Dá sa zvládnuť Covid aj bez antibiotík?

15. dec 2021

Ahojte je tu niekto kto zvládol covid bez ATB a nemal žiadne následky? Myslím ľahký priebeh len s nejakou bolesťou hrdla a stratou čuchu bez teploty. Alebo každý má ATB? Ďakujem

banderaska29
15. dec 2021

ja som ATB nemala, len dostupné lieky ako pri chrípke plus anopyrin na riedenie krvi. ak je však kašel tak viem že sa občas dávajú atb aby nevznikol zápal pľúc.

sissy27
15. dec 2021

ehm, covid je vírusového pôvodu, atb sa dávajú na bakteriálne infekcie... covid sa atb nelieči.

spadnutaslivka
15. dec 2021

@sissy27 pravda, ale keďže pri covide ľahko vznikajú zápaly, lekári dávajú ATB práve na tieto pridružené zápaly.
autorke- ja som nemala celkom ľahký priebeh, ale zvládla som to bez ATB

henka123123
15. dec 2021

Ja som si nedavala nic iba muconasal do nosa

tenerifka
15. dec 2021

Doporucujem vysoke davky suroveho zazvoru a suroveho cesnaku, a vela tekutin. Nielen pri covide, ale pri hocijakej infekcii virusoveho povodu

rachel978
15. dec 2021

ja som mala silnú nádchu, mne dala hneď antibiotiká, nakoľko nemám krčné mandle a mne ked to všetko steká do hrdla, tak hneď chytím priedušky, minimálne zápal priedušnice. Po 3 dnoch mi už bolo lepšie. Myslím, že dobre že som dostala tie atb.

babatkoo
15. dec 2021

Ja aj manzel sme zvladli bez ATB. Niektori lekari davaju preventivne, to viem od kamosiek ktore dostali. Ale oni lezali 4 dni v posteli s 39 horuckami. Kaslali dost. My sme si vypytali Isoprinosine ten sme uzivali + sprej do nosa. A vitaminy

heni79
15. dec 2021

Niekto iste zvládol. A iný nie. Čo ti to pomôže? Ty vieš, aký budeš mať priebeh? Konzultuj s lekárom, nie na MK. Skúsenosť je neprenosná.

00ivi00
15. dec 2021

Určite to závisí od toho ako sa cítiš.. Ja som pred pár dňami prekonala, hned po pôrode, ale napr ja som nič s lekárkou neriešila pretože mi nič nebolo iba strata čuchu, chuti a zahlienena na totalku, ale keby napr kašlem tak že ma boli hrudnik tak by som si isto ATB pýtala, lebo viem ako bolí zapal pľúc

tata1401
15. dec 2021

Ja aj manžel bez antibiotík,mali sme ich doma pre istotu.. Mne kamoška, ktorá pracuje na covid oddelení poradila nebrať,pokiaľ nemáme vysoké teploty...vraj antibiotika dajú samé o sebe dosť telu zabrať, tak kým sa dá tak radšej bez

soldi
15. dec 2021

@tata1401 ano. Tiez mam kamosku na infekcnom a presne to iste hovorila. Ze atb preventivne pri covide je uplna hlupost. Po prve davaju telu zabrat - crevam, imunite… a po druhe vznika rezistencia na atb, s cim uz teraz maju mnohi problem, ze im ziadne nezaberaju.
Treba to vzdy dokladne zvazit, ci su skutocne potrebne.

autor
15. dec 2021

@soldi presne pre to sa pýtam lebo keď som o Tom premýšľala že niektorí ľudia majú ľahký priebeh bez teploty a berú ATB...neviem zdalo sa mi to trochu divné

macekovam
15. dec 2021

@sissy27 Covid sa lieči aj antibiotikami s antivirotikum účinkom. Nelieceny Covid spôsobuje zápaly priedusiek a následne zápaly pľúc. Takže lieči sa.. Len asymptomaticky Covid môžem povedať ze sa nelieči ničím.

lilope
16. dec 2021

Antibiotiká nie sú lentilky a predpisujú sa v indikovaných prípadoch, nie pri každom ochorení. Zvládla som covid bez jedného lieku a o čuch som neprišla. 3 dni teploty, bolesť svalov ako pri chrípke a bolesť hlavy. Po týždni už takmer bez príznakov. Ako sa hovorí, choroba sa lieči bez liekov 7 dní a s liekmi týždeň 😂 jednoducho každé ochorenie treba prekonať, preležať.

lilope
16. dec 2021

@macekovam no tvoje vyjadrenie je ničím nepodložený tvoj názor. Že neliečený covid spôsobuje zápaly priedušiek a následne zápaly pľúc? 🤔 Vážne? Ja som covid nijako neliečila, len som si ho odležala a žiadne následny nemám. To si odkiaľ nabrala, z akej štúdie? 90% ľudí zvládne covid bez problémov, 9% s obtiažami a s liekmi.

macekovam
16. dec 2021

@lilope ja ti štúdiu neuvediem. Ja len vidím komplikácie v okolí.. U rodiny. Moja skúsenosť.. A také tie postrehy sú to moje. Ale určite som nemyslela ze sa lieči amoksiklavom.. Ten ti naozaj nič nepomôže..

ibrunova
16. dec 2021

Moji rodičia mali obaja covidový obojstranný zápal pľúc. Jeden dostal atb a druhý kortikoidy. Až potom sa to začalo konečne zlepšovať.

tata1401
16. dec 2021

...áno pri takých komplikáciach ako zápal priedušiek,zápal pľúc-jednoznačne treba antibiotiká..ale autorka sa pýtala na ľahký priebeh bez antibiotík

sissy27
16. dec 2021

@macekovam v prípade, AK SA VYSKYTNÚ pridružené problémy vyžadujúce si atb liečbu, tak ich lekár samozrejme nasadí, ale určite sa nedávajú preventívne a automaticky. Inak nikto z tých čo poznám, nebol pri covide liečený atb.

scorpionflower1
16. dec 2021

@spadnutaslivka ano davaju a preventivne bez CRP by ich obvodaci davat nemali, pretoze sa stava, ze ked sa covid zhorsi a dotycny skonci v nemocnici, potrebuje tie ATB naozaj a potom je na ne rezistentny.

scorpionflower1
16. dec 2021

@sissy27 mojmu synovcovi (11r.) dala pediatricka na covid ATB a tak isto to robi aj dospelacka obvodacka v tej istej dedine. A veru by nemala. Uz na to upozornovali aj lekari z nemocnic, ze obvodaci s tym preventivnym podavanim ATB narobia viac skody ako uzitku.

scorpionflower1
16. dec 2021

@tata1401 zapal pluc moze byt rôzneho pôvodu - pri covide zapal pluc vacsinou sposobuje samotny virus, tam ATB nepomôzu, ked je zapal pluc bakterialny, tak vtedy pomôzu.

macekovam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tata1401
16. dec 2021

@scorpionflower1 to som ani nevedela, som si myslela že zápal pľúc spôsobujú už baktérie...

scorpionflower1
16. dec 2021

@tata1401 pri chripke je to naozaj tak - zapal pluc sposobuju vacsinou bakterie ako pridruzena komplikacia, ale covid je prave tym taky nebezpecny, ze samotny vrus sposobuje zapal pkuc. A virusy lekari liecit nevedia, mozu antivirotikami ako je remdesivir zastavit alebo spomalit mnozenie virusu ale zabit ho nevedia. Bakterie vieme vyliecit ATB. Pri covide sa ale moze tiez pridruzit aj bakterialna infekcia, vtedy sa maju ATB podavat. Ja som poznala jednu zenu, ktora dostala tazky covid, skoncila v nemocnici, dostala v nemocnici nemocnicnu na ATB rezistentnu bakteriu a zomrela na bakterialny zapal, nie na covid.

csipcsip000
17. dec 2021

Ja som nemala antibiotika iba Isoprinosine, paralen grip a C,D vitamin a zinok