Diastáza a bolesti chrbtice

anchela2929
15. feb 2022

Som skoro 10 mesiacov po pôrode, mám diastazu a poslednú dobu mi robí strašný problém bolesť chrbta. Niekedy sa na tú bolesť zobudím uprostred noci. Už mi to veľmi prekáža. Dočítala som sa že to spôsobuje diastáza, ktorú ja mám min. 4 CM. Pred nedávnom som začala cvičiť v stoji na spálenie kalórií je to na YouTube. Nie sú tam žiadne drepy ani brušáky. Ale aj tak mám taký pocit že mi to na tú diastázu urobilo zle. Takže prestávam cvičiť už budem skúšať len tie dychové cvičenia. Ale chcela by som Vás poprosiť o rady, presne aké cviky ste cvičili a či vám to pomohlo z tou chrbticou? A aký pás ste nosili? Mám aj kilá navyše takže nejaké rady by sa mi hodili keďže cvičiť normálne nemôžem. Ďakujem

diefca
15. feb 2022

@anchela2929 ak nemozes/nechces fyzioterapiu, skus si pozriet Fitshaker, maju tam program cvicenia s diastazou. Ak este nie si registrovana, mozno ti daju mesiac zdarma (mam pocit, ze to tak niekedy mali).

asfodelka
15. feb 2022

@anchela2929 mne vyskocil stavec v chtbtici prave kvoli diastaze. Vyhladala som fyzioterapeuta. Boli to najlepsie investovane peniaze. Dal mi cviky, chodila som na kontroly, kde mi cviky vzdy menil. Diastaza zmizla za par mesiacov. Zver sa odbornikom, skor ako si poskodis.

mamacita88
15. feb 2022

@anchela2929 ja cvičím toto, veeeľmi mi to pomohlo. Samozrejme pôjdem aj na rehabilitáciu, keď mi to malý dovolí. Teraz si musím vystačiť s online tréningom.
https://katiesclub.online/clenstvo/ladywork-kurz/

1mata
15. feb 2022

@anchela2929 ja som 2 mesiace po porode a tiez ako opisujes, strasne bolesti v chrbtici, hlavne spodna cast. Celkovo mam slaby stred tela. Tiez ked budem mat kusok casu, chcem zacat domace cvicenia na diastazu a neskor zacnem navstevovat aj odbornu pomoc.

1mata
15. feb 2022

@anchela2929 Zienky naozaj sa diastaza spravnym cvicenim vie napravit?

katus226
15. feb 2022

@diefca vdaka za upozornenie na fitshaker, nevedela som, ze maju uz aj program na diastazu 🙂 kedysi som s nimi cvicila, aj ceny maju v pohode

mamacita88
15. feb 2022

@1mata ako online tréningy určite nenahradia rehabilitáciu šitú na mieru. Ja som si za 3-4 týždne "zazipovala" tu najväčšiu medzeru pod pupkom (2-2,5 prstov) online tréningom. Pupok konečne nemám vyvrátený von futrom, už mám dierku. A nebolí ma chrbát a hlava zo žltého držania tela. 😉 Centimetre ostali také isté, no štruktúra brucha sa zmenila. Ale mne sa absolútne nedá cvičiť pri malom, veľmi sporadicky sa k tomu viem dopracovať.

asfodelka
15. feb 2022

@1mata zalezi aku velku diastazu mas. Ja som mala na 3prsty a cvicenim zmizla. Uz ju nemam. Ale je vhodne navstivit fyzioterapeuta a poradit sa. Dolezite pri cviceni je spravne dychat. Ak je diastaza velka riesi sa aj operaciou.

anchela2929
autor
15. feb 2022

@asfodelka môžem sa spýtať koľko stála návšteva fyzioterapeuta?

asfodelka
15. feb 2022

@anchela2929 prepac ale uz to je viac ako rok a nepamatam sa 🙂 ale ono to asi bude u kazdeho ine.

prvecominapadlo
15. feb 2022

@1mata Mne sa podarilo stiahnut diastazu z 4cm na 2cm pocas jedneho poobedia na workshope s kvalitnou fyzioterapeutkou. Ostatne baby na workshpe mali len take 1-2cm diastazy a tym sa to vo vacsine pripadov na tom workshope uzavrelo cele. Ja osobne som to predtym riesila uz asi rok s 2 inymi fyzioterapeutkami, pri ktorych sa mi s diastazou nedialo absolutne nic, takze velmi zalezi, s kym a ako cvicis. Podla rad tej poslednej fyzio som doma cvicila intenzivne este asi 2 tyzdne a aj tie zostavajuce 2 cm som stiahla o dalsi polcentimeter, tam je ale asi moje maximum (alebo skor minimum), ktore kedy bez operacie dosiahnem (lebo to brucho som mala v katastrofalnom stave- diastaza uplne cez cele brucho od hrudnika az dole po lono a linea albu mam potrhanu so zacinajucim pruhom)
@anchela2929 cca 2 roky vzad som platila tym fyzioterapeutkam, pri ktorych sa mi diastaza nezmensila ani o milimeter, 20eur za skupinovy workshop a 30€ za indivindi konzultaciu. Ta fyzioterapeutka, ktora doslova neuveritelne zazracne diastazu zatvarala pocas workshopu, si pytala za 5hod workshop tusim az 70€ ale naozaj to kvalitou bolo uplne inde, ako tie moje predchazajuce skusenosti.

diefca
15. feb 2022

@anchela2929 ak by si mala cestu do BA, skus tu Zuzku Wolekovu, co je na Fitshakeri (Gynfyzio.sk) Ma vlastnu ambulanciu, specializuje sa na zeny pred/po porode, diastazu, panvove dno.