Diéta pri pankreatitíde a cukrovke

27. júl 2020

Prosim Vas, ked niekto nedodrzuje dietu pri pankreatitide - nasledne po zachvate a diagnostike pribudne k pankreatitide aj cukrovka 2stupna - neobmedzuje ani alkohol ake ma vyhliadky?
Mate niekto skusenost.
Dakujem

janetinka27
27. júl 2020

vyhliadky? no asi kolko kto vydrzi. moze prist dalsi silny zapal pankreasu. a neliecena cukrovka, resp. cukrovka bez kompenzacie ma tiez svoje dosledky.
cukrovka je pomalsia, ale akutny zapal pankreasu je velke riziko.

autor
27. júl 2020

@janetinka27 berie tabletky ( 2x denne )

janetinka27
27. júl 2020

a meria si aj cukor? treba mu sledovat cukor a preventivne aj u lekarky z krvi, ktora mu zisti aj "dlhodoby cukor". ked berie tabletky, treba robit pravidelne zaznamy o hladine cukru nalacno aj po jedle.
tabletky samotne cukrovku nevyliecia, su skor podporne, je potrebna pravidelna vyvazena strava, najma vsak pohyb. treba sa vyhybat vykyvom cukru, takze sa stravovat podla diety, prijimat pomale cukry a nehladovat.
kazdy z nas vydrzi nieco ine, niekto humpluje telo a ako-tak sa stale drzi. cukrovka sa prejavi postupne casom, znicene cievy, necitlivost v koncatinach, strata zraku atd.
treba sa s takym clovekom porozpravat, no sama mam v okoli podobny pripad, nie je to lahke, dospelemu cloveku s urcitymi navykmi mozes vysvetlovat, ale je otazka, ci sa podla toho zariadi :/

autor
27. júl 2020

@janetinka27 uz sa pridruzil ED ( dysfunkcia ).. obcas ma stav, ze dodrzuje ( niekedy naozaj len kvoli prehliadke u lekara - aby mal skreslene dobre vysledky ). A ked alkohol tak naozaj tvrdy ( wisky - cola ). Takze pravom sa obavam. Hodnoty mal naposledy horsie l. Popravfe cukrobka pre mna az taky strasiak nie je ako ten tichy zabijak - pankreas + barometer zdravia u kazdeho muza. Rec s nim o tom vobec nie je - tu sa len moze cakat, nevysvetlim niekomu, ked nema absolutny zaujem a povie: " v pohode ".

janetinka27
27. júl 2020

je to tazke. cloveka nedonutis. zalezi na tom, ako to dokaze v sebe spracovat. su choroby, kedy clovek je donuteny bolestou alebo problemami k zmene zivotospravy. v podstate s cukrovkou sa da relativne dobre dlhodobo zit, preto clovek nema az taku tvrdu motivaciu.
ten pankreas je casovana bomba. mam jedneho znameho, ktory mal prudky zapal pankreasu, este to aj nemocnica zle odhadla, poslali ho domov, potom ho nechali trapit sa dlho na chodbe v cakarni, lebo si mysleli, ze si to vymysla. a ked ho vzali, uz bolo strasne zle, bol dlho na morfiu, neskor operacia obrovskej cysty. ale on sa drzi, dodrziava prisnu dietu a zial prognozy su vselijake. zavisi od cloveka ako sa k tomu postavi.

lindusss2016
27. júl 2020

No myslim, ze sama vies, ake su vyhliadky. Samozrejme nie je ro pravidlo, ale je tam uz nabeh a ver mi, ze rakovinu pankreasu nechces vidiet v priamom prenose. Ale ked si dospely clovek sam nedokaze vazit svoj zivot, nic s tym neurobis. Spytaj sa ho, ci chce mesiace trpiet v bolestiach a zivot stracat zo dna na den. Neviem, ci sa jedna o manzela, brata alebo otca, ale skus sa porozpravat s jeho dr, nech mu vysvetli rizika

kylie1983
27. júl 2020

Môjmu manželovi zomrel pred mesiacom bratranec, 47 ročný... Presne tak to začalo, zápal pankreasu, cukrovka, tam bol problem tiez alkohol a cigarety... Pil stále, aj ked mal zle výsledky, aj ked mu diagnostikovali rakovinu pankreasu pred rokom... Ja som za ním nebola, ale viem ze mal veľké bolesti... Ešteže existuju lieky proti bolesti. Lenže človeku nepomozes, ked sám nechce, to je na to najhoršie...