Dajú mi na pohotovosti paragraf na dva dni?

lenkaeeeeeee
12. nov 2022

Ahojte babi chcem sa opytat zajtra a v pondelok mam mat rannú zmenu akurat dneska som dostala horúčku a triasku pisala som majsterke ze jednoducho potrebujem na tieto 2 dni voľno a ona nato ze mi neda pretoze vela ludi chyba ze mam ist na pohotovosť a neviem ci na pohotovosti mi daju na dva dni paragraf

viestta
12. nov 2022

@lenkaeeeeeee na pohotovosti ta vyšetria. Paragraf ti dá tvoj všeobecný lekár, ale dva dni za sebou nemusí dat a ani zamestnávateľ ti ich uznať nemusí.

ajka0207
12. nov 2022

@lenkaeeeeeee a nemôžeš ísť na PN normálne? Veď tu ti dá tvoj doktor v pondelok.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
12. nov 2022

@bilberryday nie, paragraf je na čas nevyhnutný na ošetrenie a na cestu na ošetrenie. Zákonník práce celodenný paragraf nepozná, a ak ho zamestnávateľ uzná, tak ide nad rámec zákona a je to jeho dobra vola. Dva dni za sebou paragrafy iba a len ak sú to dve návštevy lekára, a aj to nie na cely den ale na dobu nevyhnutné nutnú.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
12. nov 2022

@bilberryday nie, celodenné ošetrenie nemá oporu v zákone. Nemusí jej to zamestnávateľ uznať a žiaden zákon neporušil. Ak nemôže ísť do práce celý deň, môže byť jeden deň na maródke. Alebo dva dni.
Toto mam overené horem dolem, pretože sme to riešili aj s inšpektorátom práce u bývalého zamestnávateľa.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
12. nov 2022

@bilberryday pozri sa, ak ho uznajú, je to ich dobra vola. Ja píšem o tom, že tie "zvyky" okolo paragrafov nemajú oporu v zákone a nie je to vymahatelne, je to len o tom ako sa zamestnávateľ rozhodne.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adalmba
12. nov 2022

@bilberryday u nás v práci uznajú 2 dní po sebe, ale musím mať priepustku, každý deň od iného lekára.

dzulli1980
12. nov 2022

No u nás sa napr. paragraf, pokiaľ je lekár v mieste výkonu práce uznáva len 4 hodiny na jedného lekára/jedno vyšetrenie ... takže na 2 dni od toho istého lekára na celý deň by určite neuznali ... na pohotovosti Ti paragraf nedajú, volaj v pondelok svojmu všeobecnému, nech Ti dá PN.

viestta
12. nov 2022

@bilberryday čas nevyhnutné nutný a cesta na a z ošetrenia, je uvedené v ZP. Ak to s cestou trvá celý deň, tak je to čas nevyhnutne nutný. Ale termín "celodenné ošetrenie" ZP nepozná.

ukulela
12. nov 2022

@bilberryday v tomto podporim viesttu. paragraf 2 dni za sebou z jedneho osetrenia? jednak jej ho na pohotovosti nemaju preco orazit, lebo tam pride len zajtra doobeda(predpokladam), a napr mna nasa pediatricka upozornila minule, ze to mam na pol dna len (moj zamestnavatel v pohode akceptuje cely den, ale nemusi. ) je to tak v zakone. na paragraf by som sa nespoliehala, ak ma blbeho zamestnavatela, co jej neveri chorobu, moze jej ten paragraf v pohode neuznat .... a teda dufam, ze hovorile o byvalej LSPP, teraz APS a nie urgente, kde ju s teplotou poslu do hajan ...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ella024
12. nov 2022

Mna skor zaujima, ci sa moze dat paragraf na nedelu?

elanor
12. nov 2022

@ella024 a preco by nemohla? Ak pracuje v nedelu, potrebuje predsa ospravednit nepritomnost na pracovisku, ak pojde na pohotovost, tak bude mat doklad, preco nebola v praci. Tak isto sa da zobrat v sobotu ci v nedelu dovolenka. Nie vsetci pracuju len od PO do PIA. Su ludia co robia aj vikendy.

ella024
12. nov 2022

@elanor tak nam sa na vikend neda dat do dochadzky ani dovolenka ani paragraf ani pn, proste technika nepusti...
Ale este vyššie pisu, ze paragraf ma dat vseobecny lekar a ten predsa neordinuje v nedelu.

elanor
12. nov 2022

@ella024 ak ides na pohotovost, napr. z prace, lebo tam prislo zle, ale mas uraz alebo cokolvek, samozrejme ze ti orazia priepustku.
A to ze mate na .... system, je zial problem zamestnavatela.

ella024
12. nov 2022

@elanor tak ja nerobim cez vikendy, tak nemam problem a neviem ci orazaju na pohotovosti priepustky, tak sa pytam...dakujem ti za vysvetlenie.

mandarinka555
12. nov 2022

@bilberryday Nemáš pravdu...je to tak, ako píše @viestta

mandarinka555
12. nov 2022

@elanor No nie je.....je to o morálnom kódexe....Ak je niekto vychcaný a razí si priepustky piate cez deviate. tak je u mňa dement.

lalenka33
12. nov 2022

@bilberryday nemáš absolútne pravdu v tom čo píšeš a pápežskejšia ako pápež si tu jedine ty....2 paragrafy za sebou nemôžu byť od toho istého lekára. Pohotovosť počas víkendu jej paragraf nevystaví. Na to je jej obvoďák. A zamestnávateľ jej celodenný paragraf nemusí uznať. Hlavne keď robí na smeny. Okrem toho teplota nieje na 2 dni.. Návšteva pohotovosti počas víkendu pri teplote je na PN a nie na paragraf.

elanor
13. nov 2022
anesim
13. nov 2022

@bilberryday kamaratka robi v statnej sprave, nie v mieste svojho bydliska, ked ide k lekarovi na cely den, v praci jej sice celodennu priepustku uznaju, ako nepritomnost na pracovisku, ALE casovo len 4 hodiny, zvysok si musi nadpracovat v tom mesiaci

viestta
13. nov 2022

@bilberryday ak to uzná tvoj zamestnavatel je to, to znova opakujem, jeho dobra vola, nie povinnosť daná zákonom. Celodenné ošetrenie je len súčasť paragrafoveho folklóru a nemá oporu v zákone.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terina25
13. nov 2022

Neviem ako je to inde. U nas paragraf na 2 dni v pohode. Stalo sa mi ze som mala chore deti.tak mi dal detsky na 2dni paragraf. A brala som aj na seba 2 dni paragraf od vseobecneho.

terina25
13. nov 2022

A statna sprava, neviem. Ale u nas maju neobmedzeny pocet paragrafov a nic si nenadrabaju.