Ahojte babi chcem sa opytat zajtra a v pondelok mam mat rannú zmenu akurat dneska som dostala horúčku a triasku pisala som majsterke ze jednoducho potrebujem na tieto 2 dni voľno a ona nato ze mi neda pretoze vela ludi chyba ze mam ist na pohotovosť a neviem ci na pohotovosti mi daju na dva dni paragraf
@lenkaeeeeeee a nemôžeš ísť na PN normálne? Veď tu ti dá tvoj doktor v pondelok.
@bilberryday nie, paragraf je na čas nevyhnutný na ošetrenie a na cestu na ošetrenie. Zákonník práce celodenný paragraf nepozná, a ak ho zamestnávateľ uzná, tak ide nad rámec zákona a je to jeho dobra vola. Dva dni za sebou paragrafy iba a len ak sú to dve návštevy lekára, a aj to nie na cely den ale na dobu nevyhnutné nutnú.
@bilberryday nie, celodenné ošetrenie nemá oporu v zákone. Nemusí jej to zamestnávateľ uznať a žiaden zákon neporušil. Ak nemôže ísť do práce celý deň, môže byť jeden deň na maródke. Alebo dva dni.
Toto mam overené horem dolem, pretože sme to riešili aj s inšpektorátom práce u bývalého zamestnávateľa.
@bilberryday pozri sa, ak ho uznajú, je to ich dobra vola. Ja píšem o tom, že tie "zvyky" okolo paragrafov nemajú oporu v zákone a nie je to vymahatelne, je to len o tom ako sa zamestnávateľ rozhodne.
@bilberryday u nás v práci uznajú 2 dní po sebe, ale musím mať priepustku, každý deň od iného lekára.
No u nás sa napr. paragraf, pokiaľ je lekár v mieste výkonu práce uznáva len 4 hodiny na jedného lekára/jedno vyšetrenie ... takže na 2 dni od toho istého lekára na celý deň by určite neuznali ... na pohotovosti Ti paragraf nedajú, volaj v pondelok svojmu všeobecnému, nech Ti dá PN.
@bilberryday čas nevyhnutné nutný a cesta na a z ošetrenia, je uvedené v ZP. Ak to s cestou trvá celý deň, tak je to čas nevyhnutne nutný. Ale termín "celodenné ošetrenie" ZP nepozná.
@bilberryday v tomto podporim viesttu. paragraf 2 dni za sebou z jedneho osetrenia? jednak jej ho na pohotovosti nemaju preco orazit, lebo tam pride len zajtra doobeda(predpokladam), a napr mna nasa pediatricka upozornila minule, ze to mam na pol dna len (moj zamestnavatel v pohode akceptuje cely den, ale nemusi. ) je to tak v zakone. na paragraf by som sa nespoliehala, ak ma blbeho zamestnavatela, co jej neveri chorobu, moze jej ten paragraf v pohode neuznat .... a teda dufam, ze hovorile o byvalej LSPP, teraz APS a nie urgente, kde ju s teplotou poslu do hajan ...
Mna skor zaujima, ci sa moze dat paragraf na nedelu?
@ella024 a preco by nemohla? Ak pracuje v nedelu, potrebuje predsa ospravednit nepritomnost na pracovisku, ak pojde na pohotovost, tak bude mat doklad, preco nebola v praci. Tak isto sa da zobrat v sobotu ci v nedelu dovolenka. Nie vsetci pracuju len od PO do PIA. Su ludia co robia aj vikendy.
@bilberryday Nemáš pravdu...je to tak, ako píše @viestta
@elanor No nie je.....je to o morálnom kódexe....Ak je niekto vychcaný a razí si priepustky piate cez deviate. tak je u mňa dement.
@bilberryday nemáš absolútne pravdu v tom čo píšeš a pápežskejšia ako pápež si tu jedine ty....2 paragrafy za sebou nemôžu byť od toho istého lekára. Pohotovosť počas víkendu jej paragraf nevystaví. Na to je jej obvoďák. A zamestnávateľ jej celodenný paragraf nemusí uznať. Hlavne keď robí na smeny. Okrem toho teplota nieje na 2 dni.. Návšteva pohotovosti počas víkendu pri teplote je na PN a nie na paragraf.
@mandarinka555 o com?
@bilberryday kamaratka robi v statnej sprave, nie v mieste svojho bydliska, ked ide k lekarovi na cely den, v praci jej sice celodennu priepustku uznaju, ako nepritomnost na pracovisku, ALE casovo len 4 hodiny, zvysok si musi nadpracovat v tom mesiaci
@bilberryday ak to uzná tvoj zamestnavatel je to, to znova opakujem, jeho dobra vola, nie povinnosť daná zákonom. Celodenné ošetrenie je len súčasť paragrafoveho folklóru a nemá oporu v zákone.
Neviem ako je to inde. U nas paragraf na 2 dni v pohode. Stalo sa mi ze som mala chore deti.tak mi dal detsky na 2dni paragraf. A brala som aj na seba 2 dni paragraf od vseobecneho.
A statna sprava, neviem. Ale u nas maju neobmedzeny pocet paragrafov a nic si nenadrabaju.
@lenkaeeeeeee na pohotovosti ta vyšetria. Paragraf ti dá tvoj všeobecný lekár, ale dva dni za sebou nemusí dat a ani zamestnávateľ ti ich uznať nemusí.