Dajú sa chytiť ovčie kiahne aj bez kontaktu s chorou osobou? Vyhodili sa mi takéto vyrážky na bruchu a veľmi sa bojím či to nie sú kiahne. Mám 20.
@fairyprincess nie
Vyrážky nesvrbia ani nie sú ničím naplnené. No vôbec netuším čo to môže byť
@fairyprincess nie nemam,
Sleduj si teplotu a či nepribúdajú ďalšie vyrážky. Od teploty Paralen. Ak si nebola v priamom kontakte s nakazeným, ani s jeho vecami (napr. oblečenie alebo niečo čo držal v ruke, nejedla/nepila si za ním...), tak by si sa nemala nakaziť. Ale nič nie je na 100%
@anonym00000 áno, bratovi ich doniesla žena zo školy.
@alienkami veď práve, že nikto z rodiny nebol v kontakne s chorým. Ani v profesii sa nikto s tým nestretol. Ale ďakujem počkám a uvidím. Podľa mami to vyzerá na kusance keďže zblízka to je vidno ale tak človek nikdy nevie
@anonym00000 ovčie kiahne sa šíria kvapôčkovou nákazou, takže ani nemusíš vedieť, či si bol/a v kontakte s nakazeným. Nakaziť sa dá kdekoľvek v uzavretom priestore menej pravdepodobne na otvorenom priestranstve. Do 24hodin budeš vedieť, či ide alebo nejde o ovčie kiahne. Držím palce
@oskorusa čiže je možné, že zajtra sa vyrážky môžu stupňovať?
@anonym00000 ak sú to kiahne, tak sa budú stupňovať s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou. Teoreticky, ak máš vonkajšieho psa/mačku, tak to mohla byť blška. Tie zvyknú takto štípať "zaradom"
@alienkami psa mám v byte, blchy mal a poštipana bola sestra a mala niečo podobné. Teraz však som naozaj na vážkach.
Pozerala som diskusie s podobnými vyrážkami a tí čo mali kiahne tak tie vyrážky boli vodové a moje nie sú.
@anonym00000 ak je to na bruchu, tak to moze byt blcha.
my sme si tak raz cez psika jednu doniesli, nastastie sa nestihla rozmnozit.
ak je to blcha, odporucam poprezliekat postelne pradlo, hned oprat, povysavat madrace....
Len mi je divné, že to nesvrbí. Aj kiahne aj štípance od blchy vedia sakramentsky svrbieť. Blchy je inak dosť problém sa zbaviť. Ideálne chytiť a medzi nechtami rozpučiť. Blcha je tvrdá.
@alienkami vôbec to nesvrbí, necítim že tie vyrážky mám. Fakt netuším. Počkám do zajtra a uvidím ako sa tie vyrážky vývinu.
podľa mňa skôr blcha ako kiahne. ako píše @alienkami , 3 kusance za sebou...
@alienkami čiže ak tie vyrážky nezačnú svrbieť alebo nebudú vodnate tak to nemusia byť kiahne? Môžu sa napríklad hneď zajtra ráno zmeniť vyražky? Prepáč za tie otázky ale nikdy som kiahne nemala a to som s chorými deťmi bola niekedy v kuse.
@anonym00000 my sme mali kiahne nedávno a tvoja fotka sa im príliš nepodobá, tak snáď to kiahne nebudú
@anonym00000 kiahne sú skôr pľuzgieriky ako vyrážky. Vyrážky sú z nich až po čase, keď zaschnú. Tá tekutina v nich je infekčná.
@anonym00000 ahoj, môžu to byť kiahne, ale nemusia. Uvidíš zajtra, či to začne svrbieť, alebo sa to bude rozširovať. Ja myslím, že by to kľudne mohli byť aj kusance... Keď to nebudú kiahne, daj sa zaočkovať a budeš mať pokoj.
Ešte finta na tú blchu. Keď ju zbadáš, nasliň si prsty a tak ju skús chytiť. So suchými prstami je to neľahká úloha. A aby neutiekla, treba ju dať do vody. Ona sa neutopí, vo vode vydrží hodiny, ale neutečie ti. Ľahšie ju potom vezmeš medzi nechty a rozpučíš.
S blchami mám bohaté skúsenosti. Vytrápili nás 2 letá po sebe. Na mačke ich vidno nebolo, ale my sme boli doštípaní až strach. Odkedy dávam v jari mačke repelentný obojok, máme pokoj.
@alienkami ona nemôže tušiť, či nebola v priamom kontakte, mám dojem, že ovčie kiahne majú až 21-dňovú inkubačnú dobu a prenášajú sa pred prvými prejavmi a teda v čase, keď prenášač ešte nemá očividné príznaky. čiže ak má
@anonym00000 kiahne, tak už včera-predvčerom mohla byť aj ona infekčná pre okolie.
@anonym00000 ak to budú kiahne, bude sa ti to stupňovať (na 80%) ešte dnes. mne to pripadá ale ako nejaké štípance...
@anonym00000 pozri si základné informácie o kiahňach, je to tam celkom zrozumiteľne zhrnuté. toto môžu byť aj kiahne, keďže začínajú vyrážkou. potom sa naplnia tekutinou a až po zaschnutí vzniká chrasta. ale kiahne svrbia takmer každého...
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ovčie_kiahne
Ak ti to neprejde, moze to byt Herpes zoster?
@panelacikova ďakujem, čiže ak sú to kiahne tak ráno už sa tie vyrážky môžu meniť?
@stanulienkat ten sa vyskytuje ak sa kiahne prekonali ale ja som kiahne nemala alebo teda nevedeli sme o tom, že by som ich niekedy mala
@anonym00000 toto nie sú kiahne určite. Kiahne sú taký vodnaty pupak.
@anonym00000 no hlavne ich ráno na 80-100% pribudne omnoho viac.
@martul pozri si o tom niečo aj ty....
Vyrážky sa objavujú najskôr na trupe, tvári a vo vlasoch a postupujú na končatiny. Spočiatku majú podobu červených fliačikov a postupne sa menia na pupence, potom pľuzgieriky, obsah ktorých sa zamúti, pľuzgierik puká a vytvorí sa chrastička. Táto premena trvá cca 24 hodín. Počas ďalších 5 – 6 dní sa objavia nové vlny vyrážok, takže na tele chorého sú viditeľné všetky uvedené štádiá vyrážky. Priemerný počet vyrážok u inak zdravých jedincov je 250 – 500.