Zdravím, potreboval by som radu. Aký režim by mal mať človek s ťažkou duševnou diagnózou schizofrénia, depresia atď.? Skúšal som niečo a nepríde mi to ono, ale nevadí. Chcel by som si aj nejak rozvrhnúť správne čas a tak. Nebránim sa aj novým podnetom. Rád by som aj napredoval a časom ktovie, či nebude toho viac.
1. Domáce práce (30 minút) – upratovanie, nákupy
2. Práca (4 hodiny) – písanie odborných článkov, písanie športových článkov, šach
3. Pohyb (2 hodiny) – cvičenie, prechádzky
4. Relax (10 hodín) – všeobecný prehľad, kvízy, vedomostné súťaže, šport v TV, seriál alebo film, PC hry, správy dňa, hudba, anglický jazyk, oddychová literatúra, krížovky
5. Spánok (6-8 hodín)
Ďakujem za prípadné rady
Malo casu na vychadzky a vela na relax. Pri pasivnej cinnosti sa zvykne choroba prehlbit. Viac casu na vychadzky aspon cez vikendy ak chodis do prace. A tiez zvysit cas na domace prace.
@kim2028 viac cvičiť. Nemyslím tým prechádzky. Ale tvrdé cvičenie. A hlavne beh
@luccija Tak u nás už nič také nie je. Kedysi sme mali stacionár, ale už rok a pol zatvorený. Teraz stretávať s kamarátmi sa bojím, lebo majú zrovna také rizikové povolania a prichádzajú veľa do kontaktu s cudzími ľuďmi... Aj preto chcel by som si urobiť "stacionár" doma... Toto ťažké obdobie COVIDové musím zvládnuť v uvodzovkách len s rodičmi...
Pohyb,praca aj spanok mas myslim fajn,ten relax je vela,malo domace prace..Nebavi ta napr. varenie?Kolko casu stravis pred TV a PC?Chyba mi tam kontakt s ludmi,chapem obavy z korony,ale treba ti stretavat sa s ludmi..🙂
@bosorka2302 Kedysi som chodieval dve hodiny vonku. Neviem no, mne lieky zaberajú slušne na moju diagnózu. Niekedy aj môj psychiater sa čuduje tomu resp. ani nečuduje len nevie u iných pacientoch, ako dosiahnuť, aby brali lieky dlhodobo. Ja nemám žiadne zamestnanie môžem si robiť, čo chcem celý týždeň. 🙂 Je mi ľúto, že posledné 3 mesiace som dokopy nič nerobil pre negatívne príznaky a veľmi chcem to zmeniť. Stav nebol najhorší napriek tomu... Neviem no, doma nejaké povinnosti nemám okrem upratovania svojej izby. Kedysi som aj umýval riady, ale mama kúpila úmyvačku na riad s novou kuchyňou tak mi táto robota odpadla... Občas vyberám riady raz za 2-3 dní...
@cabby88 Veľa pri TV a notebooku. Skoro všetok čas, možno len 2-3 hodiny som mimo. Ja by som aj varil, ale nemám ruky v dobrom stave trasú sa mi veľmi a je to veľký problém oškrabať zemiak, niečo nakrájať... Tiež chcel som aj nejakú manuálnu robotku s drevom alebo modelovanie niečoho na doma, ale nedá sa to tiež.
@mimka1402 Tak ja bývam v byte a tak je toho pomenej prakticky poriadok treba udržiavať len v obývačke, čo je moja izba a kuchyni. O kuchyňu sa stará mama, ktorá naloží taniere a riady po každom jedle do úmyvačky za minútu, aj keď je pravda, že by som mohol to robiť aj ja... Tiež vysávam a periem, ale raz za týždeň tak to za nejakú robotu nepovažujem, keďže sa nerobí to každý deň... Iné neviem, čo no. Varenie je u mňa problém...
@evamarek77 33 rokov. Neviem no o takej možnosti som veľmi neuvažoval. Hlavne teraz keď sa tej korony tak bojím. To by sa trebalo stretávať aj s cudzími ľuďmi a toho sa desím. Tiež napr. mám problém chodiť na miesta, kde je veľa ľudí. Do Lidlu nepôjdem ani a pošta tiež detto. U nás funguje to tak, že otec chodí na väčšie nákupy do Kaufladu cez víkend a ja chodím už po malých potravinách cez týždeň... Sociálna fóbia nepustí ma tiež veľmi do nejakých vecí.
Ďakujem všetkým za príspevky skúsim porozmýšľať ešte o nich, že čo by som mohol robiť viac. Sú to dobre nápady a vážim si ich... Len ja bývam v byte, tak tam je tej práce menej... Aj novým nápadom som otvorený... Chcem byť super chlapík... U mňa je problém aj súčasná situácia na COVID v krajine. Aj preto som bol zvedavý na nejaké nové nápady...
@kim2028 veľa tv. Pri týchto diagnózach by to malo byť obmedzené. Skús tam pridať ešte nejaké dobročinné aktivity. Napr. v nejakych centrách pre bezdomovcov, útulky pre psov a pod.. to ťa dokonale zamestná a budeš mať dobrý pocit. Dvihne sa ti správny hormón.
@evamarek77 Ďakujem tie činností by som mohol robiť v pohode a začnem aj s nimi. Z týchto vecí zo mňa určite neubudne. Napr. mne nerobí prezliekať periny (včera som zrovna prezliekal). Ja si sám ich prezliekam každý týždeň.... Tie činností zaberú mi asi len 5 minút...
Napadlo mi vencenie psov susedom, napr ked budu chori, alebo ked maju male dieta, mne sa obcas tato pomoc velmi hodi. Psik je skvely priatel. Citil by si sa s nim inak ako s ludmi.
@kim2028 venčenie a výpomoc v útulku sa mi zdá ako veľmi fajn nápad. Nájdeš si nové hobby na čerstvom vzduchu, urobíš dobrú vec a časom si tam možno nájdeš aj kamarátov.
@betulinka1, @nikdenikto O útulku pre psoch som uvažoval už dávnejšie, ale ja sa nedokážem tam dopraviť. Je to až úplne v okrajovej metskej časti 8-9 km od nás.... Naši vyhlásili, že voziť ma tam nebudú. Ani doprava tam už nechodí až tak ďaleko....
@kim2028 este ma napadlo drobnochovatelstvo: skrecok, korela a pod. Pestovanie kvetov a zeleniny na balkone.
@bosorka2302 Zvieratká sú dobrý nápad, ale rodičia problém. Nič mi nechcú dovoliť, lebo občas cestujeme na druhý koniec republiky za sestrou a že čo bude s nimi. Ja som veľmi chcel druhého psa, lebo som mal 17 rokov, ale povedali nie... Pestovanie kvetov je dobrý nápad. Jeden kamarát vyštudovaný kvetinár mi kúpil dracenu pred 4 rokmi a ešte stále žije na počudovanie, že nezgegla.:D
@bosorka2302 Inak mohol by som polievať mame kvetinky máme ich dosť....
@evamarek77 Ďakujem...
@betulinka1 Prečo obmedzené? Aj keď rozumiem asi prečo. Len keď ja neviem, čo mám robiť... :D Vieš ako kedysi som chodil aspoň pozerať sa na hádzanú, futbal, hokej tak na 3 hodiny som vypadol vonku, ale dnes sa nedá už... Tak musím pozerať prenosy v TV alebo na internete...
Neda sa ti pracovat z domu? Aspon par hodin denne? Take bezcielne cumenie do pc nerobilo dobre ani mne.
@alanko20 Bohužiaľ nie . Je to ťažká diagnóza na prácu. Mám veľký problém s koncentráciu a stresom, tiež aj pevná vôľa je strašná. Občas píšem zadarmo článok raz za týždeň alebo dva týždne pre jeden šachový web, ale píšem ho týždeň... Psychologičky som sa pýtal, či by som mohol pracovať, lebo pozná detailne každý môj problém tak hovorila, že nemožné. Posudkový na sociálke povedal tiež, že nevidí možnosť uplatnenia žiadnu... Tak ja neviem, nerozumiem tomu prečo, ale mám problém no s tým.... Keby to išlo tak minimálne roznášam reklamné noviny, ale tam treba pracovať s ľuďmi a tí bývajú dosť nepríjemný, lebo kedysi som to robil... Mám zle skúsenosti.
@evamarek77 Áno, 75%...
@kim2028 trochu malo na domáce práce.