Ahojte,
ma tu niektora z vas pozitivne skusenosti s uzivanim AD? Myslim take, ze vam ich lekar nasadil, pomohli vam a uz ste ich nemuseli brat znova? Pripadne ste nemali XY vedlajsich ucinkov? Uz som presla snad vsetky diskusie na internete, ktore existuju, ale stale mi z nich vychadza, ze velka vacsina tych, co ich brali neboli spokojni s vysledkom. Casto sa stretavam s reakciami, ze psychiatri ich predpisuju ako cukriky, ze z nich maju provizie a lieky pritom viac skodia ako pomahaju, pripadne pomozu nachvilu a po rokoch je potrebne ich brat znova. Chcela by som si teda precitat vase osobne skusenosti,
Dakujem 🙂
asi závisí čo ti predpíšu.... ale až v 30 perc. pacientom sa depr. vrátia - najmä vo vypätých živ. situáciach a musia zas brať AD... Takže ak budeš patriť medzi tých 30 perc. tak po čase sa k liekom vrátiš....
Môj sused musí napr. brať AD už do konca života, pretože po smrti mm ho dávali v nemocnici dokopy viac ako 3 mesiace....
@halabolka žiadny lekár ti nezaručí, že práve u teba budú AD jednorázovou záležitosťou. Sú proste ľudia s citlivejšou povahou, vnímaním svojej situácie kedy viac prežívajú stres, trpia psychickým napätím... naozaj veľa faktorov na to vplýva, prostredie kde vyrástol, kde teraz pracuje, rodinná anamnéza. Návštevou lekára nič nepokazíš, stále sa môžeš rozhodnúť či liečbu podstúpiš alebo nie.
@darina1952 mas pravdu. Myslim, ze clovek, ktory si tym prejde a AD mu zaberu, zrazu tak ozije, ze mu je “jedno” ako dlho ich bude brat, hlavne nech sa mu uz ten stav nevracia. Skor je tam u mna take to “co ak”. Skusila som uz vsetko okrem AD, vela veci mi aj pomohlo, ale stale tomu nieco chyba.. neviem sa tak tesit z malickosti ako predtym, planovat, smiat sa. akoby som to celkove prezivanie mala take otupene, nieco tomu chyba.
AD napriek tomu boli pre mna vzdy tym najposlednejsim riesenim, takou tou pomyselnou barlickou, ze ak mi nic ine nezaberie, tak siahnem po liekoch... ale je tam urcite aj strach, ze nezaberu (citala som o mnohych takych pripadoch) a potom uz uplne stratim nadej, ze este niekedy budem fungovat normalne, ako predtym nez to cele zacalo..
@halabolka môj názor je, že ak ti AD môžu pomôcť, tak ich skús. Veď to nie je koniec sveta brať lieky😉 Lekári majú viac skúseností a po rozhovore ti nasadia liečbu. Zvyčajne sa začína s nižšou dávkou a keby si necítila účinok, tak zmení druh účinnej látky. 🍀
@halabolka ahoj ano ja, v tazkej zivotnej situacii (5 rokov dozadu) mi lekar nasadil citalopram + trittico na spanie - velmi mi to pomohlo, uzivala som to 6m a potom za 6 tyzdnov postupne vysadila.
Ziadne vedlajsie ucinky.