Depresia, panická porucha a Covid-19

eniko1992
3. dec 2021

Ahojte,

Je tu niekto, kto má depresiu a silnu panicku poruchu a prekonala kovid?
Ja od pôrodu mám depresiu a par mesicov aj panicku poruchu. Je mi kazdy den zle. Ako ste prekonali kovid s depresiou alebo inou psichyckou chorobou?
Dakujem za odpovede

evaevkaeva
3. dec 2021

@eniko1992 mate dokladne vysetrenu stitnu zlazu? Mozno tam by som zacala. Ak by sa stalo, ze by za tym mohla byt tzv.Hashimotova thyreoiditida, skuste potom kuknut i na FB skupinu, ktora sa tomu venuje. Staci zadat do vyhladavaca Hashimoto

1stefi121
3. dec 2021

@eniko1992 ja to mám teraz covid som prekonala 2 týždne dozadu idem pondelok ku psychiatrovi

hebba25
3. dec 2021

Hlavne nemysli na to, že skončíš na pľúcnej ventilacii a podobne hrôzy, ktoré už dva roky do nás hustia. Oddychuj, lež, sleduj nejaké videá, filmy, hocičo, čo ti robí dobre. Lieky zrejme užívaš aj na covid aj na svoju diagnózu . Každý deň si povedz, ze zajtra bude lepšie.

1stefi121
3. dec 2021

@hebba25 ja som už negatívna covid som.prekonala 15.11 no po týždni my prepukla úzkosť...

eniko1992
autor
3. dec 2021

Dakujem kazdemu, ze ste mi napisali🙂kovid som este nemala. Ja uz mam depresiu 3 roky, je mi strasne zle, ja som zvedava na to, ze ktory ste uz maly depresiu pred tym ako ste dostali kovid, mali ste tazky priebeh, alebo zvladli ste to. Ja sa bojim, ze mam depresiu, mozem mat tazsi priebeh, ak covid dostanem. Dakujem🙂

lucia851
3. dec 2021

@eniko1992 ja sa liečim na depresie už 9 rokov a kovid som prekonala vo februári, znášala son to tak všelijako ale aj tak som v lete skončila v nemocnici na liečení. Tam mi nasadili nové antidepresiva a lieky na úzkosť aj na spanie a už mi je lepšie.

1stefi121
3. dec 2021

@lucia851 skončila si v nemocnici kvôli covidu lebo boli zle stavy ?

lilu2008
3. dec 2021

@eniko1992 ahoj. Treba prestať sledovať správy a všetky tie negatívne a vystrasujuce veci v telke i rádiu. Mne už celý covid liezol na nervy, musím sa priznať ze som z neho mala veľké obavy. Denno denne som sledovala nové info okolo toho. Tiež mám veľmi málo bielych krviniek a je tam obava, že by som mohla mať ťažší priebeh podľa doktorky, takže mi povedala, že aj dobre ze som sa zaockovala. Ako prislo leto a menej prípadov ukludni la som sa a už to neriešim. Trvalo to, ale je mi lepšie a nemám až také obavy. Sústreďujem sa na syna a mame omnoho lepší vzťah. Užívame si spoločne chvíle kým nastúpi do školky. Skus zamestnať hlavu niečím iným. A bud veľa veľa vonku v prírode, na čerstvom vzduchu. Aj my sme. Držím palce.

1stefi121
3. dec 2021

@lucia851 čo užívaš prosím ťa?

hebba25
3. dec 2021

@eniko1992 to, že trpis depresiou neznamená, že musíš mat horší priebeh covidu. Jedine, co sa ti môže zhoršiť sú stavy úzkosti kvôli tomu, že sa budeš dopredu báť. Vôbec sa tým teraz nezaoberáj. A prečo ti je stále zle? Lieky máš nastavene dobre?

lucia851
3. dec 2021

@1stefi121 duloxetin, sulpirid, lerivon a calmaben

euka210
3. dec 2021

@eniko1992 normalne, jasne ze clovek ma trochu strach, aky bude priebeh, ja som mala lahky pred mesiacom.
Skor na jar ked mal manzel a syn, tak som sa bala o svokru, lebo este nemala cele ockovanie, aby to nechytila, lebo je onko, tak to bol pre mna aj šok, stres, dezinfikovanie, 2 dni mi bolo zle. Teraz som to zvladala ovela lahsie.
Mam depresiu a stavy uzkosti.

slovakboy
3. dec 2021

@eniko1992 nemysli. Uč sa nemyslieť. Trénuj to. Pred spaním alebo rano alebo na wc keď sedíš. To ti veľmi pomôže. A nepozeraj správy úplne ich vypni. Je ti to zbytočne vedieť čo sa deje. To čo ti treba sa dozvieš. Ja som mal covid a počas neho som dostal panicky zachvat až taký silný že som ostal v bezvedomí vyše minuty. Vyliečil som sa z covidu a začali mi úzkosti. Podobne ako
@1stefi121 . Niekoľko záchvatov sa opakovalo a pol roka som maródoval. Pomohlo trénovať nemyslenie a potom pozitívne myslenie vypínať správy a celkovo sa naučiť vnímať svet v peknom svetle. Vždy keď počujem príbehy o Corona príde mi zle. Ale mame v rodine coronu a vládam to nebojím sa už. My panikárili si vytvárame príbehy v mysli ktoré neexistujú a sťahujú nás dole. Tak si vytváram iné príbehy. Pekne a pozitívne. Musíš prestať myslieť na covid a to sa ti nepodarí hneď ale postupným tréningom. Vedome si predstavuj iné myšlienky a tieto slovne odháňajú od seba. Ale keď už úzkosť príde nebojuj s ňou, povedz si: pod moja vojdi keď musíš a neuskod. Vtedy sa mi zvyklo uľaviť. Na chvíľu to zabolí a potom povolí. Je to len o myšlienkach. Zima tma a to sychravé počasie je krásne ročne obdobie predsa. Treba sa ísť prejsť von a kochať sa prírodou. Dobre obleceny dobre obutý. Príde tma zapnem si vianočné sviečky svetielka punč a pekný film. A nemyslím čo bolo ani čo bude. Len to čo je. Len to ma význam a hodnotu. Keď myslíš na minulosť a budúcnosť tak ti život a jeho prítomnosť pretekajú pomedzi prsty. Nedokážeš si užiť chvíľu. Ale keď sa zastavíš a pozrieš na vevericku ktorá hľadá oriešky keď sa s ňou porozpravas a uvedomíš si že máš dar pozorovať tu dokonalosť a obdivovať ju, tak sa ocitne vo filme ktorý nepozeraj ale žiješ. Žiješ realitu a to je to naj. Kašli na covid a depresiu. Áno bude ťa boliet a nebude ti dobre po prvom cvičení. Ale nevzdávaj to a nahlas si povedz toto: “Prijímam sa aj s tým trápením ktoré mám no viem že odíde. Nechcem ho držať. Chod si ďalej depresia a príď pokoj.” Dychaj jogovym dychom. Myšlienky ťa budú držať ale keď si to budeš hovorit pocitis na chvíľku úľavu. Len na chvíľku. Všimni si ju a rozoznaj. Nabudúce bude dlhšia a bude sa ti ľahšie navodzovať. Zrazu bude svet krajší. Len treba trénovať a pomôcť si aj liekmi ak treba. Myslím antidepresíva. Bez cvičenia nemajú účinok alebo je len dočasný. Kombinácia trénovania nemyslenia a riadeného myslenia spolu s liekmi kontrolovanými lekárom ti pomôže. Som o tom presvedčený.

hebba25
4. dec 2021

@slovakboy krásne si to napísal. Inak mne sa tiež po prekonaní covidu spustila úzkostná depresívna porucha a tiež som pol roka bola PN.

1stefi121
4. dec 2021

@hebba25
@slovakboy
@euka210 viete je to o to horsie že ste to nikdy predtým nemali a teraz Vás to chytilo a nedokážete vôbec fungovať aspoň ja som ako paralyzovaná ..Lieky ste užívali stále či len keď prišla kríza ...dnes sa cítim na podiv fantastický neviem či lieky zo včera ešte fungujú ale aj mozog je niekde inde....a je my tak ako keby uzskoti áno nebol...je možné že účinkuju lieky zo včera?

1stefi121
4. dec 2021

@slovakboy ďakujem za to čo si napísal presne ja som.chytila záchvat počas príbehu covidu no prišli a ukludnili má záchranári napichali potom Oz bolo ok ale po týždni sa my to zopakovalo opäť ale už sme vedeli čo to je tak sme rychlu nevolali len švagor my dal lieky na ukludnenie ...a od vtedy to už ide a to som už bola nachystana,že idem ráno do práce a večer predtým to prišlo ...dnes som v pohode...ako si dlho bol PN? Pol roka? Ja nechcem ja musím medzi ľudí ..

1stefi121
4. dec 2021

@1stefi121 vymizne to úplne alebo s tým už budeme žiť ...nezvyknem si ma.taky život ...

1stefi121
4. dec 2021

@hebba25
@slovakboy vymizne to úplne alebo s tým už budeme žiť a budem na.liekoch celý život...?...

slovakboy
4. dec 2021

@1stefi121 ani ja som to pre tým nikdy nemal. Mal som niekedy veľmi depku raz v zime kvôli robote a problémom doma ale to nebolo na lieky a prešlo to za niekoľko týždňov. Ale o tom že existuju nejaké úzkosti a panika to som vôbec nevedel netušil. Teraz o tom počúvam furt pred tým som poznal len pojem depresia. Musíš si uvedomiť že keď pre teba prišli záchranári tak tvoj mozog zažil veľkú traumu. Máš v podstate posttraumaticky šok a ten sa prejavuje úzkosťami a nahromadené úzkosti panickým atakom. Potrebuješ ostať doma a oddychovať. Dnes ti je možno dobre ale tvoj mozog ide nad svoje momentálne možnosti. Potrebuješ redukovať vnemy ja som nemohol ani čítať ani s nikým dlho rozprávať. Musíš to rešpektovať a dať mu čas sa zregenerovať. Neboj sa vyliečiš sa máš to z nejakej jednorazového príčiny plus si niečo pred covidom robila zle. Niečo si v sebe dusila. Ten covid to spustil. Ale potrebuješ sa seriózne liečiť oddychom spánkom nič nič nerobenimalebo keď musíš niečo robiť tak len jednoduché činnosti prechádzky áno ale nepozerať telku ani sociálne siete to ti vždy mozog povie čo ho bolí a treba to vycítiť a počúvnuť ho a prestať to robit. Aj keď máš zlomenú nohu musíš to rešpektovať a liečiť. Teraz je to podobne.

slovakboy
4. dec 2021

@1stefi121 vymizne to po niekoľkých mesiacoch lieky ti po roku vysadia ale musíš chodiť aj na psychoterapie kde ťa naučia vnímať svet taký aký je a nevytvárať si príbehy. Ja už mám skoro rok po tom panickom ataku a stále potrebujem cvičiť ale už nemám úzkosti a normálne fungujem robim v lete som športoval.

euka210
4. dec 2021

@1stefi121 ja beriem okrem ineho xanax taky rychloucinkujuci a ked je horsie, tak zoberiem viac. Ked som psychicky unavena , tak si lahnem, to pomoze tiez. Mne nebolo horsie zo samotnej choroby, ale z toho psychickeho tlaku okolo...ja to mam aj inokedy, ked sa "veci" nakopia.

vanda323
4. dec 2021

@hebba25 Ako sa dá prosím ťa na to nemyslieť keď mňa Pani ktorá má testovala a vyšla som pozitívna tak na mňa hneď ach to mi je ľúto šak tehotné končia na ventilacii

1stefi121
4. dec 2021

@slovakboy ďakujem pomáha my stebou komunikovať ...no mám dve deti potrebujem pri nich fungovať...ani manželovi sa neviem venovať to je natom najhoršie...

hebba25
4. dec 2021

@vanda323 tak to bola riadna krava s prepáčením

slovakboy
4. dec 2021

@vanda323 to je presne to. Vyvolávajú strach za čo by si zaslúžili paragraf šírenie poplašnej správy. To čo ti povedala tá pani odmietni vo svojim vnútri. To ona nehovorila o tebe ale o sebe a o svojom strachu ktorý potrebovala odventilovat tak že ho vypľuvla na teba.

slovakboy
4. dec 2021

@euka210 xanax a Neurol môžeš brat ale len keď ti je najhoršie a nesmieš po ňom pracovať. Treba ľahnúť a spať. A maximálne 5 týždňov. Preto je dobre hneď k psychiatrovi a on nastaví liečbu.

vanda323
4. dec 2021

@hebba25 Bola, tak ma vystrašila...a od vtedy ako som mala Covid sa mi rapídne narušila psych. Pohoda

vanda323
4. dec 2021

@slovakboy Čo ti poviem, v minulosti som sa liečila na úzkosť. Už som mala pokoj vďaka Bohu, a od covidu je to zasa tu

slovakboy
4. dec 2021

@1stefi121 manžel aj deti ti budú musieť vyjsť v ústrety a nechať ťa vylihovať a prechádzkovať. Sex nebude fungovať a je to normálne. Nenúť sa do neho uvedom si že psychika je zranená. Nie zničená ale zranená a potrebuje sa z toho vyliečiť. Keď ti je dnes fajn a ty makáš okolo detí zajtra ti to môže spôsobiť horšie chvíle. Nemusí ale ak spôsobí tak vieš že si to dnes prehnala. Treba rešpektovať mozog že potrebuje ísť na pol plynu.

slovakboy
4. dec 2021

@vanda323 toho som sa aj ja teraz obával že prišla zase vlna. A skutocne ma to zasiahlo dokonca mame v rodine covid. Ale darí sa mi s tým bojovať a kontrolovať myšlienky. Možno aj preto že stále beriem AD no lekár mi vravel že len lieky nestačia. Treba pokračovať v cvičení. Vráť sa k dýchacími cvičeniam meditácií vypni rádio a telku a pusti si muziku Vianoce a koláčiky a pohodu. Treba trénovať kým ti je dobre. Potom je to ťažšie.