Darovanie krvi

kominar
10. dec 2015

Dievčatá chcem Vás poprosiť ak môžete darovať krv " hurá do toho ". Dnes som išla z manželom on daruje krv pravidelne. Ja som si vypočula istého pána ktorý bol pokročilom veku sestričke hovorí " idem darovať krv po prvý raz poslala ma internistka idu mi operovať kĺb mám si ísť darovať krv na operáciu " . Ja som prvý raz išla darovať krv pre tohto pána tak ma nabudil povedala som si že mu musím pomôcť moja krv bola hustá a mám tenké žily tak zobrali len do ampuliek Pýtam sa kam speje naše zdravotníctvo .Prosím darujte krv. Raz aj mi budeme starý .Ja skúsim na budúce darovať a vypijem nie ako teraz 2l ale račej 4l tekutiny . AB negatív.

kataina
10. dec 2015

čo si tým myslela, že kam speje naše zdravotníctvo? Zato že pán išiel darovať sám sebe? Ved to je najlepšie, keby dostal krv od niekoho iného, vždy je tam nejaké riziko. Ked je operácia plánovaná tak jeho krv je pre neho najlepšia

lucka1987
10. dec 2015

@kominar tiez nechapem prispevku a akoze kam ma tato diskusia smerovat 😕 .. bola som darovat krv dva krat.. a ani raz sa to nepodarilo.. oba razy pri vysetreniach ma odmietli s tym, ze jej mam ledva pre seba . sklamana som bola, ale tak co uz ...

mimca77
10. dec 2015

@kominar tiez nechapem, co tym myslis a co to ma spolocne s tym "kam speje nase zdravotnictvo", krv je nedostatkovy artikel na celom svete, nie len na Slovensku, vsade sa robia pravidelne vyzvy ohladom darcovstva krvi. A krv nie je potrebne darovat preto, lebo "aj my raz budeme stari", ale preto, lebo ju denne potrebuju tisice pacientov - stari, mladi aj deti. A pri tom piti tekutin ti odporucam prestudovat si Pravidla slovenskeho pravopisu 😒

kataina
10. dec 2015

Aj ja chodím darovať pravidelne, ale dostať cudziu krv by som asi nechcela.
Teraz ešte kojím a po skončení kojenia treba počkať aspon pol roka až potom môžeš ísť darovať
Človek musí byť zdravý, mna vylúčili naposledy, lebo mi namerali vysoký tlak ☹
A autorke želám Jánskeho plaketu
P.S. (nič v zlom, ale) aj pokrok v slovenčine by potrebovala

sasa1310
10. dec 2015

@kominar čo s tým má naše zdravotníctvo? Či sme tak pokročili, že vedia vytvoriť krvné doštičky?
To je o ľuďoch, nie sú schopní a ochotní ísť darovať. Až potom si uvedomia, keď stratia to najcennejšie.
A väčšina slovákov je chamtivých a chodia darovať zo zahraničia za pár eur. Toto treba pozdvihnúť. By som sa hanbila ešte pýtať prachy za svoju krv

sasa1310
10. dec 2015

@kataina a čo si myslíš, že keď daruješ a stane sa ti niečo, že ti budu hľadať tú tvoju? 😀
Že ten pán dostane tú svoju krv naspäť?? To ide vždy na výmenu medzi nemocnicami

kataina
10. dec 2015

nie nemyslím, že budu mať tu moju po ruke, ani ma to nenapadlo.
Ale ten pán išiel darovať sám sebe a tá je pre neho určite odložená na tu operáciu

sasa1310
10. dec 2015

@kataina nie nie je. Dáva sa to na výmenu 🙂 Dostaneš - musíš dať. Ja som jeden deň dostala od dvoch. Čo keď bude potrebovať 2 dávky ? 🙂

kataina
10. dec 2015

no áno ked bude potrbovať viac, tak dostne aj cudziu, ale tá jeho krv je pre neho odložená.
Robíš v zdravotníctve? Chcela by som to vedieť spolahlivo, lebo doteraz viem že to tak malo byť.

zuzik307
10. dec 2015

@kominar vola sa to autotransfuzia a robi sa to bezne pred operaciami, kde sa rata s vacsimi krvnymi stratami...samozrejme, pokial ma pacient vyhovujuci krvny obraz...

pribinak
10. dec 2015

kam speje nase zdravotnictvo? este lepsia otazka je, kam speje nase skolstvo? darovanie krvi, nie krvy

prasiatko30
10. dec 2015

@sasa1310 ano pred planovanou opraciou mozes darovat krv pre tvoju potrebu - oni ti ju zoberu odlozia a bu du mat pripravenu pre pripad ze by si potrebovala ak nepotrebujes posunu konzervu pre inych ak potrebujes viacej tak samo ti daju aj od inych

kataina
10. dec 2015

@zuzik307 diky, to som mala na mysli

a viem že kopa mladých pije, fajčí rizikovo sexuje a aby zistili, či su zdraví tak idu darovať krv. To je ale riziko, lebo nie všetko sa da hned zistiť...

prasiatko30
10. dec 2015

@sasa1310 a btw nerobi sa to preto zeby sk zdravotnictvo bolo na tom tak hrozne alebo prero ze ludia su spiny ale preto ze je to aj pre toho cloveka najlepsie - co sa tyka protilatok, moznych nakaz a pod cize pokial ten clovek je na tom tak ze moze darovat sam sebe krv tak si daruje

ammellia
10. dec 2015

moja mamina je tiez pravidelna darkyna krvi a raz si neplanovane sama pre seba darovala. :D Cca 2tyzdne po darovani musela ist na operaciu a este nasli tu jej :D

sono2
10. dec 2015

Bože aké ste pichľavú des, ja som pochopila, čo tým chcela žena povedať. Je tu x y diskusií dookola o tom istom. Pravopis no jéé tam toho, každá tretia tu robí chyby. A neviem v ktorom zahraničí dávajú za krv peniaze, my sme v Rakúsku a manžela stále volajú lebo má vzácnu ab krv a maximalne sa tam dobre naje, párky a dostane také ako aktimel A minule doniesol merci. Hej, za plazmu dávajú, ale to môže byť vyčerpávajúce pochybujem, že to niekto robí kvôli peniazom.

ammellia
10. dec 2015

@sono2 slovaci chodia vo veľkom do hainburgu darovať plazmu, za dakych 20evri...

pribinak
10. dec 2015

@ammellia hej, bola na to reklama v mhd

sasa1310
10. dec 2015

@sono2 v Hainburgu za 20 eur, ak by si nevedela. Mala by si, keďže ako píšeš žiješ v Rakúsku 🙂

katrin21
10. dec 2015

no, AB je pomerne vzacna skupina, takze urcite to skus znova, ked mozes..
Ja nemozem, lebo mam sice A+, ale mavam problem s anemiou.... Moj partner ma 0negativ a chodi pravidelne ,kazde tri mesiace, kedze je univerzalny darca.. uz asi 15 odberov ma za sebou ... Zadarmo 🙂
Kedze je zivnostnik, nema za to ani len § 🙂 ale ide a daruje... lebo je to potrebne...

Myslim, ze je lepsie si pred planovanou operaciou veru darovat krv sam do rezervy, osobne by som krv od cudzieho nechcela, jedine, ze by mi fakt slo o zivot, dokonca aj ked som mala veelmi zly hemoglobin a hrozila mi transfuzia, tak som to odmietla, ze sa dam dokopy inak.. a do mesiaca som mala z hodnoty 76 hemoglobin 130 🙂 takze som rada, ked mozem pomoct sebe, ak to raz bude treba a druhym by som nezvladla , mala by som potom sama so sebou problemy... ( este ja tlak mam nizky) ..
Kazdy kto daruje krv, ma moj obdiv.

acer11
10. dec 2015

@kominar evidentne si nepochopila autotransfúziu 😉

moni244
10. dec 2015

@kominar ako nechapem ta, si myslis, ze tie nemocnice si krv vytvaraju sami? Alebo ako maju ziskat krv, ked sa nebude darovat? Najprv sa nabuduce zamysli, nez vypustis podobnu blbost

santafe
10. dec 2015

@sasa1310 necitas poriadne, ide o plazmu

sono2
10. dec 2015

@sasa1310

@ammellia lenže plazma je iny odber ako krv dievčatá. A viem, že za plazmu dávajú peniaze, písala som to vyššie, manžel chodí darovať krv aj dnes bol A doniesol 2 dobošky, laculko a dva malé balíčky soletiek.

sono2
10. dec 2015

@sasa1310 ináč a prečo by som mala vedieť, že sa dá dostať za plazmu 20 euro? Manžel nechodí darovať krv kvôli peniazom. Myslíš, že kvôli tomu, že sme Slováci, máme vedieť O všetkých čachroch machroch ktoré robia Slováci V Rakúsku len aby si vyzdvihli 20 euro? Viem o tom, da sa to absolvovať aj vo Viedni.

pribinak
10. dec 2015

@sono2 nie su to az take cachre-machre, prachy za plazmu beru sj rakusaci, to je trochu iny system ako pri obycajnom odbere krvi, tam je nejaky cyklus, kedy v cca 2-3 dnovych cykloch ides asi 5x na odber
kedysi ako studentka som darovala aj plazmu, ale len 1x, pre mna to bolo dost vycerpavajuce

sono2
10. dec 2015

@pribinak veď Áno, len keď mi to bolo tak napísané, že by som mala vedieť. Prečo by som mala? Ja by som napr nešla ani za sto euro ani krv ani nič. Mám problém odovzdať skúmavky na predoperacne nie to pol litra. A áno, viem aj to, že to známi robia za peniaze, je to úbohé. Ale každého vec. Áno, je to vyčerpávajúce.

meluela
10. dec 2015

mna raz dost neprijemne poslali dokelu celodenna transfuzna prevadzka, ze som mala prijst na 7.00 lebo sa im uz minuli sacky 😖 tak nedostali najzriedkavejsiu krvnu skupinu, co uz. toto uz bol vazny problem zdravotnictva, lebo poprve tam tie sacky mali byt aj na mesiac dopredu a podruhe nema tam co robit vyhoreta neprijemna skatula. ale ked budem raz zasa moct darovat krv, tak pojdem, inoked som mala dobre skusenosti a personal vcelku prijemny
a k tomu rakusku - oni to maju oficialne ako prispevok na naklady, lebo inak je krv a plazma od platenych darcov menej cenna ak nie aj zakazana (rizikova skupina darcov kvoli infekciam a zivotnemu stylu), druha vec je ze na slovakov aj tych 20e funguje ako plateny odber takze im ten biznis v hainburgu funguje

rebeka7501
10. dec 2015

zase sa našli osy, ale taký sme my národ slovenský, na každom hľadať chyby, lebo sme neomylní.....
Zakladateľka témy to myslela, tak, že je dobré nezištne pomáhať, a to že nevedela, že ide o autotransfúziu ? nie všetci majú zdravotnícke vzdelanie.
Nikomu neprajem to, aby hľadal niekoho, kto v prípade núdze bude ochotný darovať krv na jeho meno, alebo na meno príbuzného, že ? úžasné a neomylné mamičky 😒

pribinak
10. dec 2015

@sono2 tak vacsina darcov krvi, teda co ja poznam to robia z presvedcenia - zadarmo
ale ti poviem, ze ja som darovala krv cca 20x a pri porode mi tento zasraty system nedaroval ani to, ze otec mohol byt pri porode, este aj to som cvakala a to dom kedysi chodila pravidelne 3x rocne
tak ale napr kedysi ludia mali v den odberu volno v praci, teraz nic, ziadny benefit za ich dar pre spolocnost
a dava sa 3,5-4 dcl, nie 0,5 litra to len na upresnenie ;)