Depresia - horkosť do úst, teplo do nôh

13. mar 2022

Ahojte. Píšem sem znova, lebo mi vždy viete poradiť a podržať ma. 🙂 Beriem AD už skoro 3 mesiace. A chvíľku je dobre, nie je mi zle a potom je. Včera mi bolo cely deň a večer v posteli to bolo hrozné. Prišla mi horkosť do úst, teplo do noh, budenie srdca, teplo a zima a tak. Proste tie moje stavy. Moja otázka znie, že či sa mi môže stav aj zhoršiť? Máte niekto s tým skúsenosť? Veľmi sa toho bojím… moje myšlienky, keď mi je zle smerujú len k negatívnym veciam..

autor
13. mar 2022

Ešte chcem dodať, že neviem či mám depresiu alebo úzkosť, alebo čo. Chodím pravidelne aj k psychologovi.

kacena4
13. mar 2022

ked berie AD predpokladam ze chodis aj k psychiatrovi. svoje blbe stavy si myslim budes mat aj potom no nebudu take silne a casto. skor sa o tom treba porozpravat s psychiatrom ak sa necitis dobre na zvyseni davky. a rozpravat sa pravidelne s psychologol a hlavne zisti co ti je uzkost a depresia su rozne veci a inak sa proti nim bojuje

autor
13. mar 2022

@kacena4 Robila som u psychológa nejaké testy. Áno, áno. Mne vravela, že to má úplne prejsť po liekoch. No, nechcem byť pokusný králik a skúšať rôzne lieky. Beriem 20mg lieky a prechod z 10mg na vyššie mi vrátilo naspäť tie stavy

marianarem
13. mar 2022

Bohuzial s psychiatrickymi diagnozami je clovek vzdy tak trochu pokusny kralik. Psychiater na rozdiel od inych lekarov nema moznost porobit odbery a pozriet sa, co presne sa deje v mozgu. Takze moze len navrhovat liecbu na zaklade svojich skusenosti a skusenosti kolegov. A pacient skusa.
A co vyslo u psychologa na testoch, co teda vlastne mas? Psychiater napisal aku diagnozu?

autor
13. mar 2022

@marianarem No ešte žiadnu, ja neviem. 3 mesiace skoro beriem lieky a neviem na čo. 🤷🏼‍♀️ Mal jej minuly týždeň poslať vyjadrenie, tak som zvedavá. No kontrolu mám až o mesiac.

panelacikova
13. mar 2022

takéto doslova debilné stavy môžeš mať aj ako vedľajší účinok AD, to ti nenapadlo? čítala si si leták? a s argumentami ako je napríklad: beriem to pol roka a doteraz mi nič nebolo, neobstojíš. vedľajšie účinky sa môžu prejaviť kedykoľvek. pozri si leták a ak tam nájdeš podobné veci, ako sa ti dejú, kontaktuj lekára, možno ti lieky zmení.
mimochodom, boli tie lieky fakt tak nevyhnutné?

autor
13. mar 2022

@panelacikova Neviem či boli nevyhnutné. Ale mám malé dieťa a chcem sa oňho plnohodnotne starať. Vieš, ked prídu tieto stavy, tak si neviem nejako sama pomôcť. Myslela som, že liekmi sa to upraví. Ale akosi nie. Veľa ťažkých situácii od detstva a proste niekde to vybuchnúť musí. Nie som človek, ktorý mávne nad vecami rukou (to je niekedy na škodu v mojom prípade). Nehľadala som iné spôsoby, to je pravda. Myslela som, že to liekmi prejde.

panelacikova
13. mar 2022

autorka, to čo píšeš v poslednom príspevku, to akoby si o mne písala 🙂 najhoršie stavy som mala v r.2014, nielen "pozostatky" z detstva, ale i nahromadenie zdravotných problémov, rapídne schudnutie, pocity na umretie. akože fakt. no nejak som to dala. v tom čase som mala 4-ročnú dcéru. a dodnes mám množstvo problémov, ale už to nie je až také, ako v danom roku a už to viem aj sama (psychicky) celkom dobre regulovať. je dosť možné, že lieky ti nesadli, ja som mala množstvo rozhovorov s lekármi (obvodný, neurológ, psychológ) ohľadom účinkov (teraz myslím priaznivých) na moje problémy, avšak všetci sa svorne zhodli v tom, že sa môže stať, že vyskúšaš 3-4 druhy (samozrejme, v priebehu roka-dvoch) a nesadnú ti ani jedny. doničia pečeň a neviem čo a aj tak nepomôžu. ale zase, že aj hneď prvé môžu sadnúť super a budem sa lepšie cítiť. tak ale vzhľadom k mojim iným fyzickým zdravotným problémom som sa rozhodla, že teda do toho nepôjdem. preto ti však píšem, že kontaktuj lekára, možno ti ich zamení za iný druh a trafí sa, že sa ti polepší. ono totiž 3 mesiace je dosť dlhá doba na to, aby zabrali. teda očividne ti nezabrali tak, ako sa čakalo

slovakboy
13. mar 2022

20mg sú vyššie dávky možno to ti zhoršilo stavy. Ale celkovo by sa ti malo polepšiť. Potrebuješ však oddych. Podľa toho čo píšeš tie príznaky to mi skôr príde na úzkosti. Tie diagnózy depresia a úzkosť sú podobne v tom že obe sa týkajú zlého vnímania sveta. Tvoj mozog vníma okolitý svet cez filter negativizmu. Depresia vychádza skôr z minulosti a prifarbuje svet do čierna. Úzkosť je strach z budúcnosti a zapojená je do nej aj nevedomá časť mozgu amigdala ktorá spúšťa neadekvátne alarmy v tele. Diagnózy sú aj prepojené a silne depresie sú sprevádzané úzkosťami a silne úzkosti depresiami. Pri oboch je nutne okrem liekov trénovať psychoterapiu a snažiť sa vedome zmýšľanie o svete zmeniť. Je to ťažké hlavne ak je depresia alebo úzkosť silná ale treba sa o to pokúšať. Neupadať do absolútnej letargie a odovzdaniu sa osudu. A je potrebné si aj prispôsobiť okolie - svet trochu. To znamená oddychovať veľa spať ale počas dna si urobiť pravidelný režim hygieny pitia jedenia prechádzky. Nečítať nepozerať a nepocuvaj správy. Absolútny zákaz. Izolovať sa od negatívnych ľudí. Ak máš prácu s detičkami to je dobre ale len pravidelne a s tretinovým nasadením. Musí ti niekto pomôcť. To znamená že budeš robiť s detičkami pravidelne úkony ako je papkanie umývanie čítanie rozprávok ak ti to pôjde. A objimaj detičky pozoruj och pri hre a hladkaj ich. Keď sa ideš prejsť odporúčam poobede o 15:00 do 16:00 a postupne do 16:30. Potom prídeš napiješ sa vody a o 17:30 večera. Po 18:30 už žiadne jedlo ani voda. Zavodniť sa musíš cez den medzi hlavnými jedlami. Minimálne 2-2,5l vody denne. Lepšie budeš spať a obličky si oddýchnu v noci. Keď na teba príde úzkosť v podobe horkosti alebo striedania zimy a tepla nechaj ju tebou prejsť. Nebojuj s ňou. Povedz jej nech si vojde do teba keď musí ale nech odíde. Ona odíde. Prijmi samu seba takú aká si aj so svojimi úzkosťami a depresiami. Nechceš ich a dôverujem že odídu ale momentálne trpíš a prijimas samu seba aj s tým utrpením. Neľutujem sa neznehodnocuješ sa vo vlastných očiach kvôli utrpeniu. Je to aj to správne vnímanie utrpenia katolíkmi ktorý zvyšok sveta nechápe. Nie je to pasívne odovzdanie sa utrpeniu ale prijatie seba samého aj s tým utrpením. Neprišli sme na tento svet aby sme vôbec netrpeli. Nauč sa dýchať s pomalým výdychom pozri si jogovy dych a s ľahkosťou ho dychaj. Nauč sa nemyslieť. Na nič. Aspoň minútu alebo pár sekund. Ak to nejde tak mysli na niečo pekne. Ľudia ktorí už majú skúsenosti s tréningom proti uzkostiam sa dokonca tešia keď majú po stánkoch paniky a idu sa liečiť psychoterapiou. Lebo vedia že si budú robiť dobre pekne kľudne a láskavo k sebe aj k ostatným. Že ich čaká prijemne obdobie liečenia. Teraz je to bolestivé no ver tomu že to prejde. Po búrke príde slniečko. Nepozeraj správy a nespominaj na minulosť ani budúcnosť. Všímaj si len prítomný okamih. To je skutočný život. Vo fyzike zistíš že nás svet a vesmir je množina prítomných okamihov ktoré nadväzujú na seba princípom kauzality a Einstein ukázal že kauzalita je najvyšší prírodný zákon tohto vesmíru a stojí nad gravitáciou a dokonca aj nad časom. Je to jediný absolútny a nemenný zákon s taktovacou frekvenciou 3.10 na ôsmu metrov za sekundu. Aj čas a priestor sa jej musí podriadiť. Len nás mozog nechce a furt by chcel žiť a meniť v minulosti a v prítomnosti. Prvé organizmy na zemi to tak nerobili a netrápili sa minulosťou ani budúcnosťou. Ale mozog sa postupne naučil pracovať s týmito veličinami a mal z toho výhodu. Skúsenosti z minulosti a predvídanie budúcnosti. No nám ľuďom to robí niekedy zbytočne problémy. Žijeme v minulosti a trápime sa budúcnosťou a prítomnosť nám uniká pomedzi prsty. Už sme to prekombinovali a mozog to niekedy nezvláda. Ďalšia vec je že mozog nás chce furt chrániť a príliš sa zaoberá negatívnymi vecami. Priťahujú ho ako magnet. Spúšťa potom alarmy ochrany ľudia si robia chorobne zásoby alebo nevedia odpustiť minulosť alebo v extrémnom prípade majú depresie alebo úzkosti. Ten pozitivizmus treba začať robiť. Nasadzovať si na oči ružové okuliare. Pekne postupne. Začni na jednoduché veci. Som tu stále som tu a teraz sú tu detičky rodina. Atd.

autor
13. mar 2022

@slovakboy Sama neviem čo to je. Navštevujem psychológa a vravel, že to vyzerá, že sa to nabaľuje z minulosti. Otec alkoholik, zlý vzťah s bývalím až tak, že to vyvrcholilo až do epilepsie. V tomto vzťahu sú tiež malé nezhody (priateľ ťažká povaha), ale mám dieta a musím kvôli nemu niečo s tým robiť. Teraz si poviem, že idem s tým bojovať a keď to príde, tak si neviem pomôcť. Riadna ironia…

slovakboy
13. mar 2022

Nehladaj teraz príčiny. To ti nepomôže vedieť či je to je to z otca výchovy alebo z korony a vojny. Môže to byt všetko dokopy. Nás mozog antropologicky sa naučil zvládať krátkodobý silný stres- napríklad útek pred levom. Ale nevie zvládať dlhodobý denný stres. Ten robí po rokoch ľuďom problémy. A správy o vojne tomu nepridajú. Preto nepozeraj správy. A opakuj si že máš dieťa si najskvelejšia bytost. Ste dvaja máš prečo žiť. A všímaj si a vyciťuj každý pekný okamih a každý zlý. Napríklad dieťatko pekne spinká môžeš ho pohladiť pobozkať na hlavičku a všímaj si skoda pri tom cítiš. Svieti slniečko všímaj si ako sa pri tom cítiš. Veverička na strome ďateľ zajačik na poli detičky s mamičkami vo vetrovkach a s brmbolcami na ciapockach uvedomuj si ten okamih. Tu sekundu. A nechaj odísť všetko ostatné. Keď sa umyvas sprchuje všímaj si aká je voda príjemná ako ťa hľadí po tele. Keď ješ niečo chutné vnímaj to prežúva pomaly. Pusti si relaxačnú hudbu a porovnaj pocity pri nej a príbuznej hudbe. Keď pocitis pri nejakej činnosti čítaní alebo počúvaní správ zlý pocit všimni si ho a hneď opust činnosť a myšlienky. Nechaj ich ísť. Znamená nechaj ich ísť v priestore aj v čase.