Depresia a čiastočný invalidný dôchodok

pamag1805
11. feb 2015

dobrý deň, chcem sa opýtať,či tu niekto pobera čiastočný invalidný dôchodok uznaný na depresie....chem sa spýtať, v roku 2008 som bola hospitalizovana na psychiatrii, bo som uplne padal na hubu a zrutila som sa a v koncoch som pojedla lieky, v nemocnici mi diagnostikovali depresie....bola som liečena 3 mesiae, odvtedy som ambulantne liečena, už je to 7 rokov, stale sa mi stav nezlepšil,ani nezhoršil, niekedy sa ítim lepšie, inokedy horšie, zasa sami musia pomeniť lieky a tak, som na materskej,počas tehotenstva som lieky nebrala na odporučanie lekarky, no to som ledva ledva obstala, bola som stale plačliva, zle mi bolo, vôbc som si tehotenstvo neužila....po porode som sa do 4 mesiaca nebola schopna postarať o babo, s pomoou manžela aj mojih rodičov a snahou som to zvladla, samozrejme som na liekoch a hcem sa opýtať, či vlastne by som mohla s mojou diagnozou poberať nejaký čiastočný invalidný dôchodok.....ma tu niekto s týmto skusenosti???dakujem za každu radu a odpoved.

luccyina
11. feb 2015

Ahoj, samozrejme ze mozes, zalezi len od toho, ci ti ho socialna poistovna prizna a v akej % vyske. To posudzuje lekar socialnej poistovne na zaklade nalezov a diagnoz ktore mu predlozis. Neviem presne ako sa to cele vybavuje, ale zacala by som u obvodaka, on uz by ta mal navigovat ze co dalej. Je to tortura, ale urcite to stoji za to. Drzim palce!

lalinko2010
12. feb 2015

@pamag1805 ahoj, najprv musíš na sociálnu poisťovňu, tak mi povedali že musím doniesť odporúčanie od obvodného aby mi vydali žiadosť, tak davaj k obvodnému, potom mi vydali žiadosť, tú som zaniesla k obvodnému, ten vypísal, potom prišiel posudkový lekár k obvodnému preštudoval moje papiere a povedal že na moju diagnózu - zhubný nádor prsníka, mastektómia, mi môžu dať 30-40% nič viac, čiže nemám nárok na invalid, lebo nespĺňam podmienky, ale žiadosť mi podpísal len som ju nezaniesla ešte do sociálnej poisťovne, ale tebe držím palce.

kaktusik007
12. feb 2015

@pamag1805
@lalinko2010

priloha cislo 4 zakona o socialnom poisteni - tam mate taxativne uvedene diagnozy, a mate tam aj percentualny rozsah znizenia vykonavat zarobkovu cinnost pre tu - ktoru diagnozu.

ak mate diagnoz viac, je mozne tu vasu hlavnu navysit - avsak o 10%, mozete mat aj 8 diagnoz, tie percenta sa nezratavaju, ale vezme sa iba diagnoza ktora ma pre vas najvacsi rozsah a k nej sa prida tychto 10% za tie ostatne.

narok na vyplatu invalidneho dochodku je okrem splnenia podmienok istej doby dochodkoveho poistenia (to je o tom ze kazdy musi mat co to odpracovane, ale 25 rocny clovek ma logicky menej ako 35 rocny) aj podmienka mat nad 40% --- cize viac ako 40, iba 40 nestaci.

a ak je znizena schopnost vykonavat zarobkovu cinnost nad 70 - tak ide o plny invalidny dochodok.

treba ist do socialnej poistovne, zobrat si tlacivo, dat vypisat obvodnemu, prefotit lekarske spravy od specialistov, toto podat na socialnu poistovnu a ona si vas predvola na posudkovu......

bude potrebne dokladovat priebeh zamestnani a ostatne veci, ale to na dochodkovom odbore s vami prejdu, ze ake konkretne a presne doklady je potrebne ku spisaniiu ziadosti predlozit.

no a ked sa spise ziadost, musi samozrejme este posudkovy lekar socialnej poistovne uznat ze preukazatelne ste osoba co ma znizenu schopnost vykonavat zarobkovu cinnost.

to sa posudzuje aj vzhladom na vek --- clovek s tou istou diagnozou, ak ma 58, nemusi byt uznany za invalidneho, ako clovek, ktory ma 30 --- pretoze vyskyt danej diagnozy u takmer 60 rocnej populacie je castejsi, kdezto u 30 rocnej populacie je to zriedkavy jav a velmi vazny stav.

lalinko2010
12. feb 2015

@kaktusik007 toto mam ja všetko preštudovaná, viem o tom, čítala, jedine čo spĺňam je dôchodkové poistenie, to mi vychádzajú roky, jedine mi diagnóza nevychádza, hold na moju diagnózu je 30-40%, mi lekár povedal.

pamag1805
autor
12. feb 2015

@lalinko2010
@lalinko2010 s takou diagnozou ani na polovicny invalidny?? Tato republika je na hlavu....cigani maju narok na hocico a normalny clovek ochorie a nema narok ani na to malo preboha... Ako nuc proti slusbym romom,ale vselijakA haved pobereraju hocijake davky a chory clocek nem barok na nic??? Fuj,hanba....

pamag1805
autor
12. feb 2015

Akoze mibimalne musia uznat polovicny dochodok na 40 a viac percent??? Inak nema clovek barok ked mu uznaju 30%???

samronka
12. feb 2015

@kaktusik007 Ale zákon znie, že od 0% do 10% môže a nemusí pridať posudkový lekár k vedľajšej diagnóze.

kaktusik007
12. feb 2015

@samronka zakon znie - §71 odstavec (8) Mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť určenú podľa odseku 6 možno zvýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť

cize by som sa pozrela, ze ak tam MAM aj inu diagnozu - aby mi to posudkovy lekar nepriznal.

@pamag1805 nechcem nic zlahcovat, ale samotna diagnoza zhubneho nadoru na invalidny dochodok nestaci. Su rozne formy, stadia, sposoby liecby - a na tomto vsetkom zalezi.

a ano, na to, aby ti bol vyplacany invalidny dochodok je potrebna miera postihnutia nad 40%. A ak uznaju
@lalinko2010 pokles schopnosti vykonavat zarobkovu cinnost v hornej hranici, cize ako uviedla dostane tych 40%, vyplacany invalidny dochodok jej NEBUDE - lebo nema NAD.

co sa tyka depresii -- je to kapitola V - dusevne choroby a poruchy spravania, polozka 3 - poruchy nalad (manicke, depresivne, periodicke) a tie maju dve pismena:

A - stredne tazke formy -- tam je miera poklesu 35 - 45 %
B - tazke formy - tam je miera poklesu 50 - 80%.

cize ak aj mas stredne tazke depresie, na invalidny dochodok to ani zdaleka nemusi byt.

co sa tyka este
@lalinko2010 a jej diagnozy, ako uviedla rozsah, ide o stadium 1 --- ak by mala stadium 2, tak tam je uz pokles cinnosti vykonavat zarobkovu cinnost 50 - 70 %. ale v stadiu jedna sa jedna o pokles s rozsahom od 30 - 40% takze ano, NEMA narok na invalidny dochodok ak ma iba tuto jednu diagnozu a nema nejaku inu.
ALE - je tam aj pismeno E -- a to je ze po stabilizacii zdravotneho stavu, takze lalinko toto skus -- je tam poznamka ze spravidla po 2 rokoch, vtedy vacsinou uz naozaj je ten zdravotny stav ustaleny... no a tam je rozsah 30 - 50% -- cize tam by ti potom uz ciastocny ID prejst mohol.

pamag1805
autor
12. feb 2015

@kaktusik007 samozrejme sj zvazi posudkovy lekar co mi do papierov napise moja psychiatricka....v zivote uz nrchcem padnut tsk ns hubu ako pred 7 rokmi....ze by som ozaj nrvrdela inak riesit stav ako ukoncit zivot... Neviem,mozno to posudkovy uzna na polovicny....ked to tsm budem mat uvedene....ale urcite to skusim,preco nie,na liekoch budem uz stale ☹

samronka
13. feb 2015

@kaktusik007 Samozrejme, necitovala som zákon. 🙂 To je presne to slovo, ako píšte "možno" zvýšiť... ,ale jedným dychom opäť dodávam, že posudkový lekár má škálu 0%, 5% a 10%. Veľmi záleží na každom slovíčku, ktoré máte v zdravotnej dokumentácii, a to hlavne od špecialistu. Obvoďák je len do počtu. 🙂

kaktusik007
13. feb 2015

@samronka podla mna velmi zvazi to, ako to, co ti je, prezentujes u posudkoveho lekara.... ja som sa rozpravala asi s piatimi ludmi, co maju ID, a asi s desiatimi, co ten ID nedostali... a ked som to tak analyzovala, tak som si vsimla jednu vec -- ti, co ho dostali, na otazku ako sa maju odpovedali ze dobre, ze uz je to lepsie... a porovnavali svoj stav v priebehu choroby - kedy boli castokrat leziaci a odkazany na staroslivost inych a tak logicky odpoviem ze sa mam dobre, kedze uz chodim, viem ist sama na zachod, viem sa sama osprchovat.... A ludia, co sa u posudkoveho stazovali -- tak ti boli chori akurat tak na papieri (papier velmi vela znesie) ale realne o tej diagnoze nevedeli nic (lahko sa preriekli)...
Posudkovy lekar je lekar - specialista... Ma nastudovane akym sposobom sa bolest prejavuje, vie s tebou "zacvicit" a ma chvaty a nasledne toho vie zistit, ze ci tvoje telo dalej naozaj nepusti, alebo to iba hras ze viac spravit nemozes (uklon, zaklon, predklon...) Dava ti jednoduche otazky -- ukazte mi kde vas to boli -- a je rozdiel ked ty povies tam a ukazes vseobecne, a je rozdiel ked ukazes na presne miesta, ako idu v tele nervy (ano, aj toto si vies vymysliet a prikraslit, ale minimalne uz musis vediet o diagnoze viac a ano, ak mas % od 35 do 45 tak taketo tvoje "prikraslenie" moze zavazit.....
Ti ludia, co nedostali dochodok a s ktorymi som sa ja rozpravala su takmer do jedneho chronicki stazovatelia...
Ja som sa u posudkoveho stretla iba s fer pristupom, a to o nej idu reci ze invalidne dochodky vobec nedava a iba ich berie..... a ak da, tak len na odvolanie..... Poznam troch ludi (vratane mna) ktori ID u nej dostali na prvy krat.

a to ze ma skalu 0 - 5 - 10 --- to je hlupost. Posudkovy lekar ma moznost ak je rozsah 35 - 45 % napisat kludne aj 41% -- aj 43%... To, ze zial lekari si to takto zlahcili a dali si iba po 5tich -- to je blbe, ale v zakone sa o tom nikde - naozaj NIKDE - nehovori.

samronka
13. feb 2015

@kaktusik007 Nechcem, aby to vyzeralo, že si tu presadzujem svoj názor, to určite nie. 🙂 Jednoducho, stačí sa opýtať na pobočke Sociálnej poisťovne, ako je to presne s pridávaním percent k vedľajšej diagnóze.
Aj ja mám svojich známych, ktorým posudkový lekár na vedľajšiu diagnózu nepridal žiadne percentá, ale na odvolanie sa do SP BA im pridali 5% alebo 10%.

lalinko2010
13. feb 2015

@kaktusik007 ja som bola u posudkového lekára, šéfa, lebo ten k nám k obvoďákovi chodí a nevidel ani moje papiere, len keď ich mu dal obvoďák a pozrie na to a hovorí - to máte počiatočné štádiu, T1 na toID neni, len tak 30-40%, ale nepozrel ďalej že mám aj štítnu žľazu, ok ekzém nerátam a ani alergickú nádchu, len ma toto zarazilo, že človek má rakovinu a nič, a budem rada ak sa dožijem tých 5 rokov, kedy som v roziku a potom si môžem povedať že som akože zdravá, verím že si to poviem a mlžem ísť ďalej, ale keď budem mať MTS tak dovidenia ID lebo vtedy mi bude už fakt na nič, ale dať rómovi ID z mladosti, a vyplatiť im spätne aj tri-štyri roky je ok, ale zbytočne sa rozčuľujem, lebo včera som sa to pýtala onkologičky a tá mi povedala, že keby ste boli dve a každý v inom okrese vybavuje ID, tak verte tomu že vy ID nedostanete ale tá druhá ho dostane a celý ID a bude mať takú istú diagnózu ale bude mať aj iné diagnózy...

kaktusik007
13. feb 2015

@lalinko2010 ale dobre ti povedal.... proste tak je postaveny zakon, je tam 30 - 40 % - s tym nespravis nic. Co moze rozhodnut, a co je v konecnom doslekdu pre teba super, su tie ostatne diagnozy -- takze si o ID podaj...

a ano, invalidne z mladosti su v takych vyskach ze dovi dopo, ja som asi 3/4 obdobia, co som realne pracovala, dosahovala plat ktory bol NAD priemernou mzdou v narodnom hospodarstve a aj tak moj starobny dochodok (pisem starobny, pretoze na to aby vyratali ID musia spravit starobny a az z neho sa rata ID) tak tento starobny mi vyratali prosim pekne 311 eur!!!!!!!!!!

to ked videla veduca odboru dochodkoveho poistenia v socialnej poistovni, a ked to kontrolovala tie osobne mzdove body ze 1,1 az 1,3 som mala niektore roky co som realne pracovala, a tie dalsie roky ze 0,8 - 0,9 --- a dostala som priemer ze 0,69 cosi..... tak neverila ani ona svojim ociam, ze takto jeb.nuto je postaveny zakon....

lebo mne dodrbala dochodok skola, materska, rodicovska.... proste veci, ktore mas v zakone o socialnom poisteni taxativne urcene --- ze kolko je za ne hodnota bodu...

a pokial je hodnota bodu za rok na materskej ci rodicovskej 0,4 ----- pokial si stat TAKTO ceni starostlivost o buducich platitelov dane --- tak ja som uz o svojom realnom starobnom dochodku stratila iluzie a je mi jasne, ze ak sa ho dozijem, budu ma musiet zivit moje deti, alebo budem triet brutalnu biedu.

lalinko2010
13. feb 2015

@kaktusik007 presne si to napísala, že sa ani nečudujem že dôchodca pracuje...
musím si pozrieť ešte tú štítnu žľazu a tam je len nejakých 5-10%, ale ak by mi dal 40% na karcinóm a 5% na štítnu tak by nebolo zlé ale viem že keď budem ok, tak mi ho po roku alebo po tých 5 rokoch zoberú, to je jasné...

kaktusik007
13. feb 2015

@lalinko2010 tak pozri... ja mam ID do konca zivota, a nie je to ziadna vyhra.... ale ano, onkologicky pacient vdaka bohu nie som.... ide o to aby sa ti nespravili metastazy... co je riziko, tie sa mozu zacat robit aj po 20tich rokoch a.... konci to exitusom. ale tak to hold proste je - kto sa ma utopit, toho nezastrelia.

lalinko2010
13. feb 2015

@kaktusik007 no šak presne, pokiaľ nemám MTS tak je to ok, ale ke´d tie mi vyskočia tak dovidenia, a vtedy budem kašlať na ID pretože nebudem silu si ho ani vybaviť.
jasné, ID neni ktovie čo, ale aj to je niečo, len to človeka naštve, že iný dostanú na základe toho čo má v karte napísané, lebo tam sa dá čokoľvek napísať, ale ty to máš doslova a do písmena podložné ale máš smolu lebo ťa zákon nepustí...
nikomu nezávidím, ale človeka to štve, ale radšej byť zdravý ako na ID, ty vieš o čom hovorím...

lalinko2010
13. feb 2015

@kaktusik007 a pozerala som štítnu žľazu hyperfunkcia ľahkého stupňa, kompenzovaná liečbou / prevažne vegatatívne poruchy / hold lieky neberiem teraz lebo je ustálená, takže mi kontrolujú len hodnoty krvi a ešte alergická alebo vazomotorická nádcha-ľahké formy bez alergologickej liečby s občasnými klinickámi prejavmi a sezónnym výskytom, ešte tam by som mohla chytiť 10%, ale to mám len od ORL vyšetrenie, lebo závisláčka na kvapkách do nosa a takýto prejav potom...

lalinko2010
13. feb 2015

@kaktusik007 len ešte teraz ma napadlo že pri tých zhubných nádorov je - zhubný nádor prsníka - po odstránení v štádiu I TINOMO alebo parciálnej resekcii alebo to mám chápať ako aj mastektómia? lebo ja prsník nemám...

jahu348
22. máj 2015

ak tu je niekto s polovicnym ID kolko to vychadza cca?

lililop
22. máj 2015

Ja som na ciastocnom ID s tazkou depresiou a poberam 104€,bola som 3x hospitalizovana na psychiatrii,naposledy som si tam polezala 3 mesiace a dva tyzdne,a po roku PN som si zacala vybavovat ID

placem
22. máj 2015

Musim sa aj ja dat zavriet na psychiatriu,tiez som chora,ale aby mi uz konecne dali aspon ciastocny ID,.By som sivydychla lebo tento svet v akom zijeme je podla mna padnuty na hlavu

jahu348
23. máj 2015

@lililop 104?? To je strasne maloo :( Vraj sa to pocita neaky priemer za cely zivot ako si zarabala. Neviem tak som pocula

jahu348
6. júl 2015

@placem mozem s aspytat???Musim mat cerstvy chorobops??mam aj teraz vysetrenia ale ci mozem doplnujuce diagnozy aj take starsie podat?

jahu348
6. júl 2015

@pamag1805 ahoj...ako si dopadla s tym ID?

placem
6. júl 2015

@jahu348 ja neviem, ak nemáš (dúfam ze ti môžem tykat) ešte ID opytaj sa svojho osetrujuceho lekára, ci ti odporučí aby si si vybavila ID, ak áno mal by ti dať k tomu aj potrebné papiere, najlepšie jeho sa opýtať 🙂

jahu348
6. júl 2015

@placem hm dnes som tam bola...len mi vypisal papier zo socialky a ze mam si to zaniest. Len neviem ak mam 2 diagnozy tak ktoru mi budu posudzovat ked ja mam prblemy v oboch pripadoch.

placem
7. júl 2015

Tak ty máš šancu získať ID, držím ti prsty aby sa ti to podarilo, berú hlavnú diagnózu, to by ti lekár mal povedať aka to je, a potom pridružené diagnózy,

lacko777
23. aug 2015

dobri den som na pn 7 rokov v kuse mam chronicke problemi trpne mi tvar uz aj ruki a ine tras celeho tela a niekedi neovladam velmi dobre svoje telo uzivam dlhodobo lieki a injekcie mam chronicki vas ,neurogenuu tetaniu skoro stale uzivam atb dvojite videnie a zavrate mozem podat na id ziadam o radu dakujem.

alundra
27. feb 2016

som na ID uz skoro 10 rokov (tazka depresia recidivujuca) po tom co som sa zrutil a neuniesol krutost kapitalizmu a nedosiahnutelnost prava a spravodlivosti. ID je sice sposob prezitia (prezivania) ale nepredstavujte si ze vas to spasi. skor ci neskor vas stat hodi cez palubu. bude to nenapadna zmena zakona, pripadne rozhodnutie nejakeho uradnickeho jednotlivca ktory potrebuje znizit nejake cisla aby dostal bonus. bude to v tichosti aby nikto neniesol zodpovednost. teraz mam par rokov relativne pokoj ale prvych 6 rokov ma neustale predvolavali ci uz ma nemozu odrezat od pupocnej snury statu. zakazdym ma uz len ten existencny strach tlacil do dalsich pokusov o samovrazdu. kazdy v mojom okoli ma nenavidi ze som socka co zije z ich dani. ja si uvedomujem ze som nepotrebny clovek bez perspektivy. zataz pre stat aj strata pre bezne obyvatelstvo kedze za tie peniaze co su mi vyplacane ako ID (ak by ich neukradli politici) by mohol stat nakupit lavicky v parkoch, nove osvetlenie a kadeco ine. ja ani nechcem zit! ten strach kedy mi vezmu ID je neznesitelny ako cakanie na smrt. jedine co chcem je dostojna smrt. v 21 storoci uz predsa nieje nutne aby clovek co sa rozhodne umriet musel zhanat lieky cez dielera drog alebo sa musel hadzat pod vlak. je nutne aby sa politici konecne dohodli na teme eutanazia. jedine co chcem je zmes liekov pre pokojnu a humannu smrt v spanku o troch krokoch. 1 spanok 2 utlm dychoveho centra 3 zastava srdca. mam dokonca nasetrene bokom na moj pohreb, ziadne dalsie statne vydavky. namiesto oslobodzujucej smrti ale zijem v strachu kedy prijdem o ID prijem a skoncim na ulici. je to cakanie na smrt, kedze nepovazujem zivot na ulici za hodny snahy o prezitie a mojou jedinou dalsiou moznostou je skok pod vlak, kedze skok do hlbky je pre mna psychicky neunosny. takze si to nemalujte ruzovo. invalidny dochodok je len na urcitu dobu (pokial nemate schizofreniu) a teda len odklada nevyhnutne..