Diagnostika autizmu u dospelého

1. júl 2024

Ahojte, som tu ako anonym lebo je to pre mňa veľmi citlivá téma. Som už dospelá a dlhodobo mám podozrenie, že mám autizmus.
Na koho sa mám obrátiť? Na bežného psychológa alebo sú špecializované centrá? Mám velký strach ísť tento problém oficiálne riešiť, nebola som nikdy u psychológa, ale je na čase, chcem vedieť čo je so mnou.
Prosím poraďte ako mám postupovať.

alankost
1. júl 2024

Ahoj najprv sa obráť na svojho obvodného lekára, on ti poradí.

tibor79
1. júl 2024

Pridám sa. Rada by som vedela, kde dať dospelému spraviť testy na Aspergerov syndróm, či sa to platí, nejaké info. Klinický psycholog, či psychiater? Ďakujem.

autor
1. júl 2024

@alankost ďakujem, nevedela som, že to môže riešiť aj obvodný lekár. Vyskúšam

kacena4
1. júl 2024

sukromne zariadenie ADEPT v zilite diagnostikuje aj dospelakov. diagnostikou sa nic nezmeni, treba sa naucit pracovat so svojimi muchami a prijat sa taku aka si drzim palcek

pininka1
1. júl 2024

U nás bola jedna mamička u klinického psychológa a ten na základe testov určil ze ide o aspergera. Potvrdil to aj neurológ. Neplatila nic

tibor79
1. júl 2024

@pininka1 takže asi klinický psycholog to má v kompetencii.

pininka1
1. júl 2024

@tibor79 áno aj, napr ak sa dieťa zaraďuje do špeciálnej školy musí byť vyjadrenie od pedopsychiatra, nestačí psychológ, ale u dospelého pokiaľ nežiada o nejaké úľavy, či dôchodkok asi stačí ak klinicky psycholog

canany
1. júl 2024

@tibor79 ja som hladala sukromne centra, kde robia test ajj dospelym na aspergera. Ale rozmyslala som, ze na co mi to bude? Ze som mierne svihnuty asperger viem. Skolu mam dokoncenu, papier nepotrebujem kvoli pristupu ucitelov, pre zamestnavatela nepodstatna info, tak na co vyhadzovat peniaze. Partner bud ma bude brat aka som, alebo nech ide o dum dal.
Nevidim zmysel sa diagnostikovat v dospelosti. Materialy knizky clanky atd sa daju najst.

lija22
1. júl 2024

@canany brala by som to zrejme ako ty,ale na druhej strane cloveku sa mnoho veci nezda cely zivot a, ano, da sa to prezit, ale pre taky svoj vnutorny pocit si povedat, ze preto som takato, pretoneviem to a to lebo som auti apod. Cloveku sa ulavi a nemusi si uz nic vycitat.

canany
1. júl 2024

@lija22 ved ja to uz tak beriem, som asperger. Oci mi otvorilo par dievcat z MK, ktore s tym mali skusenosti. Zacala som hladat clanky na nete a len som si kyvala hlavou, ze ano to mi je povedome a teraz neriesim, na co mat o tom papier za 200 eur? Aspon ked som hladala diagnostiku pre dospeleho pred rokom, tak boli take ceny.
Ale ano, niekomu to moze priniest vacsi klud na dusi. Mne stacilo si to len uvedomit. Aj tak su tie formy odlisne, niekto je viac, niekto menej, niekto ma kombinaciu s inymi diagnozami. A hlavne za tie roky ta diagnostika nemusi mat vypovednu hodnotu, lebo zeny su prebornicky v maskovani aspergera.

autor
1. júl 2024

Áno, vela vecí sa nezmení ale neviete aké je to mať celý život problémy, každý vás má za divnú.A vám samej tieto veci veľmi vadia a neviete prečo sa dejú. Naučila som sa veľa vecí maskovať, len potom je to vo mme vnútri a trápi ma to, neznášam sa za to.

tibor79
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrejka1974
1. júl 2024

Nemusis sa neznášať príjmu to tak ako to je buď rada že vieš rozprávať že vieš to u seba riešiť máš to ešte dobre mám dcérku , ktorá ma ťažkú formu autizmu nikdy nebude samostatná nikdy nebude vedieť písať citát rozprávať buď šťastná a spokojná aj moja je keď je s nami keď je s terapeutkou

autor
1. júl 2024

@andrejka1974 prajem veľa šťastia dcérke. Ja súhlasím, len by som mala rada odpoveď prečo sa mi dané veci robia. Pre pokoj na duši

jarmilaj
2. júl 2024

MUDr. Jánošíková Trnava, čaká sa veľmi dlho, nás zobrala rýchlo, syn (dovtedy nediagnostikovaný) stihol vďaka nej ešte aj invalidný dôchodok z mladosti. To bolo dávno, po rokoch som žiadala plný ID, posudkový lekár posúdil, že nie je autista a nie je ani zaostalý. Dr.Jánošíková nás opäť promptne zobrala, dokonca ponúkla pomoc, ak by som chcela súdne napadnúť chybný posudok( SP nás poslala ku dopravnej psychologičke, ktorá zistila, že syn je zdravý), čo som neurobila. V tejto ambulancii sa mi dostalo pochopenia ako nikdy nikde, veľmi sa mi uľavilo.

jarmilaj
2. júl 2024

Je to súkromná ambulancia, 70% z poplatku mi vtedy uhradila VŠZP

cora_
28. okt 2024

@canany nikto nie je viac autista alebo menej, autizmus je spektrum;)

canany
29. okt 2024

@cora_ pisala som o aspergerovi, treba citat s porozumenim

bosorkabb
29. okt 2024

Čo viem dospelých diagnostikuje Mgr. Zuzana Kuncova robí ADOS testy a MUDr. Rosembergova. V Bratislave klinika Calma

cora_
17. nov 2024

@canany asperger je súčasťou autistického spektra, nikto nie je autista viac alebo menej, tak to nefunguje. Treba si o tom naštudovať🙂)

canany
18. nov 2024

@cora_ tak studuj ...