim cocky denno denne a mala som jediny raz zapal rohovky. Myslim ze tomu dopomohla ale aj klima. A som priserny pacient. Niekedy nie som schopna ani denne dat cisty roztok a nosim ich viac ako mesiac🙈
*25 rokov som nosila ma byt, preklep
Mal som mesačné šošovky, každé ráno odložené do prípravku. Po 1,5r mi začali vadit a dráždiť ma na oku, prestal som na pár mesiacov a potom zas skusil,taktiež mi nesedeli... cítil som ako keby mám piesok v oku. Možno to je tým,že pozerám min. 8h denne do monitoru... teraz mám okuliare (+3.0) a žiadné problémy.... ale chcel by som zas skusiť,aleaspon jednodňové na výlety.
@joannita Sosovky su v pohode, pokial sa dodrzuju pravidla: nespat v nich, denne vymienat roztok, nechytat ich neumytymi rukami, nenosit dlhsie ako cca 6-7-8h, teda dat rano, poobede prist domov a vybrat, oddychnut oko. A dat ociam oddychnut, napr. cez vikendy, ked je clovek len doma, nechat okuliare. Nosila som vyse 20r rozne znacky a nemala som nijaky problem, potom som absolvovala operaciu laserom (uz pred vyse 10r a doteraz vsetko 100%)
@zuzuliennka1 no, ved pisem, ze toto som dodrziavala co pises. 25 rokov som mala klud. Potom to zacalo.
Pripnem sa...ja mam dokonca aj laser za sebou - cize extrémne citlivé oči.. sosovky nosím len 6 rokov a zápal som už mala 2x. 😔 a veru bojim sa do budúcna...s okom nie je žiadna sranda
Ano, zapalene v oku asi vsetko co sa dalo a vred na rohovke. Predpisali mi na ocnom kvapky a povedali ze ak nezaberu tak oslepnem. Tiez dovtedy vsetko v pohode.... potom som sla na laser a bolo to najlepsie rozhodnutie
Šošovky sa majú striedať s okuliarmi,no a o správnej hygiene ani nehovorím.
Problémy prísť pri dlhodobom nosení môžu a zväčša aj prídu.
Všetko je fajn,ale všetko s mierou.
Nech je materiál šošoviek akúkoľvek,vždy je to niečo na oku.
A operácie oka len tak,pre vyšší komfort,aby som sa zbavil šošoviek a okuliarov=nie je dobrý dôvod na operáciu. To ma tiež svoje nevýhody a mnohé zistíme až podstatne neskôr. Keby šošovky a operácie boli také skvelé,neboli by očné optiky. A tie neubudaju,skôr naopak😉
Mamina nosí okuliare a mávala zápaly očí. Pomáhajú jej nejaké kvapky. Skús ešte zmenu šošoviek, alebo poradiť sa o nejakých kvapkách do očí, niečo čo by to preliečilo na istý čas 🙂
Ja som nosila sosovky 10 rokov, 2 roky som robila aj nocne,cize som ich mala aj cez noc..vtedymi zacali vadit..ked som sla na laser operaciu,primar mi vravel,ze vidno na ociach,ze som dlho pouzivala sosovky..vyslovene zapaly a take problemy som nemala
No skuste si predstavit,ze na niekolko hodin prilepite na povrch oka nieco umele
Samotna rohovka nema cievy vyzivuje sa zo slz, komorovej vody, vzduchu, vy tam nalepite tu sosovku a oci neskutocne trpia, tu nejde len o dodrziavanie hygieny
Prave vam vase oci ukazuju, ze stacilo a sosovky hodte do kosa
@terezka1947 Inak ja vždy hovorím, že si treba všimnúť, že väčšina očných lekárov nosí okuliare 😄 Prečo nejdú na operáciu všakže...
A nosíte denne šošovky? Tam je treba dodržať čas a nenosiť dlhšie ako 8 hodín. Možno treba vyskúšať inú značku, ak vám tieto robia problém. Ja som dlhé roky nosila šošovky, ale potom my začali dosť vysušovať oči, nepomohli ani kvapky, ani zmena značky, mám dosť citlivé oči. Takže som pred nedávnom prešla na okuliare 😀
mne robili zapaly Bauscg and Lomb sosovky, presla som na ine, ktoré prepustia viac kyslika a odvtedy nic... nosim 18rokov...
@taktotedanie Takže môže to spôsobovať aj červené žilky v očiach? Mne sa nejak porobili a nechcú zmiznúť 😐
@monika185243 mne to robili aj day and night.. cize sa dali pouzivat kontinualne, neviem ci 2t alebo mesiac bez vyberania... cize je to naozaj okom... a potom zase ako ake sosovky, niektore viac, ine menej.
nosim sosovky uz pomaly 20 rokov a nemam ziadne zapaly (klop klop)