Ahojte, chcem sa spýtať či je u posudkového lekára veľký problém porucha farbocitu, ak bol zistený až po rokoch u profesionálneho vodiča, doteraz mu zistený nebol a ani u očného problém nebol. Nemáte porosím niekto s tým skúsenosti?
Očný lekár povedal, že nevie ako je to u posudkového, či to prejde cez neho, či je to považované ako problém. Porucha je len vo vnímaní jedného spektra farby.
Ďakujem 🙂
@96sofia96 profesionalny vodic skupina C?D? Vodic auta? Rusnovodic?
Moze mat poruseny farbocit, znacky su predsa v zakladnych farbach
Otazka je ci to mal naozaj vrodene len sa to nevysetrovalo /nezistilo? ( nerozumiem ako sa to mohlo stat- ja vysetrujem farbocit na dvoch knizkach Rabkin a Velhagen a este aj na anomaloskope a neexistuje aby cezo mna niekto presiel a nemal toto vysetrene) alebo to mal v poriadku a vzniklo to nahle, ak nahle tak cim skor riesit neurologicke vysetrenie a MRI mozgu aj s kontrastom
Ak teda myslis, ze si touto diagnozou nahrabe nejake body na ID tak nie, kvoli tomu doma sediet a poberat peniaze na dochodok nebude..
Skor by som sa obavala ak mu to vzniklo nahle kedze tam moze byt zavazny neurologicky problem
Práve opačný problém, bojím sa, aby neprišiel o pracovnú pozíciu. Chce naďalej pracovať ako vodič C, je to na sanitné vozidlo s pravom prednostnej jazdy, nechce prísť o povolenie pracovať na mieste vodiča. Vravel, že v minulosti pred nástupom na vojnu a na vodicak v 18tke nebol problém, ukázali mu 2-3 obrázky a bolo to v pohode.. teraz to zistili asi rok dozadu. Očná dala pečiatku, ale povedala, že nevie či to prejde cez posudkového lekára. Teraz ide opäť na prehliadkuna ORL/očné/posudkový lekár a nechcem ani ja ani manžel aby to bol problém :(
Vravel, že keď mu to minuly rok zistili, tak na tom obrázku, čo sa pomýlil, tak už hľadala očná obrázky s podobnými farbami. Skôr na problém s vnímaním zelenej. Aj ja som mu ukazovala doma tie obrázky, ale fakt bieda, skoro nič netrafil.
Veď akože chlapi vidia podľa mna menej farieb ako ženy, menej rozoznajú, nevedia to takto popísať ako my :D ale chápem, že tu sa jedna o uuuuuplne iný problém. Invalidný dôchodok to ma ani len nenapadlo, ale obava o stratu prace
@96sofia96 moze mat poruseny farbocit
Len ma zaraza, ze sa na to neprislo skor vacsinou clovek takto “neujde” tejto diagnoze
@taktotedanie ďakujem za odpoved, no naposledy mu to robili možno 15 rokov dozadu, medzitým nie, takze je ťažké teraz povedať, či to vzniklo náhle :/
@96sofia96 sesternicin muz vidi velmi zle farby (prakticky farboslepy), ale aj ked uz ziskal zial i cukrovku, nema ZTP ani znizenu praceschopnost. Tiez je vybornym vodicom a normalne pracuje (nie ako vodic). Takze zrejme nic neziskas, ak by si chcel toho "vyuzit".