Darovanie krvi počas užívania antidepresiv

20. sep 2024

Dobrý večer, rada by som darovala krv, no beriem sertralin 50mg a podľa informácii na svk stránkach je toto prekážkou, pričom v zahraničí to problem nie je.
Neviete prečo je to tak? Sú aj nejaké výnimky?

marianarem
20. sep 2024

Mna raz vyradili aj kvoli tomu, ze som si par dni predtym dala lokalne atb Bioparox. Povedali mi, ze krv sa dava tazko chorym ludom a ze tam hocico moze byt riziko. A maju pravdu, nikdy nevies, v akom stave bude ten, komu to pojde a ci tam Sertralin nemoze posobit nejako kontraproduktivne.

1ryba
20. sep 2024

Vďakabohu, že tu sa ešte stále myslí na dobro toho neboráka, ktorému tá krv ide.

autor
20. sep 2024

@marianarem chápem, určite nechcem nikomu uškodiť ani nič zatajiť. Len ma prekvapilo, že v zahraničí a aj na cz stránke som našla, že to problem nie je. Tak mi to začalo vŕtať v hlave, čo to AD vlastne s krvou robi.

lucyluska
20. sep 2024

Krv dávajú aj bábätkám, ich tým chránia.

marianarem
20. sep 2024

Nerobi to s krvou nic, len to v nej je. Dostane sa to do pacienta a zacne posobit. Moze to uz byt clovek niecim predavkovany, priotraveny, po tazkom zraneni mozgu atd. Pravdu povediac sa cudujem, ze to je niekde povolene.

vanilkovazmrzka
20. sep 2024

A kde v zahranici to nie je problem? V rumunsku?

majamat
20. sep 2024

este tu neboli spomenute aj alergicke reakcie. prijemca ma razy zdravotny problem, pri ktorom musi dostat krv a este moze dostat alergicku reakciu, dokonca aj pomerne tazku. to mu moze zivot akurat ohrozit.

sissy27
21. sep 2024

@marianarem tak ak si si potrebovala dat bioparox, tak si nebola 100% zdravotne v poriadku a to je jedna z podmienok pre darovanie krvi, nie samotny bioparox.
Autorka: ja napriklad uzivam statiny co nie je problem, ale musim ich na 2 dni pred odberom vysadit. To si ty s AD asi dovolit nemozes a tak ako bolo spomenute vyssie - krv sa daruje pre ludi ktori su nejakym sposobom chori, casto v ohrozeni zivota, tam je dolezity kazdy detail. Ale odporucam poradit sa priamo s lekarom transfuznej stanice.

autor
21. sep 2024

@vanilkovazmrzka napr US alebo Austrália. Len pri našom stave štátu, zachvilu nás aj to Rumunsko predbehne 🤦🏻‍♀️

autor
21. sep 2024

Ok, ďakujem za reakcie, necham to darovanie krvi na iných 🤷🏼‍♀️ a verme, že každý uvádza všetko v dotazniku ako ma…

vanilkovazmrzka
21. sep 2024

Nehnevaj sa ale kebyze som na hranici zivota a smrti tak urcite nechcem krv obsahujucu latky ktore na mozu v mojej situacii zabit. A toto je vdakabohu jedna z mala veci, kde je slovensko popredu ked krv na darovanie striktne strazi a testuje. A dost pochybujem ze v usa a australii beru krv takto halabala. Ani v tom cesku ktore si napisala to nie je tak ako si myslis.

martinka17
21. sep 2024

https://www.mojakrvnaskupina.sk/lieky-a-darovan...
Zadaj liek a napíše ti odpoveď.

minenkak
21. sep 2024

Darovanie krvi je dobrovoľné,ja len dúfam,že nie je ani jeden človek či to chce robiť silou mocou a bude ešte aj klamať,si uvedom ,že čo tebe pomáha , zranenému môže uškodiť a ešte pri narkoze,opiatoch pri bolestiach a ešte krv s ďalším sairajtom.Ked nemyslíš na seba, myslí na iných

sissy27
21. sep 2024

@minenkak bohuzial, su aj taki, co to robia silou mocou… a ja uprimne nechapem, co z toho maju. Napr jedna z podmienok je, ze po piercingu alebo tetovani musi byt minimalne 6 mesiacov. A minule som natrafila na cesku “diskusiu”, kde bolo kopu prispevkov ako na to kaslali, ze ved si to dali robit v serioznom salone, 100% hygiena, sterilne nastroje atd, ze nevidia dovod cakat pol roka. A teda v CR na niektorych transfuzkach uz robia zaznam o tetovaniach (na akej casti tela a co a porovnavaju), tak zatajili take co su na miestach, ktore nevidno. Normalne mi bolo na grc z tych prispevkov. Sama som potetovana, ale vzdy dodrzim tych minimalne 6 mesiacov. Ved to nie je sutaz a ani za tie plakety nic specialne nedostavas, max tak vitaminy od poistovne, tak naozaj nerozumiem, preco niekto ma potrebu ohrozit inych…

minenkak
21. sep 2024

@sissy27 ale veď tetovania a piercing je už roky vpísaný v papieroch,mňa sa vždy pútajú či mám niečo nové

taktotedanie
21. sep 2024

V stave v akom sa nasa krajina nachadza bud vobec rada ze este zdravotnictvo funguje- v drvivej vacsine zadarmo alebo za naozaj smiesny poplatok
O par rokov pokial nebude mat clovek poistenie tak ostane pred dverami nemocnic umierat ako to je v tvojom spominanom USA

snehulak77
21. sep 2024

V iných krajinách je väčší problém s krvou, majú jej výraznejší nedostatok. Môže to byť tým, že je nás populačne menej, vedie sa tu menej riskantnych zákrokov ako v CZ alebo USA a podobných krajinách. Preto je na Slovensku konzervatívnejší prístup ku darcovstvu. Keď som si zisťovala, prečo na Slovensku nemáme dostupné na všetkých chir oddeleniach naprpristroj na zber krvi, tak mi anesteziologicka povedala, že jednak nemáme personál a jednak sa tu netlačí tak na bezkrvnu chirurgiu (oproti krajinám kde tej krvi je naozaj málo a tlačia na tieto spôsoby liečby).
Takže tu sa kladie dôraz na kvalitu krvi, keďže jej nemáme až taký žalostný nedostatok.
Druhá vec je, že v krvi máš všetko, žiaľ aj kadejaky sajrajt, takže sa snažia to minimalizovať. Antidepresíva niekedy môžu spôsobiť problém so zrazanlivostou.

sissy27
21. sep 2024

@minenkak mne tetovania nikdy neskumali a mam ich na viditelnych miestach, ani nikdy nezapisovali, nic. Len klasicky v dotazniku ci som nemala tetko / piercing v poslednych 6m. Mozno zalezi od konkretneho pracoviska.

autor
21. sep 2024

@taktotedanie s prvou častou vety súhlasím, mame to tu tak ako niektorí zvolili, žiaľ.. ale zadarmo zdravotníctvo nie je, pre nás pracujúcich, vid zdravotne odvody. Potom ista časť to zadarmo ma, to zasa súhlasím. Ale to sme mimo témy.

autor
21. sep 2024

Strhla sa tu celkom búrlivá diskusia ma zdanlivo nevinnú otázku. Chcela som vedieť len dôvod prečo nie a či je to naozaj tak. Určite by som nedarovala krv, ak by to nebolo v súlade s podmienkami, ani nič nezatajovala. Logicky nechcem nikomu ublížiť, len pomôcť. Pekný deň všetkým!

majamat
21. sep 2024

@martinka17 och to je super. ja som sa kedysi pytala a nemohla som darovat krv koli Roaccutane, vraj dozivotne nie. teraz mi pise, ez rok po skonceni leicby sa moze.

evkamotka
21. sep 2024

Ja som sa na to pytala psychiatra, ci môžem so sertralinom darovat krv a povedal ze nie, lebo ta krv predsa len obsahuje lieky a poputuje chorym ľuďom, tak to nie je vhodné