Defekt komorového septa

22. aug 2022

Ahojte, nič viac mi nepovedali, len ze mam defekt - nejaky skrat a budem musiet podstupit pazerakove echo a ptoom operaciu srdca, zajtra idem do Vusch do KE, boli ste na tejto operacii? Velmi sa bojim.

endzi83
22. aug 2022

ahoj ja mam defekt predsienoveho septa a operovali ma uz velmi davno v Bratislave. Mna operovali cez zilu a zaplatali dierku. Odvtedy len chodim na kontroly, uz len ku svojmu kardiologovi.

autor
22. aug 2022

@endzi83 cez zilu na nohe ? Mne povedali ze mam nejaku dierku skrat v srdci, ale neviem presne o co ide, idem do KE do VUsch …bolo to v celkovej anesteze ?

autor
22. aug 2022

@endzi83 cim sa to zaplatalo ? Neviem si to velmi predstavit

endzi83
22. aug 2022

chceli len umrtvit ale videli ten strach v ociach a dohodli sme sa na celkovej anesteze. Mala som 15r., davali mi *dazdnicek* neviem ako sa to odborne vola. Mne ano cez zilu.

liz_lemon
22. aug 2022

a aku velku mas tu dierku? sposobuje ti to nejake problemy, odpadavas? moja dcera to ma tiez, ale zatial sa ta operacia stale odklada, lebo nema problem, muz to tiez mal ako dieta, a jeho operovali, ked mal 12-13 rokov, ale bola to este klasicka operacia s otvorenim hrudnika, teraz sa to robi cez tu stehennu zilu, vraj rutinna operacia, inak tento defekt ma vraj velmi vela ludi, ale ani o tom netusia

bebemonika
22. aug 2022

Ja som ako ročná bola operovaná na defekt predsieňového septa. Ale mňa normálne cez hrudník. Takže nepomôžem. Ale podľa mňa sa nie je čoho báť, keďže sa operujú už malé deti. Podľa mňa je to v pohode. Nič zlé sa nestane, prajem skoré uzdravenie.

autor
22. aug 2022

@liz_lemon este neviem aka je velka, pojdem o par dni na TEE- pazerakove echo, ani ja som nevedela ze ju mam🙂 mam 30 r., nasli mi len lezie na mozgu, a mam trombofilny stav a tym padom za tie lezie mozu asi zrazeniny ktore cez tu dietu prejdu

autor
22. aug 2022

@bebemonika dakujem a si uz fit ? Nemas ziadne problemy ?

bebemonika
22. aug 2022

Myslím, že niečo malinké tam mám aj teraz. Ale nie som si istá. Každopádne žiadne lieky neberiem. A kontrolu mám až o 5 rokov. Ale po zákroku som chodila častejšie do roka, postupne raz do roka. No a teraz som bola po 11 rokoch. A ďalšia kontrola o 5 rokov. Len asi zo mňa nebude nikdy vrcholový športovec. Ale inak žijem normálnym životom.

anavixy
22. aug 2022

Ahoj, neviem ci sme uz nediskutovali nedavno… 🙂 Defekt komoroveho septa je vlastne dierka v priehradke medzi pravou a ľavou srdcovou komorou. Sposobuje to, ze sa krv medzi komorami prelieva, zmiesava sa okyslicena a neokyslicena, vznikaju rozne potiaze, ale u teba na to prisli kvoli mozgu, ma to suvis, vysetruje sa to jedno pri druhom, ale v tom sa nevyznam 🙂
Co sa tyka liecby, ak je potrebna operácia, v dnesnej dobe sa primarne voli katetrizacny vykon. Vtedy sa cez tepnu v triesle alebo na zapasti zavedie kateter, pomocou ktoreho sa zavedie tzv. okluzor, ktory defekt vyplní, vsetko sa robi pod RTG . Zákrok sa robí pri plnom vedomí pacienta, ale zrejme sa s pacientom dohodnú, umrtvuje sa lokalne miesto vpichu. Po vykone sa na miesto vpichu aplikuje tlak, aby nekrvacalo, pred vykonom sa podava heparin.
Zakrok opisujem podla toho, co som videla pred par rokmi na praxi v Brne, mozno sa bude lisit, ale gro je taketo 🙂
Ak chces vidiet zaplatu, googli Amplatzov okluzor.
Drzim palce 🙂