Dlhodobá žalúdočná nevoľnosť

18. sep 2023

Neviete mi pomocť? V stredu idem k lekarke ale chcem sa trocha pripravit lebo uz som psychicky zdeptana z toho :( Asi 3 mesiace ma trapia traviace problemy ako grganie, tazoba na zaludku, pocit plnosti napr. po obede alebo po nejakej vacsej porcii, samozrejme menej jem a chudnem kvoli tomu (nie nejak rapidne ale po takych kileckach postupne), potom ma pali cely zaludok a sem tam aj zaha. Nejake skusenosti? Robia mi zle vsetky tazsie potraviny a vsetko kyselino tvorne ako kava, omacky, drezingy, paradajkove omacky, syry. Vzdy som mala slabsi zaludok a problemy takeho typu ale len ked som sa fakt prezrala alebo ked som jedla restauracne jedla ako burgre pizze a tak. Teraz ale asi 3 mesiace stale mam toto, predchadzala tomu nevhodna strava, tak asi preto ale dost sa bojim ci to nebude nic vazne. Nema niektora taku skusenost? :( co to bolo? Dakujem

daniela2202
18. sep 2023

Podľa mňa to bude helicobacter

autor
18. sep 2023

@daniela2202 test na helicobatera som si robila 2x doma z tej testovacej sady ale vysiel negativny

zmrzlinka2021
18. sep 2023

Musíš ísť na hadicku. Neboj sa a hlavne papaj normálne, žiadne ťažké jedlá, junk food

autor
18. sep 2023

@zmrzlinka2021 na hadicku nemozeem lebo som otehotnela 🙈😔 ale suvis to nema, toto uz mam asi 3 mesiace (tehotna som este len par tyzdnov)

autor
18. sep 2023

Este dodam, ze to palenie zaludka je asi take najhorsie a tazoba…uplne mi hori zaludok

tanyan
18. sep 2023

Prekyslený organizmus, možno už aj zápal žalúdka a ktovie čo ešte...
Ak si to ešte neurobila, tak určite odporúčam začať s diétou (napríklad protikvasinková). Aj s ohľadom na tehotenstvo a prichádzajúce náročné obdobie pre tvoj organizmus by si mala čo najskôr odľahčiť žalúdok a dopriať mu regeneráciu.

autor
18. sep 2023

@tanyan ďakujem pekne,, tiez mam podozrenie na prekysleny organizmus :( zistia mi to aj z krvi alebo mocu? Nevies prosim? Dakujem…dietu uz mam, len teraz v tom tehotenstve je to trocha narocne

zenulkaaa
19. sep 2023

Joooj to moze byt tolko diagnoz. Helicobaktera si vylucila, ale moze to byt napr crohnova choroba, celiakia, nejaka intolerancia, ktoru ti edte netestovali, alergia, histamin, SIBO, nejaky zapal.. je strasne vela moznostia a vsetko to ma podobne priznaky. Takze na zaciatok by som skusila probiotika, tie mozes aj v tehotenstve normalne uzivat, a pytaj si od lekarky vysetrenia ktore mozes, si zatial len par tyzdnov tehotna, myslim ze na gastro by ti mohli spravit nejake testy.

tanyan
19. sep 2023

Práveže v tehotenstve investuješ do stravy viac času a pozornosti, takže po detailnom naštudovaní to pôjde ľahšie, keďže si uvedomuješ zodpovednosť nielen voči vlastnému zdraviu, ale aj vplyv tvojej životosprávy na tehotenstvo a plod. 😉
Teoreticky sa prekyslenie dá zistiť napríklad z moču, ale niektorí prekyslenie považujú za mýtus / hoax. Vylúčenie potravín zvyšujúcich kyslosť však neuškodí v žiadnom prípade.

pink_lady
19. sep 2023

Tiez nieco podobne mám opakujucesa cca pól roka no kedze mám HIT odsuvala som ist k Dr že to bude z toho že som nedrzala dietu...no minulý týzden som konecne bola , dal mi gaspan a helicid a je podstatne lepsie...chod k Dr nemusí ta hned poslat na hadicku a tiez posle stolicu do labaku na helicobaktera maju citlivejsie metody (ja som si tiez robila doma kedysi a dnes som prave odoberala 💩 do labaku🤭)
A hlavně vysad co ti robí zle, mozes mat kludne aj hit, a z něj gastritidu

mariynka
21. sep 2023

Zapal zaludka? Kompava.sk/vitaminU
Napis im, ci mozu tehotne🍀maso,vajcia+zelenina na tuku. Intolerancie? HIT?

autor
22. sep 2023

@mariynka
@pink_lady ďakujem krásne🙏❤️

autor
22. sep 2023

@tanyan no ja sa cítim veľmi prekyslene, včera som nič nezjedla a ráno som vstala s hroznou žahou a grganím kyseliny 🙈 akurat som si nebola istá, či z toho môžem mať také šialené bolesti brucha🙈

stanulienkat
22. sep 2023

Keď vieš že máš takéto žalúdočné problémy a máš žáhu, v prvom rade treba dodržiavať diétu tým sa vylúči úplne všetko. Prestaň piť kofeínové nápoje, mastné majonézy,syry, vyprážané, mentolove, kolové nápoje, sladkosti,čokoládu, orechy a mastné potraviny, bublinkové napoje...- to je úplne základ pre tvojej diagnóze. Píšeš ze tri mesiace máš ťažkosti, ale ešte si pre seba nič neurobila. Niekto ti tam vravel, že máš prekyslený organizmus- to je úplná hovadina, taký termín ani neexistuje. Keby si mala prekyslený organizmus, uz si v bezvedomí na ARO. Z mocu zistis, ze mas kysly moc, nic ine. To su bludy. Tvoje telo si vie poradiť s každým stavom, chod k praktickému lekárovi, nech ti predpise Helicid na žalúdok- na kyselinu žalúdočnú. A základ je dodržiavať diétu, jest lahku stravu v malých porciách.

autor
22. sep 2023

@stanulienkat ďakujem pekne, môže sa helicid užívať aj v tehotenstve?

tanyan
22. sep 2023

Akože celý deň si neprijala žiadnu stravu? Čo si počas toho dňa vypila?
Keby som celý deň nedala žalúdku nič na jedenie, tak tiež pošle kyselinu hore...
Diéta neznamená nejesť, ale jesť vhodné zloženie vo vhodných množstvách a vhodných intervaloch... Samozrejme, že keď svoje telo trápiš, tak ono sa bráni aspoň bolesťou...
A ak si tehotná, tak začni jesť zdravo a pravidelne, inak škodíš dvom!

autor
22. sep 2023

@tanyan do včera som jedla pravidelne, ale včera prišli úkrutné bolesti a nedokázala som okrem vody, čaju a jedného vývaru ani nič prijať🙈🤮 teraz si idem urobiť čistú ryžovu kašu s vodou, ale tiež cítim, že to nebude dobré…

tanyan
22. sep 2023

@stanulienkat Ak som to správne pochopila, tak odporúčaš Helicid, ktorý znižuje množstvo kyseliny, ktorú produkuje žalúdok a zároveň odmietaš možnosť, že by bolo kyseliny priveľa - ľudovo označované ako prekyslenie?

stanulienkat
22. sep 2023

@tanyan nie, ludovo prekyslenie neznamena zaludocnu kyselinu. To su uplne rozdielne veci.
Autorka-ano, moze sa aj pocas tehotenstva, ale zaklad je dietne a zdrave stravovanie. To, ze ti doteraz nebolo nic a jedla si piate cez deviate, tak sa dalo cakat, ze ten zaludok toho bude raz mat dost. A nezabudni, ze aj tehotenstvo,hormony.... ovplyvnuje travenie. Uvidis, co ti pocas tehotenstva bude robit zle.

pink_lady
22. sep 2023

@tanyan nastuduj si nieco o acidobazickej rovnováhe
Kyselý moc, kyselina v zaludku s tým Vobec nic nemá

hladamematku
22. sep 2023

zaludok alebo psychika

tanyan
22. sep 2023

@pink_lady Ja som sem neprišla ani obhajovať diplomovku, ani nie sme na medicínskom kongrese, aby som obhajovala nejakú teóriu... Z praktického hľadiska vzhľadom na dostupné informácie je očividné, že autorka znáša následky svojho nesprávneho stravovania (pravdepodobne spojené s vedľajšími efektmi tehotenstva). Cieľom môjho príspevku bolo nasmerovať autorku k šetriacemu a zdraviu prospešnému spôsobu stravovania. Autorka podľa jej slov nemá správne nastavené množstvá, druh ani frekvenciu, takže jej telo je vystavené extrémom, ktoré narúšajú akúkoľvek rovnováhu...

autor
22. sep 2023

@tanyan som už po diskusii so svojim lekárom, ktorý mi povedal, že skôr to bude tehotenská nevoľnosť- neviem posúdiť, som prvý krát tehotná…vraj sú tieto extrémy v tehotenstve bežné, keďže ženy fungujú len na vode, cole, piškótach a podobne..nemám sa vôbec báť, pokiaľ nevraciam a dokážem zjesť aspoň vývar, zemiaky, ryžu a podobne

pink_lady
22. sep 2023

@tanyan prepac, zdravotnicke ci chemicke tazko natlačis do hlavy nieco o prekyslenom orgaanizme 🤪
Jediná rada na mieste ked je tehotna, je ppradit sa s lekarom 🙂 a jest iba lahko stravitelnu stravj

autor
22. sep 2023

@pink_lady ánoo, ďakujem 🙏 už som sa poradila, jem len to čo mi ide, dnes vývar, kašu, zemiakové pyré, myslím, že sú ženy na tom ešte horšie…nezvraciam vďakabohu, takže je to ešte celkom ok..mám pocit, že po upokojení sa to aj výrazne zlepšilo 🙏