Ahojte. Bola som u psychiatričky, vyšla z toho diagnóza zmiešaná depresívna a uzkostná porucha. Predpísala mi antidepresíva a to bolo všetko. Moja otázka znie, je to tak v poriadku? Nemala by mi ešte odporučiť psychologickú alebo psychoterapeutickú pomoc? Či to si mám riešiť sama pomimo? Ostala som z toho zmätená, má s tým niekto skúsenosti?
@elleloup kamarátka mala úzkostnu poruchu. Šla takisto k psychiatričke a takisto jej nasadila antidepresiva. Nezačala ich vôbec brať. Je to humus. Naučila sa žiť pokojný život. Naučila sa zvládať rôzne situácie (nemala to v živote vôbec ľahké). Všetko zvládla. Boli sme minule na káve a je spokojná. Má sa veľmi dobre. Chce to ale silu, trpezlivosť a pokoru človeka.
@elleloup nie je to v poriadku. Slovenska psychiatria je povacsine v ****** . Jasne ze potrebujes aj terapiu, lieky ti pomozu dostat sa z najhorsieho, ale asi teda neplanujes na nich zostat dalsich 40 rokov (co sa povacsine deje), potrebujes zamakat na terapii aby si si "prekablovala" mozog a mohla potom plnohodnotne zit. U psychologov/psychiatrov ktori robia psychoterapiu a maju zmluvu s poistovnou mas narok na 25 sedeni (neoficialne to moze byt aj menej kedze poistovna plati malo a nevyziju z toho). Ostatne potom na priamu platbu, alebo teda rovno na priamu platbu, tak zozenies terapeuta rychlejsie. Drzim palce.
Okrem antidepresiv sa odporúča aj psychoterapia a áno tu si máš hľadať sama pomimo, keďže v potrebnom rozsahu ju poisťovňa nepreplaca.
Je to v poriadku, psychiater sa nepyta, nebada.. dava len lieky.
Ďakujem baby, antidepresíva už beriem, cítim sa po nich omnoho lepšie. Potrebovala som s nimi aspoň začať, lebo mi začalo hrabať tak, že to vplývalo na dcéru a partnera. Nechcela som im zničiť život. Vyhľadám teda psychológa alebo psychoterapeuta sama. Som si vedomá, že lieky len prekrývajú to všetko, že to treba riešiť od koreňov. Je to možno svinstvo, ale zo začiatku to pomôže.
@jaass treba podla mna dookola opakovat ze nie je hanba ist k psychologovi/psychiatrovi, nie je zle dat si lieky ak dobry lekar usudi ze ich naozaj treba a hlavne treba okrem liekov mat aj kvalitnu terapiu, ktora dokaze skvele veci, jej ucinok je pri niektorych diagnozach porovnatelny s farmakoterapiou a zaroven si navzajom posilnuju ucinky. Ono sa nevie presne ako a preco funguju dnesne ssri antidepresiva, ale velkej casti ludi pomozu. Predpoklada sa ze nepomaha to vychytavanie serotoninu ako sa povodne myslelo, ale to ze umoznuju vznik novych spojeni v mozgu .. a prave toho sa moze chytit terapia pocas uzivania antidepresiv - ze sa lahsie vymazu problematicke prepojenia a vytvoria nove, zdrave .. a vdaka tomu bude mozne dobre fungovat po vysadeni liekov. Ak terapia neprebehne, tak sa da len dufat ze tieto pozitivne zmeny prebehnu samovolne co sa vo vacsine pripadov nedeje a ludia zostavaju potom na liekoch dlhe roky
@elleloup
keď to tak zoberieš takmer všetky lieky sú svinstvo...Na jednej strane ti pomáhajú, ale zas na niečo iné škodia.... Aj chemoterapia je svinstvo...a koľko ľudí ju berie.... 😉
Takže tak isto je to aj s AD....😉
@elleloup antidepresiva nie sú svinstvo, sú to normálne lieky, ktoré liečia (na rozdiel od benzodiazepinov, napr. neurolu). Ked ma niekto rakovinu, vôbec nefilozofuje, či má brat lieky a vôbec nie je dôvod, prečo by sa malo filozofovat nad tým, či brat lieky pri psychických chorobách.
@mirola Potom ale nie je v poriadku, ak človek skončí ako prvé u psychiatra. Najprv by mal byť psycholog a až ten vyhodnotí, že je stav taký, ktorý sa bez liečby nezaobíde by mal nasledovať psychiater. Ale často to vidím opačne. Že od psychiatra k psychologovi. Sa mi to nezdá celkom logické.
@mirola Su psychiatri a aj na Slovensku, ktori maju terapeuticky vycvik a realne aj terapiu robia, zial je ich malo a system je nastaveny tak, ze to je takmer nemozne. Vacsina psychiatrov ma v priemere 15 min na pacienta co ledva stihne ten recept vystavit. Preto by mali aspon odporucit aj terapiu, ked uz nic ine. Klinickych psychologov je tiez malo (tych schopnych este mene), kedze vas vela stoja kurzy a su tam nezmyselne nastavene niektore pravidla, preto je problem zohnat niekoho, kto robi cez poistovnu. Tie ceny (40-50e) za terapiu chapem ze su nevyhnutne z pohladu prezitia a zaplatenia si vzdelavania, ale psychoterapia je momentalne nedostupna velkej casti obyvatelstva. Tlacit len do ludi lieky bez poskytnutia ucinnej terapie je dost smutne a krute :-/ Snad sa podari v dohladnej dobe nejaka schopna reforma starostlivosti o dusevne zdravie.
@tslobik z osobnej skusenosti neviem, ja som zazila korektny pristup a netlacenie liekov tam, kde ich netreba, ale z celkoveho pohladu co som mala moznost citat sa na slovensku predpisuje vela liekov a robi sa malo terapie. To vsak nie je dovod, aby si clovek nezobral predpisany liek lebo ako laik nevie posudit ci ho fakt vazne nepotrebuje, skor treba problem riesit cim skor a k liekom sa vzdy dozadovat aj terapie.
@meluela ano poznam jedneho, konkretne ja ako student som tam bola, bol to psychiater a robil terapiu.. bola som tam hodinu, zaplatila som 100 eur. Ako som spominala vyssie u nas nie je psycholog akykolvek hradeny poistovnou.. zatial nie, je ich malo, zvacsa len v specifickych pripadoch, na urcity pocet a urcite percento. Zial ako si povedala system je dnes taky.. preto ocakavat viac a hlavne zadarmo.. to je nieco co clovek riesi uplne zbytocne.. mozno tak o 5/10 rokov
@mirola kazdy ma narok na tych 25 sedeni u tereapeuta, to poistovna preplati kazdemu, staci vymenny listok .. akurat je teda problem najst psychologa ktory cez poistovnu 1) moze robit - lebo kriteria su zbytocne restriktivne 2) je ochotny to robit - lebo zarobi tretinu oproti tomu ked ide cash a este musi aj riesit papierovacky s poistovnou a tak ci tak ma plno a nestiha aj za tych 40-50e. Ak to niekto robi, tak asi len kvoli ziskaniu praxe, alebo kvazi pro-bono ci par pychologov ktori cely zivot sedeli v nejakom zdravotnom stredisku. A to sa este zorientovat v tom, ktory je ako-tak schopny ...
Ahoj, tiez mam tuto diagnozu, obavam sa, ze len tbl nepomozu, beriem ad, bez nich by to ktovie ako skoncilo...ale stale mam problemy, psychoterapia mi dost pomaha
@elleloup nie nie je ro v poriadku v 1.rade ta mal poslat psychológovi na rorsach atď až potom predpisovat a stanovovat diagnozy
@elleloup Ahoj, a z čoho presne máš depresiu? Co ta trápi skus opísať situlaciu