Dás z krvi zistiť borelióza a encefalitída?

liwinka9
30. máj 2024

Ahojte viete mi niekto poradiť dá sa zistiť s krvy
ENCEFALITÍDA a BORELIÓZA

nikpa
30. máj 2024

@liwinka9 Áno dá. Co myslíš ako inak?

luliu
30. máj 2024

@liwinka9 dá, ale až po nejakej dobe

stellarstar
30. máj 2024

Ved inak ako z krvi ani nejde

liwinka9
autor
30. máj 2024

@nikpa no na internete som sa dočítala že encefalitída sa nedá zistiť s odberov..tak neviem

nikpa
30. máj 2024

@liwinka9 dá sa, zle si sa dočítala

liwinka9
autor
30. máj 2024

@luliu aj je to 100% mám s toho strach ja aj dcérka sme mali kliešťa tak neviem čo robiť

liwinka9
autor
30. máj 2024

@nikpa a stačí ísť k obvodnej

1mina
30. máj 2024

@liwinka9 podľa mňa teraz nič. My každoročne schytame kliešťov, jedine mi dr povedala sledovať či sa nespraví niekde fľak atď, prípadne ak ochorejú to zvyknem spomenúť

liwinka9
autor
30. máj 2024

@1mina a dávate si robiť tie testy ak schytate
Kliešťa

martamasarova
30. máj 2024

@liwinka9 my sme to teraz riesili.. treba sledovat to miesto a aj cele telo, ak by sa vyhodili velke cervene škvrny treba ist k dr... V krvi sa to objavi az po 6 týždňoch....

1mina
30. máj 2024

@liwinka9 nie nedávame, neviem či by vám to len tak robila dr, akoze ak nemáte problémy nejaké, možno keby si zaplatíte ....

majamat
30. máj 2024

@liwinka9 v zasade je na nete pravda. encefalitida sa neda zistit z krvi.
da sa zistit virusova infekcia z krvi, no na ake miesto je zamerana, resp ci postihuje prave mozog, to sa nezistuje z krvi.
to, ze clovek ma encefalitidu, konkretne mas zrejme na mysli kliestovu,. musi byt potvrdena nakaza z krvi a k tomu dalsie vysetrovacie metody potvrdia postihnutie mozgu. cize mozno nejake CT/MRI, odber mozgvomiesneho moku, neurologicke vysetrenie a pod. a teda aj hlavne na zaklade klinickeho obrazu.

livuska124
31. máj 2024

Encefalitídu dcére potvrdzovali lumbálnou punkciou (+CT mozgu). Odber krvi mala v poriadku - ten základný. Až lumbálka potvrdila vírus v mozgomiešnom moku. U nej však išlo o vírus kiahní, ktorý encefalitídu spôsobil, nemala kliešťovú encefalitídu. Ale predpokladám, že rovnako sa postupuje pri encefalitídach všeobecne, že je potvrdená práve lumbálkou. Borelióza sa dá z krvi (protilátky).
Encefalitídu aj boreliózu si všimneš - začnú predsa nejaké príznaky (horúčky, bolesti hlavy, vracanie, svetloplachosť,....). Načo chceš bežať k dr., ak nemáte s dcérou ťažkosti?
Ak by v najbližších dňoch dcéra mala chrípkové príznaky, treba ísť na vyšetrenie a spomenúť aj to, že mala kliešťa. Najlepšie je poznačiť si niekde dátum, kedy ho mala. Lebo aj tie choroby sa vyvíjajú s nejakou časovou následnosťou, tak aby si to vedela Dr. odvodiť, či to môže byť s tým spojené.

@liwinka9

liwinka9
autor
31. máj 2024

@livuska124 a dcérka mala po akej dobe príznaky či ako ste na to prisli

livuska124
31. máj 2024

@liwinka9 dostala kiahne, priebeh sa zdal byť klasický. Asi na šiesty deň, keď už sa tie úplne prvé vyrážky menili na chrasty a bez teploty bola už niekoľko dní, dostala opäť vysokú horúčku a takú neznesiteľnú bolesť hlavy, že odmietala chodiť a nezaberali na ňu žiadne lieky. Na pohotovosti ju vyšetrili - aj krv - ale všetko bolo ok, meningeálne príznaky ešte neboli (napr. stuhnutá šija a pod.), tak jej dali len nejaký silnejší liek na bolesť hlavy a poslali nás domov. Na druhý deň sa zobudila, horúčku ani bolesť hlavy už nemala, ale začala sa jej točiť hlava, chodila popri stene, triasli sa jej končatiny, postupne trup, aj hlava (ako keby mala parkinsona), začala horšie rozprávať, nevedela dobre vyslovovať, bola mimo. To už sme rovno išli pobalení do nemocnice, kde ju hospitalizovali (samozrejme aj so mnou - mala vtedy 5,5 roka).

mamina7070
31. máj 2024

ak nemas priznaky testy ti robit nebudu mozno ako samoplatca

liwinka9
autor
31. máj 2024

@livuska124 tak moja má 4 r.a dúfam že nič nebude,je to prvý krát čo sme schytali kliešťa.... nakoľko ja som ani o tom nevedela že ho mám len som si to nejak poškriabala s tím že to je vyrážka,malej sme ho krásne vybrali

liwinka9
autor
31. máj 2024

@mamina7070 tak zatiaľ nie sú príznaky,asi je na to skoro

livuska124
31. máj 2024

@liwinka9 tak zatiaľ nestresuj, iba ak by sa niečo objavilo, treba riešiť.
Aj borelióza má dlhší nástup, kým sa rozvinie choroba. To nie je tak, že jeden deň máš kliešťa a na druhý deň už budeš mať pozitívnu boreliózu.

liwinka9
autor
31. máj 2024

@livuska124 viem len tá neistota a strach čo ak