Divertikulóza

18. júl 2024

Ahojte náhodne mi na mr zistili že mám divertikulozu. Ja som si to v tej správe všimla až teraz po roku nikto ma na to neupozornil z gqstra má už vyradili že len mám dodržovať laktozovu diétu asi si toto neprecital alebo teda neviem nikto mi nič k tomu nepovedal. Ja som ale pred dvoma týždňami bola chorá a brala tri dni summamed odvtedy prešli už aj viac ako dva týždne a odvtedy som stále nafúknutá vkuse mám vetry a boli ma ľavé podbrusko nie je to neznesiteľná bolesť ale boli a normálne cítim že sa mi tými vetranie vždy tam na Tom mieste polavi. Ja som si teraz o Tom niečo čítala a neviem je to záväzné ochorenie? Keby sa malo stať to prasknutie čreva ako čítam asi by som mala oveľa väčšie bolesti a pravdepodobne aj horúčku však? Teraz zas mám dôvod stresovať. Moja obvodná má dva týždne dovolenky a ani neviem na čo by som tam išla čo by mi na to povedala tak sa radšej pýtam tu kto s tým má skúsenosť priznám sa probiotiká som vtedy moc nebrala možno tri dni

autor
18. júl 2024

A ešte jedna otázka na gastre by mi podľa vás robil kolonoskopiu keď mi to potvrdila magnetická rezonancia? Inak ja mám len 29 rokov

andaluzia12
18. júl 2024

kolono urobia aj keď máš 29 rokov, tiež som bola v mladom veku s problémami v brušnej dutine. Veľa robí psychika, vidím že si založila už druhú tému, je jasné že máš obavy, ale niekedy človek situáciu zbytočne vyhrotí a tým si viac uškodí ....

zojazoja
18. júl 2024

pojdes k obvodnej: povies jej, ze mas bolesti tam a tam uz dlho, ze si stale nafuknuta, ze mas vkuse vetry. donesies jej papier spred toho roka, ze tam mas tu divertikulaciu a opytas sa co dalej. do dvoch tyzdnov ale zmen tu stravu, uprav ju, tak ako sme ti pisali vcera. ak je to normalna obvodna, ako napriklad moja, tak ta pošle na gastro. ale bez tej upravy stravy to nepojde. to tu mozes pisat kazdy den potom.

autor
18. júl 2024

@zojazoja ale ja som na gastre práveže bola.

@andaluzia12 ale nechápem prečo by mi ju mal robiť keď to mám potvrdené? Mám to vôbec teraz riešiť nemôžem mať ešte z tých antibiotík narušenú mikroflóru síce som ich dobrala dva týždne dozadu ale mňa po nich vždy dlhšie brucho boli. Ja mám plus laktozovu intoleranciu čiže aj z toho ma môže nafukovať lebo nie som zodpovedná v diéte

autor
18. júl 2024

Alebo s tým môžem žiť len tak a nevšímať si to? Ja som z práce už veľa vymeskala a nemôžem zas ešte má zubár čaká veľakrát

zojazoja
18. júl 2024

na gastro sa da ist aj viackrat. no a ked nie si zodpovedna v diete, preco stale zakladas nove temy ked sme ti uz vcera povedali o tych dietach? preco preboha? ved si daj dietu, upravu stravy aspon na par tyzdnov a potom uvidis.

autor
18. júl 2024

@zojazoja viem že sa dá ísť viackrát. A táto téma sa ryka samotného ochorenia chcem vedieť viac od niekoho kto to má v mladom veku. A chcem vedieť či kolonoskopia je nutná keď to mám potvrdené magnetickou lebo asi by som to odmietla aj tak...

zojazoja
18. júl 2024

Nutne nie je nič. Len zomrieť a platit dane
Ja som na nej nebola. A mam túto chorobu. Ale neviem tým pádom v akom rozsahu. Ale dodržiavam stále už niekoľko rokov upravenú stravu.

kepassa
18. júl 2024

Ja som uz rok od zistenia a to som skoncila min august hospitalizovana na chirurgii. Su na to atb normix, treba ich mat doma v pripade potreby...inac som brala naraz tie a este jedny, naozaj už nepamätám nazvom. Niečo na E...entizol? Neviem. Beriem vkuse denne probiotika - silne
Dodrzujem dietu. Nepijem kavu (pijem strojovu bezkofeinovu) nesmiem mliecne mam intolerancie. Žiaden mak, kysla kapista a kysle uhorky, strukoviny a alkohol. Kup si gasterin gel na volno a uzivaj ho. Pomoze ti travit. Je to prirodne. Pri hnackach a krcoch pouzivam no spu alebo buscopan
Ked je velmi zle algifen (predpis) ale snazim sa uz iba ked je brutal zle. Riesila som stav s gastro+alergologia. Pinkali si ma medzi sebou. Normix moze dat ale iba gastro. Na chirurgii mi povedali, ze ked sa takto bude opakovat stav aky som mala min v auguste budu musiet operovat. Musis vylucit všetko co ti robí zle. Niet inej cesty.

autor
18. júl 2024

@kepassa a môžem sa spýtať aké si mala príznaky keď si skončila v nemocnici? Ja mám len miernu občasnú bolesť ľavého podbruška a nafukovanie

kepassa
18. júl 2024

Strasnu bolest v lavom podbrusku. Zacali to a tyzden to bolo uz na nevydrzanie. Myslela som si, ze zapal moc.mechura alebo vajecnika. Ze mu daju na Cpo atb a budem ok...tam mi robili usg, vzali krv a hned ze v tom esicku je zapaleny divertikul, ze musim byt hospitalizovana. Nasadili vnutozilovo atb+normix a algifenove infuzky s nospou. Na to miesto v tom esicku hrubého creva kde boli aj teba mi chladili ladovymi obkladmi..

kepassa
18. júl 2024

Nafukovanie mas lebo ti dobre netravi. Stoji ti to tam. Doslova sa potrebujes vyprdiet. Mas zastavene vetry. Aj ja som to tak mala. Preto ta to aj boli. Musis dietovat a fakt si nasad gasterin gel, probiotika a cierne uhlie. Uzivam aj sumivy calcium, blokuje mi histamin. Ja to mam prepojene s intoleranciami na mliecne a s histaminom

autor
18. júl 2024

@kepassa ďakujem lebo už dva týždne to tak mám

madeincssr
18. júl 2024

Toto ma vela ludi a moze to suvisiet aj s psychikou, stresom, nezdravou stravou a nedostatkom pohybu na cerstvom vzduchu. Tieto veci casto nemame sily zmenit. Skus na sebe, ako sa ti to zlepsi, ked budes par dni niekde AKTIVNE dovolenkovat (turistika, bajk, plavanie, rekreacne sporty, vsetko na cerstvom vzduchu). Pohyb podporuje aj pohyby criev, traviace procesy, svalova aktivita tiez zlepsuje metabolizmus. Pit dostatok vody, jest aj zeleninu a ovocie.

3009
18. júl 2024

Kúp si Opti Fibre to je taká hydrolizovaná vláknina, ktorú si treba nasypať do čaju či do jogurtu - je bez príchute. Treba ju jesť pravidelne. Táto vláknina ti zabezpečí pravidelný pohyb čriev. Ak by si mala zápal diverkulity tak by si mala príšerné bolesti a nechutilo by ti ani jesť, preháňalo by ťa.

ketinka23
19. aug 2024

@zojazoja ahoj mohla by si mi prosím poslať nejaké informácie ohľadom úpravy stravy, čo vlastne papate??? Mala som prvý krát potvrdenú divertikulozu čaká ma kolono až v októbri, bolesti už nemám končím antibiotikami normix potom opäť o 3 týždne znova. Na nete sú nejaké informácie ale ja proste neviem co si mam vlastne variť 🙈 sme zvyknutý na normálnu kuchyňu ja naozaj neviem dievčence poraďte

zojazoja
22. aug 2024

@ketinka23 nič extra. Vylúčiť všetko čo má zrniecka. Vylucit vyprazane.

nelitka
22. aug 2024

@ketinka23 - mne prasklo crevo vo veku 39 rokov - divertikulitida. Nastastie nemuseli operovat, zabrali antibiotika. Nasledne som rok brala Normix. Upravila som stravu a nejem veci, ktore mi proste nesedia + treba sa hlavne vyhybat zrnieckam. Ziadne maliny, jahody, figy, hrozno, granatove jablko... ovocie ako napr.jablka treba osupat /supky tiez nie su ok/, nejem strukoviny ani nic co nafukuje /ziadny karfiol, vadi mi aj opecena cibula napr. v granadire, zo zeleniny nejem ani kapustu, kel... a pozor aj na salatove uhorky ak maju velke semiacka/, ziadny mak, orechy iba pomlete na jemno, ziadne tekvicove jadierka,slnecnicu...obmedzit bublinkove napoje, nejest uplne cerstve kysnute pecivo. Kavu ja napriklad pijem a taktiez jem aj vysmazane veci uplne v pohode, ale neprehanam to. Vsetko s mierou. Da sa s tym zit. Ak je zle, treba mat normix po ruke a probiotika + vtedy treba aj bezzvyskovu stravu na par dni aspon. Viac menej tekutu, resp.redsiu

nelitka
22. aug 2024

+ pozor aj na paradajky /tie sa tiez nemozu/ Niekomu taktiez vadi aj cerstva paprika /zvykne nafukovat/

ketinka23
30. aug 2024

@nelitka ďakujem

ketinka23
30. aug 2024

@nelitka paradajka mi nerobí nič ale supem samozrejme a aj jadierka odstraňujem, len ja mam problém proste co jest vôbec je to dost obmedzené za mňa 🙈 a jest 5 krát denne je tiež pre mňa peklo 😭😭😭😭

nelitka
31. aug 2024

@ketinka23 ano poznam to :( Ono sa hovori, ze treba vyskusat, ze nie vsetko vadi kazdemu... No a u mna je prave aj toto problem. Strach, ze si nieco take dam a zas skoncim v nemocnici. Ja som sa ledva vyhla operacii. Stale som si myslela, ze to je len cysta, ktoru mam zhodou okolnosti na lavom vajecniku. No potom prisla taka bolest, ze neprajem nikomu. Brucho tvrde ako doska a uz bolo zle. Je to rok a pol odvtedy. Davam si pozor na vsetko. Ale stale si hovorim, ze ok, radsej nech mam taketo ja, ako moje deti. A ze su horsie choroby atd. Proste snazim sa s tym zit. Chodim na kontroly, kolono mam za sebou, dalsia o 4 roky... proste keby nieco, tak dam normix, alebo zbehnem na kontrolu. Je to urcite obmedzenie, ale kolko ludi ma horsie veci...

ketinka23
1. sep 2024

@nelitka presne tak ako píšeš mam strach vôbec niečo zjesť 🤷 a presne ako píšeš tiež mam cystu a myslela som ze to ona strajkuje len teda človek, toho nemá naozaj viac menej co na výber. Keby som aspoň vedela ze ci taka treska by mi ublížila aspoň trošku ono aj ta zelenina viac menej len nejaká mrkva Petržlen celer a koniec ale už som našla že aj zelené fazulove struky tak ja neviem takisto privarky že sa môžu ale myslím ze sa tým myslí len nejaký zemiakový kúpila som si knižku receptov z češtiny tam sú recepty ale je toho malo. A takto si naozaj neviem poradiť kým nemám za sebou kolonoskopiu. O to viac som stále v strese a čakať ešte mesiac 🙈🙈🙈🙈

zojazoja
1. sep 2024

@ketinka23 mne sestrička na gastro povedala, že žiadne zemiaky.

ketinka23
2. sep 2024

@zojazoja no mne také nič nepovedala 🤷 ono je to asi individuálne