Diagnostikovaná Celiakia - a čo prišlo potom?

lenka8p
22. jún 2020

Ahojte. 🙂 Chcela som sa spýtať celiatikov čo ste si všimli alebo čo sa udialo z vašim telom , keď vám bola zistená celiakia a následne nasadená bezlepková strava.
Cítili ste sa lepšie? Nepomohlo to?
Ja od doby kedy som zacala prisne dodrziavat tuto stravu neskutocne bojujem z akné..tak, by ma celkom zaujímalo ako ste to mali vy.

mmoonna
22. jún 2020

Ja som si nič takéto nevšimla. Skôr mi prestali neskutočné kŕče a hnačky a tiež mi aj prestali každomesačné zápaly močových ciest.

adamar
22. jún 2020

@lenka8p u mna len pozitivna zmena, postupne sa stracali vsetky problemy(bolesti, tazke opuchy celeho tela, hnacky, zvracanie)

daniela1911
22. jún 2020

Prešlo nafukovanie (nadúvanie), inak som nemala ani hnačky, ani zápchy. Ale celkovo viac energie, krajšia pleť, menej únavy. Len pozitíva ako píšu vyššsie.

benit
22. jún 2020

Aj u mna len pozitiva😊

matkahelka
22. jún 2020

@lenka8p dcerka mala nenormalne zapchy. skutocne stolica ako kamene. chodili sme pravidelne do nemocnice na klystiry. brusko stale nafucane ako somalske dieta. hanbila sa, skryvala do skrine, nechcela chodit do skoly, nic ju nebavilo, stale bola mrzuta- psychika tiez poznacena. po diagnostikovani celiakie obrat o 180 stupnov. pre nas je bzlp dieta zazrak. ak mas problemy s pletou, urvite to nie je nasedenim bzlp diety- skor alergiou na nejaku potravinu (soja, vajce) alebo helicobakter. navstivit gastro- vziat krv a urobit endoskopiu.

sofiia87
22. jún 2020

Pribrala som a zmenilo sa mi travenie (samozrejme k lepsiemu). A zacala som sa viac zaujimat o to co jem a vdaka celiakii som sa naucila varit. S pletou som zvykla mat aj ja problemy, pravidelnym cistenim a skin care rutinou som dostala plet pod kontrolu

panelacikova
22. jún 2020

@matkahelka no ja som taká istá, až na to, že sa už neskrývam do skrine.... robili mi vyšetrenia v r. 2017 na konci roka, nič mi nezistili, ani celiakiu. ale i tak uvažujem a prechode stravy na stravu celiatikov, nevieš mi ty (prípadne iné baby) dať kontakt na nejakú stránku, kde si navzájom pomáhajú s receptami? Ďakujem! p.s. - som príšerná kuchárka, preto potrebujem čím jednoduchšie jedlá 😀

hradnapani
22. jún 2020

ja nemam, ale moj blizky pribuzny ano a po nasadeni diety sa vyrazne zlepsila celkova imunita 🙂 dovtedy neustale zapaly dychacich ciest ale aj naduvanie (to sa tiez velmi zmiernilo)

matkahelka
22. jún 2020

@panelacikova a ake vysetrenia ti robili? krv?endoskopiu? genetiku? vsetko bolo negativne? ani alergia na lepok sa nepotvrdila?

panelacikova
22. jún 2020

@matkahelka hadička zhora aj zdola. odobrali vzorky, poslali na rozbor. mám to v papieroch, celiakia - negatívna. brali vtedy aj krv (dosť veľa). genetiku to ti neviem povedať, a ani alergia sa nepotvrdila na lepok. proste som absolútne "zdravá" osoba so sústavnými bolesťami brucha a zápchami. napokon to uzatvorili ako dráždivé črevo

matkahelka
22. jún 2020

@panelacikova ak sa krvou a biopsiou nepotvrdila, tak ju nemas. urcite by som nefungovala na bzlp diete, ak nemas celi ani alergiu na lepok. hladala by som pricinu- mozes ma alergiu na laktozu, BKM, soju, hit...

panelacikova
22. jún 2020

@matkahelka ešte pred týmito vyšetreniami, asi 2-3 roky mi boli robené neskutočné množstvá alergií, všetko negatívne. jediné, s čím bojujem dlhodobo, je borelioza

paskolinka
22. jún 2020

@panelacikova ak aj nemas celiakiu, stale mozes mat NCGS (neceliakalnu glutenovu senzitivitu), neda sa to zatial nijako specialne diagnostikovat, skor len pozorovanim. ak chces, kludne to mozes skusit - nasadis si dietu a mala by si vidiet zlepsenie problemov. v takom pripade potom dieta ma zmysel aj bez celiakie. treba si ale davat pozor, co jes, lebo vela bezlepkovych potravin je dost nezdravych (vela skrobu namiesto ozajstnej muky, vela umelin, aby sa to dalo jest...)

panelacikova
22. jún 2020

@paskolinka a nevieš, kde by som našla ozaj zdravé recepty? a jednoduché? 🙂

matkahelka
22. jún 2020

@panelacikova maso na prirodno, ryza, zelenina, ovocie, zemiaky, strukoviny... vsetko je prirodzene bzlp a zdrave.ak cestoviny- ryzove, ak muky- tak nie skrobove, ale jednodruhove (makova, mandlova, tapiokova, cicerova.atd.)

paskolinka
22. jún 2020

@panelacikova toho je vela, netreba zas z toho robit vedu, lebo prirodzene bezlepkovych potravin je vela, presne ako pise @matkahelka . problem je hlavne pecivo, treba sa vyhybat hotovym trvanlivym chlebom atd. a skrobovym zmesiam na pecenie, toho cim menej, tym lepsie.

eua
22. jún 2020

@lenka8p Mne prešla dlhoročná bolesť kĺbov a dokonca aj krížov. A som bez nafúknutého brucha, predtým som zjedla pol rožka a brucho ako v 6.mesiaci a to som chudá.

cawes
23. jún 2020

@panelacikova ahoj a urobili vsetky vysetrenia lebo drazdive crevo je vylukova diagnoza. Ked sa nepride na nic ine tak je to crevo. Ja mam to iste. Zacalo to krcami a hnackami, potom zapchami, zapaly dole, potom krvacanie, ochrnuta prava noha a nakoniec mi zistili bakteriu v maternici ktoru tam mam dlhsie a prejavila sa teraz.

zaba21
23. jún 2020

@lenka8p
Celiakiu má môj syn. Po diagnostikovaní celiakie postupne začal priberať a prestal mať kútiky, afty a podobné útvary na koži. A z chudučkého malého chlapčeka vyrástol na pekného vysokého chalana.

zaba21
23. jún 2020

@zaba21
A zlepšila sa mu imunita samozrejme, nakoľko jeho organizmus bol vyčerpaný, keďže nedokázal spracovať živiny. Ale trvalo to dlhšie.

alexandra2010
23. jún 2020

odisli krce, hnacky, Ekzem, afty v ustach, upchaty nos a dych infekty, menstruacne problemy, uplne som sa detoxikovala.

kaca16
10. feb 2022

Dobrý deň, poprosila by som vás o radu. Troj ročnej dcérke zistili silnú celiakiu a musí držať prísnu diétu.Mame sa vyhýbať E-ckam a nemôže výrobok alebo koreniny, keď je napísané že môže obsahovať lepok. Aké koreniny, kypriace prášky, pudingy a iné veci kupujete. Vopred za odpovede vám veľmi pekne ďakujem, lebo som z toho zúfalá

daniela1911
10. feb 2022

@kaca16 veľa veci, si časom osvojíš s dcérou a bude dobre. Kedysi sme boli tiež stratení, a to bolo vtedy omnoho menej produktov bez lepku.
Kypriach je viacero značiek na trhu. Aké pochutiny ťa ešte zaujímajú ? Koreniny sú koreniny.

cawes
11. feb 2022

@kaca16 ako silnu celiakiu zistili?
Lebo moj ma celiakiu 3.stupna to je ta najsilnejsia a teda nebolo nam povedane ze by sme sa mali vyhybat. Samozrejme nevyhladavam ale ak je napisane ze moze tak to tiez extra neriesim.
Ale bezlepkove koreniny najdes tu https://www.grizly.sk/bez-lepku/?cid=45&offsetc...

kaca16
11. feb 2022

@cawes dobrý večer, no moja dcéra má tiež 3 stupeň, ale mame veľmi poškodené crievko. Tak nám povedali, ze nemôže aj keď je napisane ze môže obsahovať lepok. Ďakujem za info

kaca16
11. feb 2022

@daniela1911 ďakujem veľmi pekne, čokoládu akú môže alebo zlatý klas je bez lepku,

daniela1911
11. feb 2022

@kaca16 tiež máme dospelých s 3.st
zlatý klas dr.oetker je bez lepku tiež, taký svetlozelený ako puding. Čokolády používané rôzne, tam lepok nesledujem.
Krupicu kúpiš bezlepkovu, chutnejšia varianta je ryzova kaša. Granko tak isto používané. Zahusťovať môžeš krupicou, kukuricnym škrobom. Polievky zahustujem zemiakom. Ak ťa ešte niečo napadá..
Viem napr. že Hermans produkty (neviem či tam už je teraz uvedené že bezlepkove), ale lepok v nich nie je, kedysi som čítala take vyhlásenie od nich.
Lebo pojem môže obsahovať stopy lepku, je skoro všade..

cawes
12. feb 2022

@kaca16 no ma ho poskodene teraz kym prestane jest lepok a nasadi nprmalnu stravu. U nas to trvalo 6mesiacov teda po 6sme isli na vysetrenie a odber z krvi. A cislo klsli z 2500 na 20

lenusqa332
15. dec 2022

Ahojte , rada by som sa opýtala či mal niekto ako priznak celiakie aj dlhodobé hnačky . Ďakujem

matkahelka
15. dec 2022

@lenusqa332 ano, hnacky alebo brutal zapchy su pri neliecenej celi bezne